GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Životna sredina

Otvoreno prijavljivanje za nagrade Evropska zelena prestonica i Evropski zeleni list

Slika: Official European Green Capital Award

Objavljeno

24.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija danas je otvorila prijave za titulu Evropske zelene prestonice 2020 i nagradu Evropski zeleni list 2019. Po prvi put, a povodom desetogodišnjice ovog takmičenja, kao i da bi ohrabrila gradove da se prijave, Komisija će dodeliti i finansijsku nagradu u iznosu od 350.000 evra gradu koji ponese titulu Evropske zelene prestonice (mogu da se prijave gradovi sa preko 100.000 stanovnika) i iznos od 75.000 evra dobitniku nagrade Evropski zeleni list (manji grad, preko 20.000 stanovnika).

Gradovi pobednici će osim finansijske nagrade i laskave titule imati konkretnu korist od povećanog interesovanja i poseta turista, veće međunarodne vidljivosti, prilika za povezivanje i partnerstva, stranih investicija, javne finansijske podrške za realizaciju projekata u oblasti životne sredine. Nagrade će takođe predstavljati i važan podsticaj za nosioce ovih prestižnih ekoloških titula da nastave da unapređuju održivost životne sredine, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na web portalu Komisije.

Evropski komesar za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenu Vela rekao je da nagrade Evropska zelena prestonica i Zeleni list postaju sve važnije paralelno sa naporima da se život u gradovima učini održivim sa aspekta povećanja broja gradskog stanovništva, korišćenja resursa i borbe sa klimatskim promenama.

„Danas više od dve trećina Evropljana živi u gradovima. Moramo biti inovativni i osmisliti nova i bolja rešenja u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine da bismo bolje upravljali načinom na koji živimo, putujemo, jedemo i razvijamo zelene poslove. Ove dve nagrade predstavljaju pravu inspiraciju i motivaciju i drugim gradovima da nađu rešenja, kako evropskim tako i gradovima širom sveta“, rekao je komesar povodom objavljivanja poziva.

Pravo da se prijave  imaju gradovi iz zemalja članica Evropske unije, zatim gradovi iz zemalja kandidata za članstvo, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske. 

Više informacija i prijave preko sajta European Green Capital Award.

Rok za prijavu za obe nagrade je 18. oktobar 2017. godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 2010. godine, a iz našeg regiona titulu Evropske zelene prestonice poneo je grad Ljubljana 2016. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Građani blokirali Srbiju kivni zbog “litijumskih” zakona

27 новембра 2021 - Građani su nezadovoljni jer nova zakonska rešenja omogućavaju državi da lakše obavlja eksproprijaciju i sprovodi referendume

Protest 3 za bezopasan vazduh 28 novembra Terazijama

Protest #3 za bezopasan vazduh 28. novembra u podne na Terazijama

26 новембра 2021 - Eko straža je pozvala građane na treći protest za bezopasan vazduh u Beogradu, koji je zakazala za nedelju, 28. novembra, s početkom u podne

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena