OIE

Od subvencija za zelenu energiju u Hrvatskoj odustale elektrane snage 376 MW

hrvatska sistem podsticaja oie hrote izvestaj

Foto: HROTE

Objavljeno

03.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je prošle godine prvi put od uvođenja subvencija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u 2012. godini zabeležila pad instalisane snage povlašćenih proizvođača jer su iz sistema podsticaja izašle elektrane snage 376 MW, pokazao je godišnji izveštaj Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

Trend raskidanja ugovora o otkupu električne energije, koji su vlasnici elektrana potpisali sa hrvatskom državom, pokrenut je visokim cenama struje na tržištu usled energetske krize. Investitorima je u toj situaciji bili isplativije da struju prodaju na tržištu jer su tamo cene bile veće od subvencionisanih koje ima je isplaćivao HROTE.

Nakon stalnog rasta, kako se navodi u izveštaju, sistem podsticaja u 2022. zabeležio je pad od 37 odsto u instalisanoj snazi, odnosno 22 odsto u proizvodnji. Snaga je smanjena sa 1.048 MW na 653 MW, a proizvodnja sa 3.492 GWh na 2.720 GWh.

Do kraja septembra od subvencije su odustale 63 elektrane snage 341 MW, da bi im se do kraja godine pridružile još četiri postrojenja snage 35 MW.

Najviše solarnih elektrana izašlo iz sistema podsticaja

Prošla godina je usled ekstremnih cena energije na energetskim tržištima bila obeležena izlaskom iz sistema podsticaja dela povlašćenih proizvođača koji će svoju dalju ekonomsku održivost tražiti na tržišnim osnovama bez daljeg opterećivanja ovog sistema, istakao je u izveštaju HROTE.

Ugovore o otkupu struje raskinulo je najviše solarnih elektrana – 26 sa snagom od 6,8 MW, dok je najveći deo izgubljene snage lociran u vetroelektranama 234 MW (11 postrojenja) i kogeneracijama 102,8 MW (3 elektrane).

Prosečna cena koju su povlašćeni proizvođači dobijali u 2022. kretala se od 0,46 kuna do 4,37 kuna (0,06-0,58 evra) po kWh.

Novi raskidi mogli bi da ugroze sistem podsticaja

Kao jedan od rizika za sistem podsticaja u ovoj godini u izveštaju se navode novi raskidi ugovora o otkupu. Naime, zbog upravljanja rizicima promena cena na veleprodajnom tržištu HROTE je određeni deo energije povlašćenih proizvođača već prodao na dugoročnim aukcijama.

U slučaju novih raskida ugovora to bi značilo nužnost kupovine električne energije kako bi se ispunile obaveze, što bi donelo značajne rashode u sistemu podsticaja, naveo je HROTE.

HROTE će informisati povlašćene proizvođače o dugoročnim rizicima tržišnog poslovanja

Kako bi to sprečila, ova institucija namerava analizira i eventualno revidira model prodaje energije na tržištu, da informiše povlašćene proizvođače o dugoročnim rizicima tržišnog poslovanja u uslovima izrazito volatilnih cena.

To bi, kako smatra HROTE, trebalo da umanjiti percepciju potencijalne poslovne prilike usled kratkotrajnih cenovnih vrhunaca i demotiviše povlašćene proizvođače sklone manjem riziku na izlazak iz ssistema subvencionisanja.

Inače, 60 odsto struje dobijene od povlašćenih proizvođača HROTE mora da proda snabdevačima u Hrvatskoj po regulisanoj ceni, dok za ostalo traži kupce na tržištu, navodi se u Izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

3. maj 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

3. maj 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

3. maj 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

3. maj 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka