Voda

Osam zemalja EU donira 10 miliona evra za vodosnabdevanje u Srbiji

EU-donacija-vodosnabdevanje-Srbija

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

12.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Beogradu je danas potpisan sporazum o donaciji osam zemalja EU u iznosu od 10 miliona evra za projekat ukupne vrednosti 80 miliona evra, čijim sprovođenjem treba da se poboljša vodosnabdevanje i kanalizaciona mreža u 25 lokalnih samouprava u Srbiji. Donacija se dodeljuje kroz Evropsku investicionu banku (EIB).

Ugovor o donaciji za obnovu i unapređenje sistema za vodosnabdevanje potpisali su rukovodilac Evropske investicione banke (EIB) za Srbiju Anna Solecki i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, navodi se u saopštenjima Vlade Srbije i EIB.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na potpisivanju da je vodosnabdevanje ogroman problem u gotovo svim lokalnim samupravama u Srbiji, jer mreža trpi velike gubitke. U Smederevskoj Palanci gubici su 65%, ali ima i lokalnih samouprava gde su oni iznad 70%, navela je Brnabić.

Ukupna sredstva od EIB za ovu namenu će dostići 50 miliona evra, pri čemu će donacija biti 10 miliona evra, dok je preostalih 40 miliona evra kredit od EIB, koji je parlament ratifikovao u maju.

Projekat je važan zbog kvaliteta života građana, budući da deo sistema vodosnabdevanja sadrži azbestne cevi koje su ugrađivane 60-ih godina prošlog veka, rekla je Brnabić.

Prema njenoj oceni, unapređenje tog sistema vodiće ka boljem modelu poslovanja javno-komunalnih preduzeća.

Ona je precizirala da su Italija i Poljska najveći pojedinačni donatori, a da je današnji sporazum još jedan primer zašto je važno da Srbija postane članica EU.

Prema njenim rečima, u toku su i pregovori sa Svetskom bankom o kreditu od 200 miliona evra za projekte unapređenja sistema za vodosnabdevanje i sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Blagojević je objasnio da će se sa ukupno 50 miliona evra finansirati projekti u prvih 25 lokalnih samouprava koje pripreme potrebnu dokumentaciju.

Država i opštine obezbeđuju 30 miliona evra za projekat vodosnabdevanja

U saopštenju EIB se navodi da je ukupna vrednost projekta za obnovu i unapređenje sistema za vodosnabdevanje i kanalizacione mreže 80 miliona evra, od čega je 10 miliona evra donacija, 40 miliona evra kredit od EIB, dok preostalih 30 miliona evra obezbeđuju država i lokalne samouprave, koje će pripremiti projektnu dokumentaciju. Sprovođenje projekta se planira od 2019. do 2014. godine.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su kvalitet vode i snabdevanje od ključnog značaja za građane i bitan element Srbije na njenom putu ka EU i dostizanju niza ekološki orijentisanih standarda.

Direktorka Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre istakla je da su nedavne vremenske nepogode u Srbiji i Beogradu podsetile na to koliko je važno imati održiv i otporan sistem i adekvatno razvijenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Procena EIB-a, kako je naglasila, jeste da će se sprovođenjem projekta poboljšati kvalitet života više od 600.000 građana Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 августа 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda