x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Objavljen poziv kompanijama da učestvuju u programu beskamatnog kreditiranja Energetski efikasan dom

05.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Objavljen poziv kompanijama da učestvuju u programu beskamatnog kreditiranja Energetski efikasan dom

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je objavilo javni poziv distributerima, instalaterima i izvođačima radova na primeni mera energetske efikasnosti u domaćinstvima za učešće u programu pod nazivom Energetski efikasan dom, vrednom 120.000 evra.

Cilj programa Energetski efikasan dom je uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje na biomasu (pelet i briket), izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije, navodi se u pozivu dostupnom na sajtu ministarstva.

U okviru programa građani će moći da podignu beskamatni kredit u iznosu do 8.000 evra, sa maksimalnim periodom otplate do šest godina, i da se u okviru tog iznosa opredele za jednu ili više raspoloživih mera energetske efikasnosti, navodi se u pozivu.

Distributeri i instalateri opreme za grejanje na biomasu i sve građevinske kompanije zainteresovane za učešće u programu Energetski efikasan dom mogu se prijaviti do 15. septembra, a tendersku dokumentaciju mogu dobiti na zahtev poslat na .

Cilj programa Energetski efikasan dom je da se domaćinstvima u Crnoj Gori, preko beskamatnih kredita, ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda korišćenjem sistema grejanja na biomasu i finansiranjem radova na unapređenju energetskih karakteristika omotača objekta, navodi se u pozivu.

Nastavak programa energetske efikasnosti Energy Wood

Program Energetski efikasan dom predstavlja nastavak programa Energy Wood, koji je Ministarstvo ekonomije kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1.010 sistema za grejanje na pelet i briket širom Crne Gore, podseća se u pozivu.

Poslednju, treću faza programa Energy Wood finansiralo je samo ministarstvo, a budžet je bio 85.000 evra.

Prema ranijim izveštajima, prve dve faze programa Energy Wood sprovedene su u prethodne četiri godine uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih faza programa ugrađeno je ukupno 775 sistema za grejanje na biomasu, navodi se u ranijem saopštenju ministarstva.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.