Energetska efikasnost

Novosadska toplana pustila u rad još jednu kogeneracionu elektranu

Novosadska-toplana-kogeneraciona-elektrana-jug

Slika: Novosadska toplana

Objavljeno

10.07.2020.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

10.07.2020.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Otvaranjem kogeneracione elektrane Jug, kapaciteta četiri megavata električne energije (MWe) i četiri megavata toplotne energije (MWt), sistem daljinskog grejanja Novog Sada uspeo je da 50% energije za pripremu tople potrošne vode obezbedi iz otpadne toplote gasnih motora.

Na taj način je od 2016. do 2020. Novosadska toplana migrirala baznu proizvodnju toplotne energije za pripremu tople potrošne vode na dva kogeneraciona postrojenja ukupne snage 14MWe + 14MWt – Jug i Zapad, koje je otvoreno 2016.

Projekat izgradnje kogeneracione elektrane Jug vredan je 4,2 miliona evra

Projekat izgradnje kogeneracione elektrane Jug, vredan 4,2 miliona evra, započet je 2018. i realizovan u sklopu sprovođenja strategije razvoja sistema dalјinske energetike Grada Novog Sada.

Elektrana Jug plasiraće kao povlašćeni proizvođač električne energije u elektrodistribu­tivnu mrežu po stimulisanoj ceni oko 30.000 MWh godišnje

Kogeneraciona elektrana Jug plasiraće kao povlašćeni proizvođač električne energije u elektrodistribu­tivnu mrežu po stimulisanoj ceni oko 30.000 MWh godišnje. Takođe, svake godine predavaće i približno 30.000 MWh toplotne energije.

Elektrana će u nominalnom režimu 4MWe + 4MWt raditi 365 dana u godini, 24 časa dnevno, uz zastoj samo za planirani servis.

„Izuzetno pozitivni rezultati rada kogeneracione elektrane Zapad u prethodne tri godine bili su motiv za Novosadsku toplanu da izgradi još jedno postrojenje u Novom Sadu“, kaže Dušan Macura, rukovodilac Sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Novosadskim toplanama.

Ovim projektom, koji je u potpunosti finansiran iz sopstvenih sredstava kompanije, pored elektrane bila je obuhvaćena i građevinska rekonstrukcija toplotnog izvora TO Jug sa zaštitom od buke, izgradnja novog cirkulacionog i kotlovskog postrojenja za toplu potrošnu vodu, sistema hemijske pripreme vode, kompresorske stanice, mašinske radionice, komandne sale i drugih pomoćnih podsistema.

Smanjenje emisija i proizvodnja zelene energije

Kompletan projekat realizovan je primenom Yellow FIDIC uslova ugovaranja. Zanimljiva okolnost da je kogeneraciona elektrana Jug izgrađena na temeljima prve novosadske električne centrale.

Elektrana Jug izgrađena je na temeljima prve novosadske električne centrale

„Na ovako veliki korak Novosadska toplana se odlučila rukovodeći se pre svega činjenicom da kogeneracija sa gasnim motorima predstavlјa visokoefikasan proces transformacije primarne energije, ali podrazumeva i smanjenje emisije zagađujućih materija u atmosferu,  što je jedan od naših strateških ciljeva. Električna energija proizvedena u visokoefikasnoj kogeneracionoj elektrani tretira se kao zelena energija, odnosno Novosadska toplana je kao povlašćeni proizvođač predaje elektroenergetskom sistemu“, objašnjava Macura.

Projekat ima strateški značaj u procesu transformacije iz konvencionalnog u moderan i održiv sistem dalјinske energetike

Realizacije ovog projekta je od strateškog značaja u procesu transformacije iz konvencionalnog u moderan i održiv sistem dalјinske energetike, što za krajnji cilј ima da se benefit iz ušteda prebaci na krajnje korisnike snižavanjem cena i da se istovremeno obezbede sredstva za dalje investiranje u povećanje efikasnosti sistema.

„Ovaj projekat je od velikog značaja za korisnike usluga sistema daljinskog grejanja i Grad Novi Sad, a Novosadsku toplanu je pozicionirao na mesto lidera u zemlјi, budući da je prva i trenutno jedina toplana u Srbiji sa kogeneracionim elektranama u eksploataciji“, naglašava Macura.

Komentara: (1)
драган Митић / 14.08.2022.

Имам питање: 1..По којој цени вам ЕПС одкупљује ел. енергију. да ли је могуће код нас микро постројење од 5 до 30 kv. у приватним домаћинствима. Чуо сам да који су изградила соларне панеле региструју се као купац-продавац, Вишак ел.енергије који предају дистрибуцији толико могу да повуку из мреже, ако остваре више предату енергију од примљене ЕПС им не плаћа.
Поздрав

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

10. jul 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

10. jul 2020. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

10. jul 2020. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

10. jul 2020. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije