Energetska efikasnost

Objavljen poziv kompanijama da učestvuju u programu beskamatnog kreditiranja Energetski efikasan dom

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je objavilo javni poziv distributerima, instalaterima i izvođačima radova na primeni mera energetske efikasnosti u domaćinstvima za učešće u programu pod nazivom Energetski efikasan dom, vrednom 120.000 evra.

Cilj programa Energetski efikasan dom je uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje na biomasu (pelet i briket), izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije, navodi se u pozivu dostupnom na sajtu ministarstva.

U okviru programa građani će moći da podignu beskamatni kredit u iznosu do 8.000 evra, sa maksimalnim periodom otplate do šest godina, i da se u okviru tog iznosa opredele za jednu ili više raspoloživih mera energetske efikasnosti, navodi se u pozivu.

Distributeri i instalateri opreme za grejanje na biomasu i sve građevinske kompanije zainteresovane za učešće u programu Energetski efikasan dom mogu se prijaviti do 15. septembra, a tendersku dokumentaciju mogu dobiti na zahtev poslat na info@ee-me.org.

Cilj programa Energetski efikasan dom je da se domaćinstvima u Crnoj Gori, preko beskamatnih kredita, ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda korišćenjem sistema grejanja na biomasu i finansiranjem radova na unapređenju energetskih karakteristika omotača objekta, navodi se u pozivu.

Nastavak programa energetske efikasnosti Energy Wood

Program Energetski efikasan dom predstavlja nastavak programa Energy Wood, koji je Ministarstvo ekonomije kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1.010 sistema za grejanje na pelet i briket širom Crne Gore, podseća se u pozivu.

Poslednju, treću faza programa Energy Wood finansiralo je samo ministarstvo, a budžet je bio 85.000 evra.

Prema ranijim izveštajima, prve dve faze programa Energy Wood sprovedene su u prethodne četiri godine uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih faza programa ugrađeno je ukupno 775 sistema za grejanje na biomasu, navodi se u ranijem saopštenju ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

5. septembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

5. septembar 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

5. septembar 2018. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

5. septembar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela