Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Slovenačka blokčejn platforma za trgovinu energijom SunContract širi se na italijansko tržište

Foto: Pixabay

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

SunContract, slovenačka platforma za trgovinu energijom zasnovana na blokčejnu, nedavno je sklopila strateško partnerstvo sa italijanskom energetskom kompanijom Tecnoapp, saopštila je firma SunContract.

Ugovorom o saradnji koji su potpisali SunContract i Tecnoapp predviđa se zajednički rad na tržišnom prodoru platforme SunContract i decentralizaciji energetskog tržišta u Italiji.

SunContract je platforma za trgovanje energijom koja direktno povezuje proizvođače i potrošače u energetski „bazen“ zasnovan na pametnim ugovorima, navodi se na sajtu aplikacije. SunContract navodi da platforma domaćinstvima u Sloveniji trenutno obezbeđuje za do 40% niže račune za električnu energiju, pri čemu im omogućava da se opredele za zelene izvore energije.

Blokčejn tehnologije se primenjuju na postojeće energetske distributivne sisteme bez izmene opšteg regulatornog okvira, navodi SunContract.

Tecnoapp ima više od 20 godina iskustva u sektoru energetike i razgranatu mrežu italijanskih partnera i izvođača, navodi SunContract i dodaje da Italija, kao četvrto po veličini tržište u Evropskoj uniji, predstavlja ogroman potencijal za širenje platforme i baze klijenata. Italija već ima preko 770.000 instaliranih solarnih sistema, što pokazuje jasnu opredeljenost italijanskih potrošača da se okrenu održivim, obnovljivim izvorima energije i sopstvenoj potrošnji, saopštava SunContract.

„Naš dugoročan cilj je jasan – želimo da SunContract bude globalno rešenje za trgovinu električnom energijom. Zahvaljujući potpisanom ugovoru sa Tecnoapp S.r., ulazimo sa blokčejn tehnologijom u italijanski sektor energetike. Očekujemo velike koristi od ove saradnje. Sa novim korisnicima na tržištu električne energije, novim iskustvima i promocijama, ovo partnerstvo će otvoriti vrata ka novim tržištima“, izjavio je Gregor Novak, suosnivač i izvršni direktor SunContract.

„Veoma smo ponosni na saradnju sa SunContract Energy Marketplace. Očekujemo da decentralizujemo italijansko energetsko tržište obnovljivim izvorima energije. Radimo na različitim poslovnim modelima sa ciljem približavanja fotonaponskih i sistema za skladištenje i razmenu energije italijanskim zajednicama“, izjavio je Alessandro Basilico, izvršni direktor Tecnoapp S.r.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske