Klimatske promene

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

najtopliji jun u istoriji

Foto: Erika Varga da Pixabay

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prosečna temperatura u svetu je prošlog meseca bila najviša za jun u istoriji. To je bio 12. mesec u nizu sa barem 1,5 stepenom Celzijusa iznad predindustrijskog proseka. Ujedno je 13. put uzastopno oborena rekordna prosečna temperatura za svaki mesec.

Globalna prosečna temperatura je od jula 2023. do juna 2024. bila najviša ikad izmerena u jednom dvanaestomesečnom periodu – 1,64 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka, koji se računa od 1850. do 1900, pokazuju podaci Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena (C3S).

Prosečna temperatura je u junu u Evropi bila 1,57 stepeni iznad proseka za 1991. do 2020, odnosno druga po visini do sada za taj mesec. Temperature vazduha su bile znatno iznad proseka u južnoj Italiji, jugoistočnoj Evropi i Turskoj, prvenstveno zbog toplotnih talasa koji su pogodili Kipar, Grčku i Tursku. Takođe, veći deo istočne i severne Evrope imao je iznadprosečne temperature.

najtopliji jun 2024
Foto: Visina temperature iznad predindustrijskog proseka na globalnom nivou, po mesecima (C3S/ECMWF)

Što se tiče ostatka planete, temperature su bile iznad proseka u istočnoj Kanadi, na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, u Meksiku, Brazilu, severnom Sibiru, na Bliskom istoku, u severnoj Africi i na zapadnom Antarktiku.

„Nažalost, ove najnovije brojke Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena ukazuju na to da ćemo nivo od 1,5 stepena Celzijusa na mesečnom nivou premašivati sve češće. Međutim, važno je naglasiti da privremena prekoračenja ne znače da je cilj od 1,5 stepena Celzijusa ostao trajno van domašaja, jer se to odnosi na dugoročno zagrevanje, tokom barem dve decenije“, rekla je generalna sekretarka Svetske meteorološke organizacije Seleste Saulo.

Temperature su bile oko i ispod proseka u zapadnoj Evropi, na Islandu i u severozapadnoj Rusiji. Jun je ove godine bio mokriji od proseka nad Islandom, centralnom Evropom i većim delom jugozapadne Evrope, usled obilnih padavina koje su dovele do poplava u nekim regionima Nemačke, Italije, Francuske i Švajcarske.

U nekim delovima Severne Amerike zabeležene su natprosečne padavine i niz oluja, uključujući uragan Beril. Padavine su bile iznad proseka i u jugozapadnoj i jugoistočnoj Aziji, južnoj Africi i nekim regionima Australije i Južne Amerike.

Sa druge strane, suvlje od proseka bilo je širom Severne Amerike, u nekoliko regiona Azije i većem delu Južne Amerike. Jaki požari izbili su na severoistoku Rusije i u centralnom delu Južne Amerike.

Petnaesti uzastopni mesec sa rekordno visokom temperaturom mora

Temperature na površini okeana su bile ispod proseka na istoku ekvatorijalnog Pacifika, što ukazuje na razvoj fenomena La Ninje. Ipak, ostale su na rekordnim nivoima u značajnom delu tropskog zapadnog Pacifika i zapadno od centralne Amerike.

Temperatura mora je u mesecu za nama takođe oborila rekord. Prosek je dostigao 20,85 stepeni Celzijusa. Jun je bio petnaesti uzastopni mesec sa rekordno visokom temperaturom mora.

„Čak i ako se ovaj specifičan niz ekstrema u nekom trenutku završi, sigurno ćemo svedočiti novim obaranjima rekorda kako klima bude nastavila da se zagreva. To je neizbežno, osim ako ne prestanemo da dodajemo gasove s efektom staklene bašte u atmosferu i okeane“, rekao je direktor C3S-a Karlo Buontempo.

Površina arktičkog morskog leda bila je tri odsto manja od proseka.

Kod Antarktika je bila 12 odsto ispod proseka. Satelitski podaci pokazuju da je, kada je reč o mesecu junu, površina jedino prošle godine bila manja, 16 odsto ispod prosečne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

10. jul 2024. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

10. jul 2024. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

10. jul 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

10. jul 2024. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa