Energetska efikasnost

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Vesna Bukarica, Dražen Jakšić i Margareta Zidar (foto: EIHP)

Objavljeno

19.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) započeo je obnovu poslovne zgrade u Zagrebu kako bi ostvario standard gotovo nulte energije. Institut tako namerava da na svom primeru pokaže sve koristi onoga što propagira, a to je dekarbonizacija, digitalizacija, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije.

Prva faza obnove poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) sa ciljem dostizanja standarda gotovo nulte energije (engl. nearly zero-energy building or zero-emission building – nZEB) je deo većeg projekta „Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)“.

Centar će, kako je saopštio EIHP, raditi u obnovljenoj zgradi, za što je osigurano 1,6 miliona evra bespovratnih sredstava iz programa “Energija i klimatske promjene”, u sklopu Finansijskog mehanizma Evropskog ekonomskog prostora za period 2014-2021. Projekt je započeo u maju 2021, a završava u aprilu 2024.

Obnova se sprovodi u dve faze

Margareta Zidar iz EIHP-a, glavni projektant zgrade, pojasnila je da će unapređenje zgrade biti sprovedeno u dve faze. U prvoj će biti uveden sedam puta efikasniji sistem rasvete, 30 odsto potrošene energije biće proizvedeno na lokaciji zgrade putem fotonaponskih panela snage 50 kW, a biće instaliran i novi razvod sistema grejanja, hlađenja i mehaničke ventilacije sa regeneracijom toplote.

Energetski institut Hrvoje Pozar nzeb standard zgrada

Zatim, svi će tehnički sistemi biti digitalizovani i njima će se upravljati novim sistemom automatizacije prema okupiranosti prostora te parametrima ugodnosti za temperaturu, koncentraciju CO2 i intenzitet osvetljenosti, a biće i pripremljeni za razmenu energije sa mrežom.

Prema našim analizama, u prvoj fazi ćemo imati 65 odsto manji trošak energije, rekla je Zidar.

Moguće smanjenje potrošnje energije deset puta

Druga faza je ugradnja toplotne pumpe voda-voda koja će koristiti podzemnu vodu kao izvor energije, čime će EIHP gotovo svu potrebnu energiju proizvoditi na lokaciji zgrade.

Analize Instituta, kako kaže Zidar, pokazuju da sadašnju potrošnju energije može smanjiti čak deset puta.

Trenutno je godišnja potrošnja oko 320 MWh energije, a sa svim optimalnim merama procenjujemo da će biti oko 32 MWh, dodala je ona.

Jakšić: Cilj je postati pokazni primer zelene i digitalne tranzicije

Direktor EIHP-a Dražen Jakšić rekao je da žele i svojim primerom pokazali put kojim treba ići prema dekarbonizaciji u sektoru zgradarstva. Glavni je cilj uspostaviti nacionalni trening-centar i postati pokazni primer zelene i digitalne tranzicije, naglasio je on.

Nacionalni trening-centar je program edukacije ključnih učesnika u procesu nZEB obnove koji počinje krajem ovog meseca. Edukacije će se sprovoditi sa projektnim partnerom, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu-

Vesna Bukarica, vođa nZEB projekta, istakla je da će se kroz pilot-akciju obnove vlastite zgrade ukazati na sve dobrobiti obnove prema nZEB standardu, ali i na iskušenja u sprovođenju takvih ideja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

19. septembar 2023. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

19. septembar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

19. septembar 2023. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

19. septembar 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija