OIE

Opština Kobarid solarnim sistemima i toplotnim pumpama do energetske nezavisnosti

Kobarid-solarni-sistemi-toplotne-pumpe-energetska-nezavisnost

Foto: Stefano Merli from Legnano, Italy [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Objavljeno

10.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka opština Kobarid želi širokom upotrebom obnovljivih izvora energije da obezbedi energetsku nezavisnost i održivost u funkciji zaštite životne sredine, što bi zauzvrat podstaklo razvoj turizma ovog živopisnog mesta, koje je Ernest Hemingvej ovekovečio u romanu „Zbogom oružje“.

Kobarid, opština na krajnjem zapadu Slovenije, želi da postepeno dostigne energetsku nezavisnost sa ciljem da obezbedi i veći udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji od 32%, što je obavezujući cilj za celu EU do 2030. godine. To planira da postigne uglavnom instalacijom solarnih elektrana i toplotnih pumpi, kaže predsednik opštine Marko Matajurc, prenose Primorske novice.

Prema rečima Matajurca, ovo bi donelo uštede i opštini i građanima i doprinelo održivosti u funkciji zaštite životne sredine, što bi zauzvrat podstaklo razvoj turizma u opštini u Julijskim Alpima, blizu granice sa Italijom.

Opština Kobarid sada traži partnere koji bi joj pomogli u ovoj nameri, a slovenačka blokčejn platforma za trgovinu energijom SunContract, u saradnji sa firmom Sonce energija, bi mogla biti jedan od partnera.

U skladu s tim, opština i SunContract potpisali su neobavezujuće pismo o namerama, sa ciljem pružanja više informacija lokalnoj zajednici. Ako opštinski savet odobri ponudu koju je dostavio SunContract, strane bi mogle formalno da uspostave saradnju, navodi se u izveštaju.

U prvoj fazi bi bilo moguće instalirati četiri solarne elektrane na osnovnim školama u Breginju i Drežnici i ergelama u Stanovišču i Podbeli, a opština računa i da će i pojedinci i firme instalirati solarne sisteme, rekao je zamenik predsednika opštine Marko Miklavič.

Gregor Novak, direktor platforme SunContract, rekao je da se mogu naći investitori ako opštine i pojedinci ne mogu sami da finansiraju investicije u solarne elektrane i toplotne pumpe. On je dodao i da je trošak instalacije solarnog sistema za jednu kuću oko 14.000 evra, a da je od ekološkog fonda moguće obezbediti sufinansiranje u iznosu od 2.000 evra. Prema njegovim rečima, investicija se isplati za sedam do osam godina.

SunContract spreman da stimuliše investicije u OIE

SunContract je saopštio preko portala Medium da je cilj pisma o namerama koje je firma potpisala sa opštinom Kobarid da se postave osnove za dugoročnu saradnju dve strane.

Projekat predviđa investicije od 1,5 miliona evra u instalaciju solarnih elektrana na opštinskim i komercijalnim zgradama, kao i do 50 solarnih sistema za sopstvenu potrošnju građana u naredne dve godine, navodi se u saopštenju.

Cilj prve faze projekta bila bi instalacija četiri solarne elektrane ukupne procenjene snage 0,5 MWp. SunContract je spreman da u prvoj fazi stimuliše lokalne investicije u obnovljive izvore energije, kao i da obezbedi globalne usluge za povezivanje proizvođača i potrošača električne energije, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. april 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

10. april 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

10. april 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

10. april 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra