OIE

Ostrvo Sifnos će pomoću hibridne elektrane postati energetski nezavisno

Ostrvo Sifnos hibridne elektrane energetski nezavisno

Gaetano Cessati on Unsplash

Objavljeno

31.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetropark i reverzibilna hidroelektrana zajedno mogu da pokriju čitavu potražnju za strujom na malom egejskom ostrvu Sifnos u Grčkoj. Lokalna energetska zadruga razrađuje hibridno rešenje, u koje će verovatno biti uključen fotonaponski sistem.

Zadruga za energetiku i razvoj Sifnosa namerava da učini ovo ostrvo s manje od tri hiljade stanovnika prvim u Kikladima koje će proizvoditi svu potrebnu struju iz obnovljivih izvora. Predala je dokumentaciju Regulatornoj upravi za energetiku (RAE) Grčke za hibridnu elektranu i izdala studiju u saradnji s Helenskim mediteranskim univerzitetom, HMU, sa Krita.

Taj rad pokazuje da bi navedenim projektom potpuno mogle da se podmire potrebe za energijom u saobraćaju.

Sifnos bi imao struje za 16 dana čak i da vetar stane

Glavnu ulogu bi igrale četiri vetroturbine od po tri megavata, a višak električne energije bi se skladištio pomoću reverzibilne hidroelektrane. Ona bi bila konstruisana tako da može da proizvede 860 megavat-sati, što je 16 dana prosečne potrošnje na malom egejskom ostrvu. Sistem bi mogao da bude još jači, tako što bi bila instalirana i solarna elektrana, navodi Kostas Soulis, predsednik asocijacije, koja se naziva i Sifnos Island Cooperative.

Predložena reverzibilna hidrocentrala od 8,74 megavata upotrebljavala bi morsku vodu

U periodima slabe potražnje za strujom, hidroelektrana bi pumpala morsku vodu u akumulaciju zapremine više od 1,1 miliona kubnih metara na 332 metra nadmorske visine. Zamisao je da budu montirane četiri pelton turbine ukupne snage 8,74 megavata i 12 centrifugalnih pumpi zbirnog kapaciteta 10,28 megavata. Potencijalna energija vode, ona koja se može iskoristiti padom, biće pretvarana u električnu u trenucima kad potražnja za strujom premaši proizvodnju vetroparka, na primer kada je vetar slab.

Vetrofarma će biti predimenzionirana, radi desalinizacije, proizvodnje zelenog vodonika

Predložena lokacija je na severoistočnoj obali, dva i po kilometra od najbližih domaćinstava. Postrojenje praktično neće biti vidljivo iz naselja i turističkih destinacija. Mesto je van granica lokalnog područja uvrštenog u mrežu Natura 2000 i ne obuhvata arheološka nalazišta.

Očekivani udeo viška energije u godišnjoj proizvodnji vetroparka procenjen je na preko 40 odsto, a prekomerni učinak može da se usmeri u desalinizaciju i proizvodnju zelenog vodonika za gorivo za plovila, otkriva studija. Autori su pozvali vladu Grčke da podrži projekat uz obrazloženje da može da se otplati u roku od osam godina.

Zadruga je saopštila da meštani mogu da se učlane tako što će platiti barem sto evra po osobi, a da nijedan pojedinac ne sme da drži više od 20 procenata ukupnog kapitala. U Grčkoj ima više modela za osnivanje energetskih zajednica ili zadruga.

Tamošnja vlada planira da transformiše način života na nizu malih ostrva pomoću obnovljive energije i projekata energetske efikasnosti, digitalizacije i uvođenja električnog prevoza. Takva mesta su sada uglavnom zavisna od agregata na dizel, a računi za struju na ostrvima se subvencionišu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

31. jul 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

31. jul 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

31. jul 2021. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

31. jul 2021. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna