Električna energija

Green Home: država da se izjasni da li gasi termoelektranu Pljevlja

te-pljevlja-green-home-prestanak-rada

Slika: TE PLljevlja (EPCG)

Objavljeno

07.10.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

07.10.2020.

Država

Podeli

Crnogorska nevladina organizacija Green Home pozvala je Ministarstvo ekonomije i Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) da objave informaciju da li se dozvoljeni broj radnih sati za Termoelektranu (TE) Pljevlja završava za dvadesetak dana, i kakav je plan ako je to tačno.

TE Pljevlja, snage 225 MW, predstavlja 25% proizvodnih kapaciteta EPCG, ali daje skoro 40% ukupne proizvodnje ove firme.

Energetska zajednica je ranije procenila da je moguće da TE Pljevlja potroši dodeljenih 20.000 radnih sati u novembru ove godine

Prema proračunima Sekretarijata Energetske zajednice iz jula, blok u TE Pljevlja će prvi od deset blokova u regionu utrošiti dodeljenih 20.000 radnih sati u novembru, dok je u Izveštaju o implementaciji iz 2019. godine, koji je takođe, pripremio Sekretarijat, predviđeno da će ova elektrana na ugalj potpuno utrošiti maksimalno dozvoljene radne sate, već u oktobru.

Blok u TE Pljevlja je jedan od deset u regionu koji su u režimu dozvoljenih radnih sati

Naime, TE Pljevlja odnosno njen jedini blok je jedan od deset blokova u članicama Energetske zajednice – ostalih devet je u elektranama Kolubara A (Srbija), Kakanj (BiH), Tuzla (BiH), Morava (Srbija), koji su u okviru opt-aut mehanizma.

Postoje dva modela da članice Energetske zajednice primene EU Direktivu o velikim ložištima

Mehanizam je sastavni deo jednog od dva modela da se u članicama Energetske zajednice primeni EU Direktiva o velikim ložištima, čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha.

Taj prvi model podrazumeva usvajanje nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP – National Emissions Reduction Plan) koji definiše limit ukupnih emisija SO2, NOx, suspendovanih čestica svih velikih ložišta u zemlji i listu izuzetaka u opt-aut mehanizmu. Drugi model je da svako pojedinačno postrojenje ispuni granične vrednosti emisija koje predviđa Direktiva.

Opt-aut mehanizam omogućava članicama da izuzmu pojedine elektrane na ugalj iz režima primene EU Direktive, koja je stupila na snagu 1. januara 2018. Izuzeće ne znači odrešene ruke za proizvodnju električne energije, već da od tog datuma do 31. decembra 2023. elektrane mogu da rade najviše 20.000 sati.

Ako je potrošila dozvoljeni broj radnih sati, crnogorska elektrana može da nastavi rad jedino ako se modernizuje

U NVO Green Home kažu da ako je TE Pljevlja iskoristila dozvoljenih 20.000 radnih sati, mora da se zatvori, a rad može nastaviti samo ako uskladi tehnologiju sa standardima i Direktivom o industrijskim emisijama za nova postrojenja, što se, kako tvrde, čak i sa planiranom rekonstrukcijom neće desiti do 2023.

Inače, EPCG je ugovor o rekonstrukciji potpisao juna ove godine.

Da li je Ministarstvo ekonomije tražilo povećanje broja radnih sati?

„Ministarstvo ekonomije treba da obavijesti građane da li je Crna Gora zaista tražila produžetak radnih sati od Energetske zajednice i kakav je ishod takvog zahtjeva. Očekivajući da će spomenuti zahtjev rezultirati negativnim odgovorom, postoji li plan u slučaju gašenja TE Pljevlja koji neće ići na štetu građana, u smislu povećanja cijene uvozne struje?“, saopštila je NVO Green Home.

Ključni momenat da se Crna Gora okrene čistoj energetskoj tranziciji

U ovoj organizaciji smatraju da ova krizna situacija za TE Pljevlja i ekstremno visoka cena uglja, u koju su uračunati i  životi i zdravlje građana, predstavljaju ključni momenat i poziv da se Crna Gora okrene čistoj energetskoj tranziciji, u kojoj treba da uz konsenzus građana, naučne zajednice i donosioca odluka donese održivija rešenja za proizvodnju energije i grejanje Pljevalja.

Produžavanje života TE Pljevlja uz planiranu toplifikaciju je utopija, dodaju u Green Home.

Komentara: (2)
Miodrag Saveljić / 10.01.2021.

Ne mogu da vjerujem, da u doba digitalne(nekada industrijske) revolcije, iko dobronamjeran-razmišlja, o bilo kakvoj rekonstrukciji ove skalamerije.
Hitno uraditi Projekat fotonaponskog sistema koji bi se instalirao na razvalinama napuštenih ugljokopa(besmisleno je i kasno, razmišljati o hortikulturnoj revitalizaciji).
Postepeno i trajno ugasiti TE.

Darko / 21.09.2021.

Rješenje je da se umesto T. P. izgradi akumulatorska centrala snage 500 do 800 MW. Punila bi se strujom proizvedenom ibn. Izvora. Ja nudim godinama patent vjetrogeneratora.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

7. oktobar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. oktobar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

7. oktobar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

7. oktobar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu