Električna energija

Otvoren konkurs “Horizon 2020” za projekte pametnih gradova i energetskih sistema, i obnovljivih goriva

Otvoren konkurs Horizon 2020 za projekte pametnih gradova i energetskih sistema, i obnovljivih goriva

Photo: EU

Objavljeno

05.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija objavila je konkurs, u okviru programa “Horizont 2018-2020”, za predloge projekata posvećenih pametnim gradovima, pametnim energetskim sistemima i obnovljivim gorivima sa rokom za podnošenje prijava do 5. aprila. Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Kosovo*, Crna Gora i Srbija su među zemljama koje imaju pravo na finansiranje.

Ukupan budžet za konkurs je 138,3 miliona evra, a prijavljivanje zainteresovanih je počelo 5. decembra.

„Oblasti u kojima se podnose prijave su Razvoj i testiranje rešenja za pametne gradove i zajednice – 43 miliona evra, Razvijanje i demonstriranje integrisanih lokalnih energetskih sistema (energetska ostrva) – 26,3 miliona evra, Dekarbonizacija energetskih sistema geografskih ostrva – 19 miliona evra, TSO-DSO – Potrošač: demonstracije inovativnih mrežnih usluga velikog obima – 30 miliona evra i Demonstracije ekonomičnih modela industrijske proizvodnje biogoriva druge generacije – 20 miliona evra”, saopštila je Agencija za primenu inovacija i mreža Evropske unije.

Uslovi za podnošenje predloga su detaljno navedeni u relevantnim dokumentima objavljenim na stranici svake oblasti. Podnosioci zahteva moraju dostaviti svoj predlog elektronskim putem, prateći link sa stranice oblasti na portalu za učesnike.

Podnete predloge ocenjuju nezavisni stručnjaci iz baze podataka Evropske komisije o eksternim proceniteljima.

Evropska komisija je 27. oktobra 2017. predstavila Program rada “Horizonta 2020”, koji pokriva 2018, 2019 i 2020. budžetsku godinu sa ukupnm ulaganjima od oko 30 milijardi evra.

“Horizont 2020” je najveći program istraživanja i inovacija dosad u EU sa skoro 80 ​​milijardi evra dostupnih tokom sedam godina (2014-2020) – uz dodatak privatnih investicija koje će privući ova sredstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

5. januar 2018. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

5. januar 2018. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

5. januar 2018. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

5. januar 2018. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7