Životna sredina

Off-road vožnje u zaštićenim područjima destruktivne za prirodu

Off-road-voznje-zasticena-podrucja-priroda

Image by TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

02.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Centar za životnu sredinu i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta apelovali su na nadležne institucije Bosne i Hercegovine da uvedu rigoroznije kontrole organizovanja off-road vožnji motornim vozilima kroz šume, često baš u zaštićenim područjima, zbog destruktivnog uticaja na prirodu ovih izuzetno osetljivih ekosistema.

Inicijativa, koja se odnosi na off-road vožnje će, kako se navodi u saopštenju Centra za životnu sredinu, biti poslata nadležnim organima, kao i upravama nacionalnih parkova BiH.

Po Pravilniku o unutrašnjem redu u nacionalnim parkovima Republike Srpske, zabranjena je vožnja izvan postojećeg puta kojim je dozvoljeno kretanje motornih vozila, dok su po Zakonu o zašiti prirode republički organi, jedinice lokalne samouprave i druge organizacije i institucije, kao i sva pravna i fizička lica pri obavljanju svojih poslova i zadataka dužni da postupaju u skladu sa načelima, ciljevima, merama i uslovima zaštite i trajnog očuvanja prirode, piše u saopštenju.

Draško Adamović, iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, naveo je da off-road vožnje donose emisije buke, kretanje kroz stanište i uzurpaciju živog sveta, kao i ispuštanje štetnih motornih ulja i izduvnih gasova što sve predstavlja nesumnjive faktore ugrožavanja biodiverziteta.

Takve manifestacije se moraju sprovoditi usklađeno stepenu zaštite lokacije, mora postojati kontrola i praktična zaštita na licu mesta, kao i poštovanje zakonskih odredbi i pravilnika o zaštiti prirodnog nasleđa koji je i bez ovoga na margini, istakao je Adamović.

Iva Miljević, koordinatorka Programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu, kaže da u propisima jasno piše da je predviđena zaštita prirode i zabrana delatnosti i radnji kojima se uništava.

U slučaju zaštite prirode ne govori se samo o već zaštićenim područjima, čija je zaštita često samo na papiru, već o svim prirodnim vrednostima BiH koje se narušavaju i zapostavljaju, dodala je ona.

„Apelujemo na nadležne institucije da uvedu rigoroznije kontrole prilikom realizacije ovakvih aktivnosti i to posebno u zaštićenim područjima gdje živi svijet zahtijeva jedan poseban nivo zaštite“, istakla je Miljević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 септембра 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...

srbija pks dubai expo 2020 poziv klima biodiverzitet

Poziv privrednicima Srbije za prvu tematsku nedelju „Dubai Expo 2020“ – Klima i biodiverzitet

03 августа 2021 - Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi je "Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost".

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 јуна 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe

medjunarodni dan biodiverziteta 2021

Međunarodni dan biodiverziteta 2021 – Budi deo rešenja

20 маја 2021 - Sve veći broj ljudi širom sveta zabrinut je kako se odnosimo prema prirodi, zbog čega menjaju navike i zahtevaju mere za zaštitu planete.