Energetska efikasnost

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Vesna Bukarica, Dražen Jakšić i Margareta Zidar (foto: EIHP)

Objavljeno

19.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) započeo je obnovu poslovne zgrade u Zagrebu kako bi ostvario standard gotovo nulte energije. Institut tako namerava da na svom primeru pokaže sve koristi onoga što propagira, a to je dekarbonizacija, digitalizacija, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije.

Prva faza obnove poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) sa ciljem dostizanja standarda gotovo nulte energije (engl. nearly zero-energy building or zero-emission building – nZEB) je deo većeg projekta „Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)“.

Centar će, kako je saopštio EIHP, raditi u obnovljenoj zgradi, za što je osigurano 1,6 miliona evra bespovratnih sredstava iz programa “Energija i klimatske promjene”, u sklopu Finansijskog mehanizma Evropskog ekonomskog prostora za period 2014-2021. Projekt je započeo u maju 2021, a završava u aprilu 2024.

Obnova se sprovodi u dve faze

Margareta Zidar iz EIHP-a, glavni projektant zgrade, pojasnila je da će unapređenje zgrade biti sprovedeno u dve faze. U prvoj će biti uveden sedam puta efikasniji sistem rasvete, 30 odsto potrošene energije biće proizvedeno na lokaciji zgrade putem fotonaponskih panela snage 50 kW, a biće instaliran i novi razvod sistema grejanja, hlađenja i mehaničke ventilacije sa regeneracijom toplote.

Energetski institut Hrvoje Pozar nzeb standard zgrada

Zatim, svi će tehnički sistemi biti digitalizovani i njima će se upravljati novim sistemom automatizacije prema okupiranosti prostora te parametrima ugodnosti za temperaturu, koncentraciju CO2 i intenzitet osvetljenosti, a biće i pripremljeni za razmenu energije sa mrežom.

Prema našim analizama, u prvoj fazi ćemo imati 65 odsto manji trošak energije, rekla je Zidar.

Moguće smanjenje potrošnje energije deset puta

Druga faza je ugradnja toplotne pumpe voda-voda koja će koristiti podzemnu vodu kao izvor energije, čime će EIHP gotovo svu potrebnu energiju proizvoditi na lokaciji zgrade.

Analize Instituta, kako kaže Zidar, pokazuju da sadašnju potrošnju energije može smanjiti čak deset puta.

Trenutno je godišnja potrošnja oko 320 MWh energije, a sa svim optimalnim merama procenjujemo da će biti oko 32 MWh, dodala je ona.

Jakšić: Cilj je postati pokazni primer zelene i digitalne tranzicije

Direktor EIHP-a Dražen Jakšić rekao je da žele i svojim primerom pokazali put kojim treba ići prema dekarbonizaciji u sektoru zgradarstva. Glavni je cilj uspostaviti nacionalni trening-centar i postati pokazni primer zelene i digitalne tranzicije, naglasio je on.

Nacionalni trening-centar je program edukacije ključnih učesnika u procesu nZEB obnove koji počinje krajem ovog meseca. Edukacije će se sprovoditi sa projektnim partnerom, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu-

Vesna Bukarica, vođa nZEB projekta, istakla je da će se kroz pilot-akciju obnove vlastite zgrade ukazati na sve dobrobiti obnove prema nZEB standardu, ali i na iskušenja u sprovođenju takvih ideja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. septembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

19. septembar 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

19. septembar 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja