Životna sredina

Pet opština i gradova dobija 18 miliona dinara za pošumljavanje

Pet-opstina-i-gradova-dobija-18-miliona-dinara-za-posumljavanje

Foto: Pixabay

Objavljeno

27.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine donelo  je Odluku o utvrđivanju konačne rang liste o dodeli sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini.

Opština Bela Palanka, Grad Pančevo, Grad Kikinda, Opština Vrnjačka Banja i Grad Šabac dobiće ukupno 18 miliona dinara za pošumljavanje, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Prema rang listi, Bela Palanka dobiće oko 2,36 miliona dinara, Pančevo 5 miliona dinara, Kikinda oko 6,73 miliona dinara, Vrnjačka Banja nešto više od 3 miliona dinara i Šabac 967.750 dinara.

Primedbe Opšinske uprave Svrljig i Grada Pirota odbijene su kao neosnovane.

Po raspisanom Javnom konkursu za dodelu sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini, koji je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo 22. aprila 2019. godine, pristigle su 23 prijave.

Prijave pristigle i od nekih od najzagađenijih gradova i opština

U vreme raspisivanja konkursa, Ministarstvo zaštite životne sredine je održalo sastanak sa predstavnicima gradova i opština sa najvećim zagađenjem u Srbiji i tom prilikom je predočeno da je pošumljavanje najednostavniji i najefikasniji način borbe sa aerozagađenjem i klimatskim promenama.

Sastanak je održan sa predstavnicima gradskih i opštinskih samouprava Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva i Kosjerića. Ove opštine su po podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) identifikovane sa najvećim brojem dana u kojima je tokom godine povećana koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Od ovih najzagađenijih gradova i opština, prijave na konkurs su pristigle od beogradske opštine Čukarica, Užica i Niša, ali sredstva za pošumljavanje im na kraju ipak nisu dodeljena.

Tokom sastanka izneti su podaci Agencije za zaštitu životne sredine po kojima je tokom prošle godine Užice imalo 154 dana sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija, Beograd 74, Smederevo 146, Kosjerić 86, Valjevo preko 70, dok su se u vazduhu u Nišu u 54 dana pokazale dominantnim PM čestice.

Predstavnici lokalnih samouprava su potvrdili da su najveći izvori lošeg kvaliteta vazduha individualne ili gradske kotlarnice koje kao energent koriste mazut ili ugalj, stari automobili i dizel vozila i saobraćajna regulacija.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

27. jun 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

27. jun 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

27. jun 2019. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

27. jun 2019. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena