x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Online obuka o MVP alatu za kosovske opštine

13.05.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Online obuka o MVP alatu za kosovske opštine

Prva u nizu obuka za korištenje Platforme za monitoring i verifikaciju (engl. Monitoring and Verification Platform – MVP) održana je 4. i 5. maja 2020. godine za predstavnike kosovskih opština, Kosovske agencije za energetsku efikasnost (KAEE) i resornih ministarstava.

“Šta je Platforma za monitoring i verifikaciju (MVP)”, “kako je strukturisana”, “koji je najbolji način za unos podataka i izračun ušteda energije” bila su samo neka od brojnih pitanja na koja je odgovoreno tokom ove dvodnevne obuke koja je zbog pandemije korona virusa održana putem interneta.

Energetski menadžeri iz 11 opština, zajedno s predstavnicima Kosovske agencije za energetsku efikasnost, Ministarstva ekonomije i Ministarstva okoliša i prostornog planiranja, prisustvovali su online obuci kako bi se upoznali s MVP alatom kao sredstvom za izvještavanje o planiranim i realizovanim projektima energetske efikasnosti.

Obuku organizuju GIZ ORF-EE, GIZ-ov Projekat energetske efikasnosti na Kosovu i Kosovska agencija za energetsku efikasnost.

Obuku je vodio profesor Naser Sahiti s Univerziteta u Prištini, uz pomoć asistenta Drilona Mehe.

“Učesnici su bili vrlo zainteresovani za detaljne procedure unošenja planova, planiranih mjera i provedenih mjera. Konkretnim pitanjima i učešćem u praktičnim vježbama znatno su doprinijeli interaktivnosti same obuke”, rekao je Sahiti.

Platforma za monitoring i verifikaciju je jednostavan alat za izračun energetskih ušteda i evidentiranje svih planova i projekata energetske efikasnosti. Sekretarijat Energetske zajednice preporučuje MVP kao službeni alat za izvještavanje u ovom sektoru i do sada ga je podijelio s mnogim zemljama potpisnicama. Na Kosovu je Zakonom o energetskoj efikasnosti iz 2018. godine MVP propisan kao službeno sredstvo za izračun, verifikaciju i izvještavanje o stvarnim uštedama energije u opštinama.

Ova online obuka je jedna od tri obuke koje će se održati za učesnike s Kosova u maju 2020. godine. Obuke su koncipirane tako da pruže ključne informacije o važnosti primjene MVP-a i detaljno predstave metodologiju izračuna ušteda pristupom odozdo prema gore na kojoj se zasniva ovaj alat, uz stvarne primjere iz različitih vrsta projekata energetske efikasnosti provedenih u zemlji. Pristup obuhvata i objašnjenja s relevantnim primjerima optimalnog načina unošenja projekata u MVP.

“Prvobitni plan je bio da se obuke održe u trening centru Asocijacije kosovskih opština, međutim, zbog ograničenja prouzrokovanih pandemijom COVID-19, morali smo pronaći drugi način pogodan za prenos i razmjenu znanja. Intenzivnim zajedničkim naporima GIZ-ovog ORF-EE projekta i kolega iz Projekta energetske efikasnosti na Kosovu (KEEP), uspjeli smo učesnicima omogućiti da obuku pohađaju iz udobnosti svojih kancelarija i domova”, rekla je Berina Delalić-Gurda, voditeljica MVP projekta.

Planirano uvođenje MVP-a u opštine širom Jugoistočne Evrope će upotpuniti njegovu primjenu na državnom nivou, što će olakšati komunikaciju između različitih nivoa uprave i time omogućiti djelotvornije donošenje politika u ovom sektoru.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.