Životna sredina

Otvoren „Eko-paket“ konkurs za radove učenika na temu cirkularne ekonomije

Slika: Ambasadori održivog razvoja i životne sredine

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Tema ovogodišnjeg „Eko-paket“ kreativnog konkursa je “Cirkularna ekonomija”, a rok za slanje grupnih i pojedinačnih fotografija radova učenika je 31. mart 2019. godine. Najkreativniji učesnici konkursa biće nagrađeni.

“Prikažite na primeru upotrebljene Tetra Pak ambalaže kako ona može ponovo da se iskoristi i iznenadite nas svojim idejama, od praktičnih predmeta za svakodnevnu upotrebu, do figura, igračaka, muzičkih instrumenata…”, navodi se u pozivu za konkurs udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine.

Konkurs je deo Eko-paket projekta, koji se pod pokroviteljstvom kompanije Tetra pak, održava od školske 2013/2014. godine. Projekat je prvo pokrenut u Sloveniji, zatim u Hrvatskoj, pa u Srbiji.

Eko-paket projekat promoviše pravilno odlaganje upotrebljene Tetra Pak ambalaže i odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.

Aktivnost se sprovodi u svim Eko-školama, Eko-fakultetima i vrtićima koji pristanu na učešće. Tokom 3 meseca trajanja projekta, deca, učenici i studenti u svojim školama prikupljaju upotrebljenu Tetra Pak ambalažu u Eko-paket kese, prema uputstvu i smernicama za pravilno odlaganje ambalaže.

Na ovaj način obrazovne ustanove stiču pravo na učešće u nagradnom konkursu i najbolji i najkreativniji pojedinačni i grupni učenički radovi se nagrađuju vrednim nagradama, navode organizatori.

Osim uputstva za pravilno odlaganje višeslojne ambalaže, kroz stručne radionice deca, učenici i studenti uče o značaju reciklaže upotrebljene Tetra Pak ambalaže.

Prošle godine na konkursu, čija je tema bila „Biodiverzitet“, pristiglo je 1.364 prijava iz 50 škola, što je najviše od kako se konkurs objavljuje.

Prošle godine nagrada za prvo mesto u kategoriji pojedinačnih radova bila je bicikla, koju su osvojili Tea Jovanović iz PU „Bambi“ iz Pirota, Jovan Mitrović iz OŠ „Sveti Sava“ Pirot i Marta Popović iz Mašinsko Tehničke škole iz Kraljeva.

Sportskim nagradama su, takođe, nagrađeni i dobitnici drugog i trećeg mesta.

Nagrade u iznosu od 100.000 dinara, za najbolje grupne radove osvojili su: Predškolska ustanova (PU) „Sunce“ iz Gornjeg Milanovca, Osnovna škola „Simeon Aranicki“ iz Stare Pazove, kao i „Visoka škola primenjenih strukovnih studija“ iz Vranja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

12. decembar 2018. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

12. decembar 2018. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

12. decembar 2018. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

12. decembar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja