OIE

Opština Kobarid solarnim sistemima i toplotnim pumpama do energetske nezavisnosti

Kobarid-solarni-sistemi-toplotne-pumpe-energetska-nezavisnost

Foto: Stefano Merli from Legnano, Italy [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Objavljeno

10.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka opština Kobarid želi širokom upotrebom obnovljivih izvora energije da obezbedi energetsku nezavisnost i održivost u funkciji zaštite životne sredine, što bi zauzvrat podstaklo razvoj turizma ovog živopisnog mesta, koje je Ernest Hemingvej ovekovečio u romanu „Zbogom oružje“.

Kobarid, opština na krajnjem zapadu Slovenije, želi da postepeno dostigne energetsku nezavisnost sa ciljem da obezbedi i veći udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji od 32%, što je obavezujući cilj za celu EU do 2030. godine. To planira da postigne uglavnom instalacijom solarnih elektrana i toplotnih pumpi, kaže predsednik opštine Marko Matajurc, prenose Primorske novice.

Prema rečima Matajurca, ovo bi donelo uštede i opštini i građanima i doprinelo održivosti u funkciji zaštite životne sredine, što bi zauzvrat podstaklo razvoj turizma u opštini u Julijskim Alpima, blizu granice sa Italijom.

Opština Kobarid sada traži partnere koji bi joj pomogli u ovoj nameri, a slovenačka blokčejn platforma za trgovinu energijom SunContract, u saradnji sa firmom Sonce energija, bi mogla biti jedan od partnera.

U skladu s tim, opština i SunContract potpisali su neobavezujuće pismo o namerama, sa ciljem pružanja više informacija lokalnoj zajednici. Ako opštinski savet odobri ponudu koju je dostavio SunContract, strane bi mogle formalno da uspostave saradnju, navodi se u izveštaju.

U prvoj fazi bi bilo moguće instalirati četiri solarne elektrane na osnovnim školama u Breginju i Drežnici i ergelama u Stanovišču i Podbeli, a opština računa i da će i pojedinci i firme instalirati solarne sisteme, rekao je zamenik predsednika opštine Marko Miklavič.

Gregor Novak, direktor platforme SunContract, rekao je da se mogu naći investitori ako opštine i pojedinci ne mogu sami da finansiraju investicije u solarne elektrane i toplotne pumpe. On je dodao i da je trošak instalacije solarnog sistema za jednu kuću oko 14.000 evra, a da je od ekološkog fonda moguće obezbediti sufinansiranje u iznosu od 2.000 evra. Prema njegovim rečima, investicija se isplati za sedam do osam godina.

SunContract spreman da stimuliše investicije u OIE

SunContract je saopštio preko portala Medium da je cilj pisma o namerama koje je firma potpisala sa opštinom Kobarid da se postave osnove za dugoročnu saradnju dve strane.

Projekat predviđa investicije od 1,5 miliona evra u instalaciju solarnih elektrana na opštinskim i komercijalnim zgradama, kao i do 50 solarnih sistema za sopstvenu potrošnju građana u naredne dve godine, navodi se u saopštenju.

Cilj prve faze projekta bila bi instalacija četiri solarne elektrane ukupne procenjene snage 0,5 MWp. SunContract je spreman da u prvoj fazi stimuliše lokalne investicije u obnovljive izvore energije, kao i da obezbedi globalne usluge za povezivanje proizvođača i potrošača električne energije, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.