x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pipistrel od agencije EASA dobio prvi sertifikat za električni avion na svetu

11.06.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pipistrel
Pipistrel od agencije EASA dobio prvi sertifikat za električni avion na svetu

Pipistrel Velis Electro je prvi avion na potpuno električni pogon na svetu koji je dobio takozvanu potvrdu o tipu. Reč je o dvosedu prvenstveno namenjenom za obuku pilota.

Pipistrel je saopštio da je njegova letelica na baterije Velis Electro dobila tipski sertifikat od Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost – EASA. Slovenački startap je naglasio da je avion konstruisan tako da se njime jednostavno upravlja i da se lako održava te da je ovo prvi put u svetu da jedan avion na potpuno električni pogon dostigne taj standard.

“Smanjeni broj komponenti dramatično obara troškove održavanja, a rizik od kvarova je dalje smanjen zahvaljujući ugrađenom sistemu za stalno praćenje funkcija. Ta, povećana pouzdanost omogućila je da elementi pogonskog sklopa Velis Electra traju više nego dvostruko duže nego kod prethodne generacije električnih aviona”, stoji u saopštenju.

Elementi pogonskog sistema letelice Velis Electro trajaće više nego dvostruko duže nego kod prošle generacije električnih aviona

Pogonski sklop i baterije hlade se tečnošću. Velis Electro je namenjen za obuku pilota.

Motor, za kojeg je Pipistrel dokument o tipu dobio odvojeno, još u maju, dostupan je i drugim proizvođačima originalne opreme za letelice, izjavio je osnivač i direktor grupe Ivo Boscarol i izrazio optimizam u pogledu vertikalnog uzletanja i sletanja na električni pogon (eVTOL) i projekte s više sedišta koji bi koristili tehnologiju vodonika.

EASA je za motor potvrdu o tipu izdala još prošlog meseca

U timu za sertifikaciju su bili i stručnjaci iz nadležnih švajcarskih i francuskih institucija, da bi pripremili ulazak letelice Velis Electro na tržište u tim dvema zemljama.

Pipistrel je otkrio da je dobio porudžbine za 31 avion za ovu godinu i to iz sedam zemalja.

Pipistrel EASA elektricni avion
Slika: Pipistrel

Firma sedam godina isporučuje letelice za nadzor jednoj specijalnoj jedinici Armije Sjedinjenih Država. Ima pogon u Gorici u Italiji, odmah pored granice sa Slovenijom, a namerava i da izgradi fabriku u Kini.

Proizvođač električnih aviona okreće se vazdušnom teretnom saobraćaju na struju kao i prevozu ljudi između susednih gradova

Pipistrel je nedavno objavio da razvija koncepciju male teretne letelice za kratke razdaljine. Drugi projekat je avion za 19 putnika na vodonik koji bi mogao da se koristi za saobraćaj među susednim gradovima. Boscarol je naglasio potencijal ovih niša na tržištu.

Kompanija je već sarađivala s Uberom u njegovom pokušaju da uvede leteći taksi.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.