OIE

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Slika: Agencija za energetsku efikasnost

Objavljeno

08.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila.

Agencija za energetsku efikasnost i Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije predstavili su prvi poduhvat u okviru svog projekta za saobraćajnicu sa čistom energijom – Rruga e Pastër e Energjisë. Na delu jedne centralne ulice u Tirani dužine dva kilometra, javno osvetljenje će biti modernizovano, napajaće se iz inovativnih sistema za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, a ta energija će se koristiti i za punjače za električna vozila.

Pilot-projekat Smart Road Tirana uključuje zamenu 460 konvencionalnih sijalica LED tehnologijom. Agencija je saopštila da će ušteda struje iznositi 359 megavat-sati godišnje. Postavljanjem brzih punjača sprečiće se, po proceni, godišnje emisije ugljen-dioksida od 853 tone.

Prva samoodrživa saobraćajnica

Celokupni poduhvat omogućava da se spreči ispuštanje 1.900 tona CO2 i da se spasi 43.339 stabala godišnje, stoji u najavi. Pokrenut je postupak izrade studije izvodljivosti.

Pomenuti deo ulice u Tirani paralelno s rekom Lanom biće prvi samoodrživi put, jer će sva energija za javno osvetljenje i električna vozila dolaziti iz malih uređaja za proizvodnju struje koji će raditi na vetar i sunce, tvrde u agenciji. Ona planira da posle Tirane projekat proširi na druge gradove.

Podsetimo, prestonica Albanije se u okviru kampanje Trees in Cities Challenge obavezala da će posaditi pola miliona sadnica drveća, po jednu za skoro svakog stanovnika ili stanovnicu.

Albanija planira mrežu punjača za električne automobile, uvođenje obnovljivih izvora za grejanje umesto drva

Alternativni izvori mogu da pokriju preko 31 odsto potražnje za energijom za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila, saopštila je agencija. Pored projekta pametne saobraćajnice sa čistom energijom, ona studijom izvodljivosti priprema teren za uspostavljanje nacionalne mreže punjača za električna vozila.

Agencija za energetsku efikasnost je naglasila da će elektrifikacija putnog saobraćaja doprineti popravljanju kvaliteta vazduha i ublažavanju klimatskih promena jedino u slučaju da se koriste niskougljenični ili izvori čijim se korišćenjem ne oslobađa ugljenik.

Treći veliki projekat je prelazak na grejanje na gas i obnovljive izvore energije u Korči, umesto na drva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Severna Makedonija spremila za 2021. milion evra za građane da unaprede energetsku efikasnost

22 January 2021 - Vlada Severne Makedonije izdvojila je oko 130.000 evra za subvencije prozjumerima za 2021. godinu.

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović