x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pet opština i gradova dobija 18 miliona dinara za pošumljavanje

27.06.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Pet opština i gradova dobija 18 miliona dinara za pošumljavanje

Ministarstvo zaštite životne sredine donelo  je Odluku o utvrđivanju konačne rang liste o dodeli sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini.

Opština Bela Palanka, Grad Pančevo, Grad Kikinda, Opština Vrnjačka Banja i Grad Šabac dobiće ukupno 18 miliona dinara za pošumljavanje, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Prema rang listi, Bela Palanka dobiće oko 2,36 miliona dinara, Pančevo 5 miliona dinara, Kikinda oko 6,73 miliona dinara, Vrnjačka Banja nešto više od 3 miliona dinara i Šabac 967.750 dinara.

Primedbe Opšinske uprave Svrljig i Grada Pirota odbijene su kao neosnovane.

Po raspisanom Javnom konkursu za dodelu sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini, koji je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo 22. aprila 2019. godine, pristigle su 23 prijave.

Prijave pristigle i od nekih od najzagađenijih gradova i opština

U vreme raspisivanja konkursa, Ministarstvo zaštite životne sredine je održalo sastanak sa predstavnicima gradova i opština sa najvećim zagađenjem u Srbiji i tom prilikom je predočeno da je pošumljavanje najednostavniji i najefikasniji način borbe sa aerozagađenjem i klimatskim promenama.

Sastanak je održan sa predstavnicima gradskih i opštinskih samouprava Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva i Kosjerića. Ove opštine su po podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) identifikovane sa najvećim brojem dana u kojima je tokom godine povećana koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Od ovih najzagađenijih gradova i opština, prijave na konkurs su pristigle od beogradske opštine Čukarica, Užica i Niša, ali sredstva za pošumljavanje im na kraju ipak nisu dodeljena.

Tokom sastanka izneti su podaci Agencije za zaštitu životne sredine po kojima je tokom prošle godine Užice imalo 154 dana sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija, Beograd 74, Smederevo 146, Kosjerić 86, Valjevo preko 70, dok su se u vazduhu u Nišu u 54 dana pokazale dominantnim PM čestice.

Predstavnici lokalnih samouprava su potvrdili da su najveći izvori lošeg kvaliteta vazduha individualne ili gradske kotlarnice koje kao energent koriste mazut ili ugalj, stari automobili i dizel vozila i saobraćajna regulacija.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.