x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Objavljen Nacrt zakona o energetici, uvode se energetske zadruge

05.02.2019. | Komentari: 1Autor:

Slika: Pixabay
Objavljen Nacrt zakona o energetici, uvode se energetske zadruge

Ministarstvo za infrastrukturu objavilo je Nacrt izmena i dopuna zakona o energetici kojim se, između ostalog uvodi i mogućnost osnivanja energetskih zadruga ili zajednica. Nacrt će biti na javnoj raspravi do 21. februara.

Novi zakon je u skladu sa direktivama EU, kao i Smernicama o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetiku 2014-2020, saopštilo je Ministarstvo.

Nacrt donosi pravnu osnovu za obradu ličnih podataka u naprednom sistemu merenja, i proširuje definiciju garancije porekla na način da ovi sertifikati mogu biti dokaz ne samo da je električna energija proizvodena iz obnovljivih izvora energije (OIE) ili kogeneracije (CHP), već i iz drugih neobnovljivih izvora energije.

Takođe, propisuje pravni osnov i osnovna pravila za sopstveno snabdevanje električnom energijom proizvedene iz obnovljivih izvora energije (prozjumeri).

U trenutku izrade Nacrta zakona, ove izmene se već sprovode u skladu sa odredbama Uredbe o sopstvenom snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije.

Osim individualnog samo-snabdevanja, Nacrt zakona omogućava i grupno samo-snabdevanje, odnosno sopstveno snabdevanje koje se odnosi na više pojedinaca u okviru višestambenih zgrada, što su u suštini energetske zadruge ili zajednice.

Pomenuta Uredba o sopstvenom snabdevanju električnom energijom iz OIE usvojena je pre nekoliko dana. Princip sopstvenog snabdevanja je ostao nepromenjen i zasniva se na takozvanom neto merenju električne energije.

Širenje mogućnosti za sopstveno snabdevanje i pozitivno regulatorno okruženje za investitore u ovakve objekte omogućava Sloveniji da prati razvoj i trendove u elektroenergetskom sektoru, te da dostigne cilj od 25% udela OIE do kraja 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo.

Krajem decembra 2018. godine, slovenačka Agencija za energetiku je objavila konkurs za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIE i kogeneracijska postrojenja visoke efikasnosti. Rok za podnošenje prijava je 11. februar 2019. godine.

Slovenija je na ime podsticaja za proizvodnju električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima isplatila 143,5 miliona evra u 2017. godini.

Komentari (1)

Miodrag Vukovic / 05.02.2019.

Sopstveno snabdevanje električnom energijom bazirano na neto merenju je odlična stvar koja motiviše pre svega fizička lica da mogu postavljati solarne panele na svojim kućama.
Energetske zadruge su takođe savremeni koncept ulaganja novca koji se širi u državama EU.
Lepa vest za Sloveniju koja ove modele proizvodnje energije, t.j. prozjumera uspostavlja kroz zakonodavni okvir.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.