Životna sredina

Otvoreno prijavljivanje za nagrade Evropska zelena prestonica i Evropski zeleni list

Slika: Official European Green Capital Award

Objavljeno

24.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija danas je otvorila prijave za titulu Evropske zelene prestonice 2020 i nagradu Evropski zeleni list 2019. Po prvi put, a povodom desetogodišnjice ovog takmičenja, kao i da bi ohrabrila gradove da se prijave, Komisija će dodeliti i finansijsku nagradu u iznosu od 350.000 evra gradu koji ponese titulu Evropske zelene prestonice (mogu da se prijave gradovi sa preko 100.000 stanovnika) i iznos od 75.000 evra dobitniku nagrade Evropski zeleni list (manji grad, preko 20.000 stanovnika).

Gradovi pobednici će osim finansijske nagrade i laskave titule imati konkretnu korist od povećanog interesovanja i poseta turista, veće međunarodne vidljivosti, prilika za povezivanje i partnerstva, stranih investicija, javne finansijske podrške za realizaciju projekata u oblasti životne sredine. Nagrade će takođe predstavljati i važan podsticaj za nosioce ovih prestižnih ekoloških titula da nastave da unapređuju održivost životne sredine, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na web portalu Komisije.

Evropski komesar za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenu Vela rekao je da nagrade Evropska zelena prestonica i Zeleni list postaju sve važnije paralelno sa naporima da se život u gradovima učini održivim sa aspekta povećanja broja gradskog stanovništva, korišćenja resursa i borbe sa klimatskim promenama.

„Danas više od dve trećina Evropljana živi u gradovima. Moramo biti inovativni i osmisliti nova i bolja rešenja u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine da bismo bolje upravljali načinom na koji živimo, putujemo, jedemo i razvijamo zelene poslove. Ove dve nagrade predstavljaju pravu inspiraciju i motivaciju i drugim gradovima da nađu rešenja, kako evropskim tako i gradovima širom sveta“, rekao je komesar povodom objavljivanja poziva.

Pravo da se prijave  imaju gradovi iz zemalja članica Evropske unije, zatim gradovi iz zemalja kandidata za članstvo, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske. 

Više informacija i prijave preko sajta European Green Capital Award.

Rok za prijavu za obe nagrade je 18. oktobar 2017. godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 2010. godine, a iz našeg regiona titulu Evropske zelene prestonice poneo je grad Ljubljana 2016. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

24. maj 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

24. maj 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. maj 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. maj 2017. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena