x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Off-road vožnje u zaštićenim područjima destruktivne za prirodu

02.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Image by TheOtherKev from Pixabay
Off-road vožnje u zaštićenim područjima destruktivne za prirodu

Centar za životnu sredinu i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta apelovali su na nadležne institucije Bosne i Hercegovine da uvedu rigoroznije kontrole organizovanja off-road vožnji motornim vozilima kroz šume, često baš u zaštićenim područjima, zbog destruktivnog uticaja na prirodu ovih izuzetno osetljivih ekosistema.

Inicijativa, koja se odnosi na off-road vožnje će, kako se navodi u saopštenju Centra za životnu sredinu, biti poslata nadležnim organima, kao i upravama nacionalnih parkova BiH.

Po Pravilniku o unutrašnjem redu u nacionalnim parkovima Republike Srpske, zabranjena je vožnja izvan postojećeg puta kojim je dozvoljeno kretanje motornih vozila, dok su po Zakonu o zašiti prirode republički organi, jedinice lokalne samouprave i druge organizacije i institucije, kao i sva pravna i fizička lica pri obavljanju svojih poslova i zadataka dužni da postupaju u skladu sa načelima, ciljevima, merama i uslovima zaštite i trajnog očuvanja prirode, piše u saopštenju.

Draško Adamović, iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, naveo je da off-road vožnje donose emisije buke, kretanje kroz stanište i uzurpaciju živog sveta, kao i ispuštanje štetnih motornih ulja i izduvnih gasova što sve predstavlja nesumnjive faktore ugrožavanja biodiverziteta.

Takve manifestacije se moraju sprovoditi usklađeno stepenu zaštite lokacije, mora postojati kontrola i praktična zaštita na licu mesta, kao i poštovanje zakonskih odredbi i pravilnika o zaštiti prirodnog nasleđa koji je i bez ovoga na margini, istakao je Adamović.

Iva Miljević, koordinatorka Programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu, kaže da u propisima jasno piše da je predviđena zaštita prirode i zabrana delatnosti i radnji kojima se uništava.

U slučaju zaštite prirode ne govori se samo o već zaštićenim područjima, čija je zaštita često samo na papiru, već o svim prirodnim vrednostima BiH koje se narušavaju i zapostavljaju, dodala je ona.

“Apelujemo na nadležne institucije da uvedu rigoroznije kontrole prilikom realizacije ovakvih aktivnosti i to posebno u zaštićenim područjima gdje živi svijet zahtijeva jedan poseban nivo zaštite”, istakla je Miljević.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.