OIE

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Foto: SolarEdge

Objavljeno

19.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Širom sveta su milioni fotonaponskih instalacija. Solarni pogoni su projektovani tako da budu sigurni i pouzdani. Međutim, kada sija sunce, fotonaponski nizovi i njihovi kablovi mogu da budu pod visokim naponom, što otvara mogućnost javljanja električnog luka, a to može da izazove požar. Zbog toga bezbednost treba da bude izuzetno važan faktor za organizacije koje žele da postave sistem za solarnu energiju.

I tako, kada je All Energy & Architecture angažovan da instalira fotonaponski sistem na lokaciji terminala za gorivo Alkion u mestu Vado Ligure u Italiji, bez oklevanja je preporučio sistem od 440 kilovata sa 16 trofaznih SolarEdge (SE27.6K) invertera i 785 optimizatora struje P600 iste kompanije.

U terminalu Alkion daju visok prioritet bezbednosti, pa su stoga odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja uključujući napredne sigurnosne karakteristike projektovane da ublaže sigurnosne rizike.

SolarEdge se pomoću svoja dva integrisana sistema – SafeDC™ i detektorom električnog luka, pobrinuo da terminal Alkion bude vrhunski bezbedan.

SolarEdge chosen for PV installation at large fuel deposit

SafeDC™ je projektovan da zaštiti instalatere, zaposlene na održavanju i pripadnike službi za hitno reagovanje od strujnog udara. Smanjuje napon jednosmerne struje na jedan volt po modulu kada je naizmenična struja isključena i to je bezbedno za dodir. Detekcija i prekid strujnog luka umanjuju rizik od požara.

Ovo rešenje u fotonaponskoj tehnologiji omogućava klijentu da bezbedno radi u normalnim uslovima, pa čak i u mogućim vanrednim situacijama

„Imajući u vidu visoki rizik od požara u depou za gorivo, izabrali smo tehnologiju koja omogućava klijentu da obavlja svoj posao bez brige. Predložili smo invertere SolarEdge optimizovane za jednosmernu struju jer je potvrđeno da su bezbedni, zbog integrisanog sistema SafeDC™ i tehnologije za detekciju strujnog luka. Ovo rešenje za fotonaponska postrojenja omogućava klijentu da bezbedno radi u normalnim uslovima, pa čak i u mogućim vanrednim situacijama“, izjavio je Rikardo Beti, generalni direktor kompanije All Energy & Architecture.

U pogledu bezbednosti nemojte da pravite nikakve kompromise

Uporedo sa rastom i sazrevanjem fotonaponske industrije, sve su prisutniji stroži sigurnosni standardi i propisi, kao i u mnogim drugim industrijama. Stoga, osim rešenja SafeDC™ i detektovanja kvara u vidu strujnog luka i njegovog gušenja, SolarEdge ima još jedan proizvod kojim štiti pripadnike i pripadnice hitnih službi.

Zove se SolarEdge Firefighter Gateway, prilaz za vatrogasce. Omogućava manuelan i automatski prekid jednosmerne struje i indikator sistemske voltaže jednosmerne struje, namenjen da prikaže koliko je bezbedno prići

724kwp, Alkion Terminal, Savona, Italy, installed by GM Solar Energie, SolarEdge

Zašto su karakteristike fotonaponskih sistema SolarEdge povoljnije nego kod tradicionalnih invertera

SafeDC™ je uvek uključen i integralni je deo ove tehnologije. Kada je reč o tradicionalnim inverterima, u instalacijama može da bude visokog napona čak i kada su isključeni, što znači da ih nije bezbedno dodirivati.

U sistemu kompanije SolarEdge, zadati izlazni napon svakog optimizatora struje je jedan volt po modulu, što nije opasno pri direktnom kontaktu. Ukoliko imate tradicionalne invertere, sklopke za prekidanje na krovnim postrojenjima presecaju samo protok struje od krova do samih invertera. Moduli na krovu, provodnici koji vode od njih i oni do invertera ostaju pod naponom i opasni su sve dok ima dnevne svetlosti.

Inverteri SolarEdge su projektovani da registruju da se javio električni luk i ugase se, u skladu sa standardom UL1699B za otkrivanje električnog luka. Što se tiče tradicionalnih invertera, obično treba posebno nabaviti detektore strujnog luka. Ta dodatna oprema može da poveća troškove, a postoji mogućnost da nije u skladu sa strogim sigurnosnim standardima.

Why SolarEdge PV systems compare more favorably against traditional inverters

Bolji povrat investicije

Nije samo bezbednost u pitanju. All Energy & Architecture je prepoznao priliku da omogući uštedu troškova za energiju do 79.500 evra godišnje i proizvodnju do 560.000 kilovat-sati.

Štaviše, s obzirom na to da drugi inverteri uglavnom dolaze sa skupim dodatnim opcijama za bezbednost, poput prekida kola kada se javi kvar u vidu električnog luka kao i hitnog gašenja, SolarEdge-ova napredna funkcija SafeDC™, već ugrađena u inverter, omogućila je terminalu Alkion da izbegne skupe investicije i buduće troškove.

Javite se svom lokalnom predstavništvu kompanije SolarEdge ukoliko želite da saznate više o tome i o drugim pametnim energetskim rešenjima SolarEdge, ili posetite njegovu veb stranicu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

19. mart 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

19. mart 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

19. mart 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. mart 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka