OIE

Ostrvo Sifnos će pomoću hibridne elektrane postati energetski nezavisno

Ostrvo Sifnos hibridne elektrane energetski nezavisno

Gaetano Cessati on Unsplash

Objavljeno

31.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetropark i reverzibilna hidroelektrana zajedno mogu da pokriju čitavu potražnju za strujom na malom egejskom ostrvu Sifnos u Grčkoj. Lokalna energetska zadruga razrađuje hibridno rešenje, u koje će verovatno biti uključen fotonaponski sistem.

Zadruga za energetiku i razvoj Sifnosa namerava da učini ovo ostrvo s manje od tri hiljade stanovnika prvim u Kikladima koje će proizvoditi svu potrebnu struju iz obnovljivih izvora. Predala je dokumentaciju Regulatornoj upravi za energetiku (RAE) Grčke za hibridnu elektranu i izdala studiju u saradnji s Helenskim mediteranskim univerzitetom, HMU, sa Krita.

Taj rad pokazuje da bi navedenim projektom potpuno mogle da se podmire potrebe za energijom u saobraćaju.

Sifnos bi imao struje za 16 dana čak i da vetar stane

Glavnu ulogu bi igrale četiri vetroturbine od po tri megavata, a višak električne energije bi se skladištio pomoću reverzibilne hidroelektrane. Ona bi bila konstruisana tako da može da proizvede 860 megavat-sati, što je 16 dana prosečne potrošnje na malom egejskom ostrvu. Sistem bi mogao da bude još jači, tako što bi bila instalirana i solarna elektrana, navodi Kostas Soulis, predsednik asocijacije, koja se naziva i Sifnos Island Cooperative.

Predložena reverzibilna hidrocentrala od 8,74 megavata upotrebljavala bi morsku vodu

U periodima slabe potražnje za strujom, hidroelektrana bi pumpala morsku vodu u akumulaciju zapremine više od 1,1 miliona kubnih metara na 332 metra nadmorske visine. Zamisao je da budu montirane četiri pelton turbine ukupne snage 8,74 megavata i 12 centrifugalnih pumpi zbirnog kapaciteta 10,28 megavata. Potencijalna energija vode, ona koja se može iskoristiti padom, biće pretvarana u električnu u trenucima kad potražnja za strujom premaši proizvodnju vetroparka, na primer kada je vetar slab.

Vetrofarma će biti predimenzionirana, radi desalinizacije, proizvodnje zelenog vodonika

Predložena lokacija je na severoistočnoj obali, dva i po kilometra od najbližih domaćinstava. Postrojenje praktično neće biti vidljivo iz naselja i turističkih destinacija. Mesto je van granica lokalnog područja uvrštenog u mrežu Natura 2000 i ne obuhvata arheološka nalazišta.

Očekivani udeo viška energije u godišnjoj proizvodnji vetroparka procenjen je na preko 40 odsto, a prekomerni učinak može da se usmeri u desalinizaciju i proizvodnju zelenog vodonika za gorivo za plovila, otkriva studija. Autori su pozvali vladu Grčke da podrži projekat uz obrazloženje da može da se otplati u roku od osam godina.

Zadruga je saopštila da meštani mogu da se učlane tako što će platiti barem sto evra po osobi, a da nijedan pojedinac ne sme da drži više od 20 procenata ukupnog kapitala. U Grčkoj ima više modela za osnivanje energetskih zajednica ili zadruga.

Tamošnja vlada planira da transformiše način života na nizu malih ostrva pomoću obnovljive energije i projekata energetske efikasnosti, digitalizacije i uvođenja električnog prevoza. Takva mesta su sada uglavnom zavisna od agregata na dizel, a računi za struju na ostrvima se subvencionišu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beogradske-elektrane-geotermalni-potencijal-grejanje

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata