Energetska efikasnost

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Vesna Bukarica, Dražen Jakšić i Margareta Zidar (foto: EIHP)

Objavljeno

19.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) započeo je obnovu poslovne zgrade u Zagrebu kako bi ostvario standard gotovo nulte energije. Institut tako namerava da na svom primeru pokaže sve koristi onoga što propagira, a to je dekarbonizacija, digitalizacija, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije.

Prva faza obnove poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) sa ciljem dostizanja standarda gotovo nulte energije (engl. nearly zero-energy building or zero-emission building – nZEB) je deo većeg projekta „Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)“.

Centar će, kako je saopštio EIHP, raditi u obnovljenoj zgradi, za što je osigurano 1,6 miliona evra bespovratnih sredstava iz programa “Energija i klimatske promjene”, u sklopu Finansijskog mehanizma Evropskog ekonomskog prostora za period 2014-2021. Projekt je započeo u maju 2021, a završava u aprilu 2024.

Obnova se sprovodi u dve faze

Margareta Zidar iz EIHP-a, glavni projektant zgrade, pojasnila je da će unapređenje zgrade biti sprovedeno u dve faze. U prvoj će biti uveden sedam puta efikasniji sistem rasvete, 30 odsto potrošene energije biće proizvedeno na lokaciji zgrade putem fotonaponskih panela snage 50 kW, a biće instaliran i novi razvod sistema grejanja, hlađenja i mehaničke ventilacije sa regeneracijom toplote.

Energetski institut Hrvoje Pozar nzeb standard zgrada

Zatim, svi će tehnički sistemi biti digitalizovani i njima će se upravljati novim sistemom automatizacije prema okupiranosti prostora te parametrima ugodnosti za temperaturu, koncentraciju CO2 i intenzitet osvetljenosti, a biće i pripremljeni za razmenu energije sa mrežom.

Prema našim analizama, u prvoj fazi ćemo imati 65 odsto manji trošak energije, rekla je Zidar.

Moguće smanjenje potrošnje energije deset puta

Druga faza je ugradnja toplotne pumpe voda-voda koja će koristiti podzemnu vodu kao izvor energije, čime će EIHP gotovo svu potrebnu energiju proizvoditi na lokaciji zgrade.

Analize Instituta, kako kaže Zidar, pokazuju da sadašnju potrošnju energije može smanjiti čak deset puta.

Trenutno je godišnja potrošnja oko 320 MWh energije, a sa svim optimalnim merama procenjujemo da će biti oko 32 MWh, dodala je ona.

Jakšić: Cilj je postati pokazni primer zelene i digitalne tranzicije

Direktor EIHP-a Dražen Jakšić rekao je da žele i svojim primerom pokazali put kojim treba ići prema dekarbonizaciji u sektoru zgradarstva. Glavni je cilj uspostaviti nacionalni trening-centar i postati pokazni primer zelene i digitalne tranzicije, naglasio je on.

Nacionalni trening-centar je program edukacije ključnih učesnika u procesu nZEB obnove koji počinje krajem ovog meseca. Edukacije će se sprovoditi sa projektnim partnerom, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu-

Vesna Bukarica, vođa nZEB projekta, istakla je da će se kroz pilot-akciju obnove vlastite zgrade ukazati na sve dobrobiti obnove prema nZEB standardu, ali i na iskušenja u sprovođenju takvih ideja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

19. septembar 2023. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

19. septembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

19. septembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

19. septembar 2023. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu