OIE

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Slika: Agencija za energetsku efikasnost

Objavljeno

08.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila.

Agencija za energetsku efikasnost i Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije predstavili su prvi poduhvat u okviru svog projekta za saobraćajnicu sa čistom energijom – Rruga e Pastër e Energjisë. Na delu jedne centralne ulice u Tirani dužine dva kilometra, javno osvetljenje će biti modernizovano, napajaće se iz inovativnih sistema za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, a ta energija će se koristiti i za punjače za električna vozila.

Pilot-projekat Smart Road Tirana uključuje zamenu 460 konvencionalnih sijalica LED tehnologijom. Agencija je saopštila da će ušteda struje iznositi 359 megavat-sati godišnje. Postavljanjem brzih punjača sprečiće se, po proceni, godišnje emisije ugljen-dioksida od 853 tone.

Prva samoodrživa saobraćajnica

Celokupni poduhvat omogućava da se spreči ispuštanje 1.900 tona CO2 i da se spasi 43.339 stabala godišnje, stoji u najavi. Pokrenut je postupak izrade studije izvodljivosti.

Pomenuti deo ulice u Tirani paralelno s rekom Lanom biće prvi samoodrživi put, jer će sva energija za javno osvetljenje i električna vozila dolaziti iz malih uređaja za proizvodnju struje koji će raditi na vetar i sunce, tvrde u agenciji. Ona planira da posle Tirane projekat proširi na druge gradove.

Podsetimo, prestonica Albanije se u okviru kampanje Trees in Cities Challenge obavezala da će posaditi pola miliona sadnica drveća, po jednu za skoro svakog stanovnika ili stanovnicu.

Albanija planira mrežu punjača za električne automobile, uvođenje obnovljivih izvora za grejanje umesto drva

Alternativni izvori mogu da pokriju preko 31 odsto potražnje za energijom za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila, saopštila je agencija. Pored projekta pametne saobraćajnice sa čistom energijom, ona studijom izvodljivosti priprema teren za uspostavljanje nacionalne mreže punjača za električna vozila.

Agencija za energetsku efikasnost je naglasila da će elektrifikacija putnog saobraćaja doprineti popravljanju kvaliteta vazduha i ublažavanju klimatskih promena jedino u slučaju da se koriste niskougljenični ili izvori čijim se korišćenjem ne oslobađa ugljenik.

Treći veliki projekat je prelazak na grejanje na gas i obnovljive izvore energije u Korči, umesto na drva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

8. januar 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

8. januar 2021. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

8. januar 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

8. januar 2021. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.