Električna energija

Nuklearka Krško ponovo na mreži nakon vanredne popravke

Nuklearka Krsko ponovo na mrezi nakon vanredne popravke

Foto: NEK

Objavljeno

20.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Delovi cevovoda sa obe strane reaktorskog suda u nuklearnoj elektrani Krško zamenjeni su radi predostrožnosti zbog curenja koje je primećeno početkom oktobra. Postrojenje je vraćeno na elektroenergetsku mrežu, a radni kapacitet se postepeno povećava.

Nuklearna centrala Krško je ponovo sinhronizovana sa strujnom mrežom, nakon preventivnog gašenja 6. oktobra, radi zaustavljanja curenja. Inače, stabilnost elektroenergetskog sistema Slovenije je došla pod dodatno opterećenje prošle sedmice usled zastoja u termoelektrani Šoštanj, jer se pokvario sistem za odvoženje šljake iz kotla u bloku 6. U radu drugog od dva bloka nije bilo smetnje.

Oba postrojenja su vraćena na mrežu 17. novembra. Inače, nuklearka i elektrana na ugalj u normalnim uslovima zajedno daju dve trećine struje proizvedene u zemlji. Treba pomenuti i da Slovenija iz uvoza pokriva 30 odsto domaće potrošnje električne energije.

Remont zakazan za april

Krško je ponovo pokrenulo proizvodnju sa 28 odsto snage, uz postepeno uvećavanje stepena iskorišćenja, saopštio je operator NEK. To preduzeće je u zajedničkom vlasništvu državne GEN energije i Hrvatske elektroprivrede – HEP.

NEK će sprovesti metalografska ispitivanja i termo-hidrauličke i mehaničke analize radi utvrđivanja uzroka kvara

Kapacitet nuklearke iznosi 696 megavata. Za april je zakazan remont. Slovenija planira da izgradi još jednu nuklearnu elektranu.

Radove izveo Westinghouse

Što se tiče curenja, detektovanog 4. oktobra, rupa je pronađena u primarnom rashladnom kolu, u odvodnim cevima. Bila je u sigurnosnom injektornom sistemu pod velikim pritiskom, jednim od sistema za hitno hlađenje jezgra.

Kompanija Westinghouse, koja je projektovala nuklearku izgrađenu 1981. godine i snabdevač je opreme, izvela je potrebne radove uz podršku domaćih firmi. Zamenjeni su delovi cevovoda s obe strane reaktorskog suda, do nepovratnih ventila.

Svi gorivni elementi, njih 121, prebačeni su u bazen za istrošeno gorivo da bi popravka bila omogućena. NEK je istakao da već sklapa ugovore za metalografska ispitivanja i termo-hidrauličke i mehaničke analize radi utvrđivanja uzroka kvara. Dodao je da planira da te aktivnosti završi u roku od godinu dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Balkanske drzave upozoravaju krizu regionu skoka berzanskih cena struje

Balkanske države upozoravaju na krizu u regionu usled skoka berzanskih cena struje

20. novembar 2023. - Grčka, Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija su oglasile uzbunu u Evropi zbog krize izazvane skokom tržišnih cena struje u regionu

bih Alfi Aspiravi Zero Emissions livno vetropark

Tri firme dogovorile gradnju vetroparka snage 125 MW u BiH

20. novembar 2023. - Projekat vetroparka je blizu faze u kojoj će biti spreman za izgradnju, planiranu za 2025. ili 2026. godinu

epcg gvozd komarnica krusevo djukanovic

HE Komarnica zaustavljena već dve godine, završetak VE Gvozd kasni godinu dana

20. novembar 2023. - Vetropark Gvozd, snage 54 MW, i hidroelektrana, kapaciteta 172 MW, su među najvažnijim investicijama Elektroprivrede Crne Gore

EDF Egis odabrani urade studiju o nuklearne energije Srbiji

EDF, Egis odabrani da urade studiju o uvođenju nuklearne energije u Srbiji

20. novembar 2023. - Srbija je dodelila ugovor EDF-u i kompaniji Egis Industries o izradi preliminarne tehničke studije o mogućnosti mirnodopske primene nuklearne energije