OIE

Od subvencija za zelenu energiju u Hrvatskoj odustale elektrane snage 376 MW

hrvatska sistem podsticaja oie hrote izvestaj

Foto: HROTE

Objavljeno

03.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je prošle godine prvi put od uvođenja subvencija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u 2012. godini zabeležila pad instalisane snage povlašćenih proizvođača jer su iz sistema podsticaja izašle elektrane snage 376 MW, pokazao je godišnji izveštaj Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

Trend raskidanja ugovora o otkupu električne energije, koji su vlasnici elektrana potpisali sa hrvatskom državom, pokrenut je visokim cenama struje na tržištu usled energetske krize. Investitorima je u toj situaciji bili isplativije da struju prodaju na tržištu jer su tamo cene bile veće od subvencionisanih koje ima je isplaćivao HROTE.

Nakon stalnog rasta, kako se navodi u izveštaju, sistem podsticaja u 2022. zabeležio je pad od 37 odsto u instalisanoj snazi, odnosno 22 odsto u proizvodnji. Snaga je smanjena sa 1.048 MW na 653 MW, a proizvodnja sa 3.492 GWh na 2.720 GWh.

Do kraja septembra od subvencije su odustale 63 elektrane snage 341 MW, da bi im se do kraja godine pridružile još četiri postrojenja snage 35 MW.

Najviše solarnih elektrana izašlo iz sistema podsticaja

Prošla godina je usled ekstremnih cena energije na energetskim tržištima bila obeležena izlaskom iz sistema podsticaja dela povlašćenih proizvođača koji će svoju dalju ekonomsku održivost tražiti na tržišnim osnovama bez daljeg opterećivanja ovog sistema, istakao je u izveštaju HROTE.

Ugovore o otkupu struje raskinulo je najviše solarnih elektrana – 26 sa snagom od 6,8 MW, dok je najveći deo izgubljene snage lociran u vetroelektranama 234 MW (11 postrojenja) i kogeneracijama 102,8 MW (3 elektrane).

Prosečna cena koju su povlašćeni proizvođači dobijali u 2022. kretala se od 0,46 kuna do 4,37 kuna (0,06-0,58 evra) po kWh.

Novi raskidi mogli bi da ugroze sistem podsticaja

Kao jedan od rizika za sistem podsticaja u ovoj godini u izveštaju se navode novi raskidi ugovora o otkupu. Naime, zbog upravljanja rizicima promena cena na veleprodajnom tržištu HROTE je određeni deo energije povlašćenih proizvođača već prodao na dugoročnim aukcijama.

U slučaju novih raskida ugovora to bi značilo nužnost kupovine električne energije kako bi se ispunile obaveze, što bi donelo značajne rashode u sistemu podsticaja, naveo je HROTE.

HROTE će informisati povlašćene proizvođače o dugoročnim rizicima tržišnog poslovanja

Kako bi to sprečila, ova institucija namerava analizira i eventualno revidira model prodaje energije na tržištu, da informiše povlašćene proizvođače o dugoročnim rizicima tržišnog poslovanja u uslovima izrazito volatilnih cena.

To bi, kako smatra HROTE, trebalo da umanjiti percepciju potencijalne poslovne prilike usled kratkotrajnih cenovnih vrhunaca i demotiviše povlašćene proizvođače sklone manjem riziku na izlazak iz ssistema subvencionisanja.

Inače, 60 odsto struje dobijene od povlašćenih proizvođača HROTE mora da proda snabdevačima u Hrvatskoj po regulisanoj ceni, dok za ostalo traži kupce na tržištu, navodi se u Izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

3. maj 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

3. maj 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

3. maj 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

3. maj 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme