Mobilnost

Obilićev venac – prva pametna garaža u Beogradu i Srbiji

Obilicev venac - prva pametna garaza u Beogradu i Srbiji

Slika: JKP Parking servis

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

  • Projekat: Rekonstrukcija i nadogradnja javne garaže Obilićev venac uz uvođenje pametnih tehnologija
  • Zemlja: Srbija
  • Realizacija: Javno-komunalno preduzeće (JKP) Parking servis
  • Period realizacije: 2015-2017.

JKP Parking servis je u periodu 2015-2017. rekonstruisao tri glavne garaže u prestonici. Najveći projekat predstavlja obnova i nadogradnja garaže Obilićev venac, koja je nakon opsežnih građevinskih radova, uvođenja pametnih tehnologija i koncepta održive mobilnosti postala prva pametna garaža u zemlji. Ujedno  je započela i proces za dobijanje Parksmart sertifikata. Garaža je svečano otvorena početkom jula meseca.

Kompletna rekonstrukcija za održivu i pametnu garažu

Centralne garaže u Beogradu (garaža Zeleni venac, garaža u Masarikovoj ulici i garaža na Obilićevom vencu) izgrađene su tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a kako decenijama nije ulagano u njih, bilo je neophodno da se što pre saniraju i rekonstruišu.

Projekat obnove garaže na Obilićevom vencu, u centru Beograda, trajao je 14 meseci.  Osim potpune rekonstrukcije 20.000 kvadrata i nadogradnje četiri polunivoa, projekat je obuhvatao i uvođenje pametnih tehnologija i transformaciju objekta u ekološku, održivu i garažu koja ima visoke performanse (solarna elektrana, LED rasveta, punjači za električna vozila, osvetljenje i ekološka boja).

Obnova objekta podrazumevala je pre svega jačanje nosećih konstrukcija koje su pretile da se uruše. Betonirane su i međuspratne ploče, čelični delovi zaštićeni od korozije, zamenjene instalacije i urađena hidroizolacija podova. Za sve radove postoji 15-ogodišnja garancija.

Slika 1: Garaža Obilićev venac u Beogradu

Tehnički zahtevi

Da bi se kapaciteti garaže  na Obilićevom vencu proširili dogradnjom četiri polunivoa, bilo je neohodno da se ojačajuju temelji i noseća čelična konstrukcija. Ispod postojećeg objekta utisnuta su 64 nova šipa, ukupne dužine preko 700 m. Za ojačanje čelične konstrukcije postojećeg objekta ugrađeno je 35 tona čeličnih limova koji su zavareni za postojeće čelične stubove.


Andrija Čupković, direktor JKP Parking servis

 „Garaža Obilićev venac zadovoljava sve kriterijume sertifikovane ekološke garaže, što je još jedan dokaz da je Parking servis lider u primeni novih standarda i tehnologija za ovu vrstu objekata.U sve tri centralne garaže uvedeno je energetski efikasno LED osvetljenje sa senzorima pokreta, čime se ostvaruje maksimalna štednja utrošene električne energije. Nekadašnje fasade od plastike u garažama Obilićev venac i Zeleni venac zamenjene su modernim fasadama od savremenih i prirodnih materijala, koji obezbeđuju prirodnu ventilaciju i predstavljaju kombinaciju funkcionalnosti i estetike. Otporne su na vremenske promene i temperature“.


Slika 2: Direktor JKP Parking servis Andrija Čupković i rukovodilac Službe za investicjie i izgradnju Biljana Vlajić obilaze radove u garaži Obilićev venac

Pri rekonstrukciji i nadogradnji garaže ugrađeno je preko 1.000 m3 armiranog betona. Garaža je dobila i potpuno novi krov površine 2600 m2 u čijem sastavu su i dve staklene lanterne ukupne površine od 250 m2. Ugrađen je i lift.

Implementirana rešenja u skladu sa održivim razvojem

U objekat su uvedene i tehnologije koje doprinose zaštiti životne sredine i doprinose energetskim uštedama u skladu sa principima održivog razvoja. Za proizvodnju struje koristi se solarna energija, dok je u objektu napravljen prostor i ugrađene tehnologije za električna vozila i bicikle, a prioritet je dat i recikliranju otpada.

U objekat su ugrađeni:

  • Solarni paneli: LUXOR LX-280M/156-60+ (180 komada)
  • Baterije za skladištenje: kapacitet 296Ah, do 3000 ciklusa pri 50% korišćenja (24 komada)
  • Inverter: V baterija 48V230 Vac / 50Hz, integrisan regulator 120A, snaga P30/Pnom 8000/7000VA (6 komada)
  • Punjači baterija elektro vozila: EVlink parking, 2 mesta punjenja (ukupno 3 punjača za 6 mesta punjenja u garaži)
  • Električni kompresor za punjenje pneumatika: VILLAGER VAT 50
Slika 3: Dizajn i tehnologije

Biljana Vlajić, rukovodilac Službe za investicjie i izgradnju

 „Pored radova na konstrukciji, jednako obimni su i radovi na fasadi, na zameni i postavljanju instalacija jake i slabe struje, termotehničkih kao i instalacija vodovoda i kanalizacije. Kompletno su zamenjene instalacije na objektu garaže. Nakon puštanja u rad garaže, solarna elektrana na njenom krovu snabdeva objekat električnom energijom, a sama garaža će biti prvi objekat te vrste u Evropi sa zelenim LEED sertifikatom“.


Pametna garaža prepoznaje potrebe biciklista

U novoj pametnoj garaži predviđeno je 40 parking mesta za bicikle, od kojih su dva parking mesta za porodične bicikle. Biciklistička parking mesta su obeležena na nivou 5, koji je povezan sa Ulicom Obilićev venac koja je pretvorena u pešačku zonu, uz posebno obeleženu biciklističku stazu za bezbedno kretanje unutar garaže.

Biciklistima je omogućeno korišćenje parkinga bez novčane nadoknade, kao i posebne stanice za popravljanje bicikala, koje sadrže osnovni alat za održavanje i manje popravke bicikala. U okviru garaže se nalazi i kompresor za punjenje guma, kojim se takođe mogu poslužiti bez nadoknade.

Korisnici usluge parkiranja vozila mogu iznajmiti posebne bicikle koji su smešteni u garaži, a u okviru programa „Parkiraj i bicikliraj“.

Slika 4: Punjač za električna vozila i parking prostor za bicikle

Reciklažom smanjiti otpad

Jedan od prioriteta JKP Parking servisa u projektu je bilo i smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponije, kroz prevenciju nastajanja otpada, njegovo ponovu upotrebu i reciklažu, odnosno predaju ovlašćenim operaterima koji kroz tretman otpada dobijaju energiju.

U projektu se insistiralo na recikliranju najmanje 65 odsto otpada generisanog u garaži od svakodnevnog potrošnog materijala, ambalaže i ambalažnog otpada, i najmanje 50 odsto otpada od opreme.

Sav otpad koji se prikuplja u okviru garaže sortira se u 6 vrsta otpada: papir, staklo, PET plastika, HDPE plastika, metal i komunalni otpad. Setovi kanti za razvrstavanje ovih vrsta otpada postavljene su u garaži na svakom nivou za korisnike garaže, ali i u poslovnim prostorijama koje koriste zaposleni u JKP Parking servisu.

Slika 5: Prva Parksmart garaža

Parksmart sertifikat

Garaža Obilićev venac je prva garaža  u Beogradu i Srbiji koja je započela proces dobijanja Parksmart sertifikata. Parksmart je jedini program sertifikacije na svetu koji definiše, meri i potvrđuje visoke performanse održivih garaža, odnosno garaža koje koriste inovativne strategije i rešenja u sledećim kategorijama: upravljanje garažama, dizajn garaža i tehnologije koje se koriste.

S obzirom da je u Beogradu registrovano više od pola miliona vozila, održive i pametne garaže koje imaju pozitivan efakat na životnu sredinu, poput ove ne Obilićevom vencu, postaju veoma važna alatka u procesu unapređenja održivog razvoja grada, održive urbane mobilnosti,  kao i unapređenja kvaliteta života građana.

Procenjuje se da će se kao rezultat rekonstrukcije, uvođenja LED rasvete i instaliranja solarne elektrane na objektu garaže ostvariti ušteda električne energije od čak 75 odsto, odnosno da će se troškovi održavanja smanjiti za oko 25 odsto.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

13. septembar 2017. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

13. septembar 2017. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

13. septembar 2017. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...

Subvencije elektricna hibridna vozila Srbija 2023

Građanima Srbije i u 2023. subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila

13. septembar 2017. - Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije najavilo je za 2023. budžet od 250 miliona dinara za...