Električna energija

Novosadska toplana počela da proizvodi električnu energiju – predstavljamo projekat nove 10MW kogeneracione elektrane

Novosadska toplana kogeneracija na gas

Slika: JKP Novosadska toplana

Objavljeno

22.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Pošto su 24. avgusta potekli prvi kilovat-časovi električne energije iz kogeneracione (CHP) elektrane kapaciteta struje i grejanja po 10 megavata u toplani TO Zapad, dajemo hronološki prikaz realizacije ovog važnog i velikog prjekta za javno komunalno preduzeće (JKP) Novosadska toplana, koji je pripremljen u saradnji sa Dušanon Macurom, rukovodiocem sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u ovom preduzeću. Značaj projekta ogleda se i u tome što je ovo prvi projekat ove vrste u Srbiji.

Prva konkretna ideja se rodila u oktobru 2008. godine na danima italijanske privrede u Beogradu, kada su predstavnici Novosadske toplane razgovarali s kolegama iz te zemlje o potencijalima primene kogeneracije u sistemima daljinskog grejanja sa distribucijom sanitarne tople potrošne vode. Čekalo se da Vlada Republike Srbije početkom decembra 2009. godine donese Uredbu o merama podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije i kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije, čime su se stekli potrebni uslovi i pravni okvir za izgradnju i eksploataciju tih postrojenja i otvorila se mogućnost da se ozbiljno krene u pripremu ovog projekta.

Rane faze

Tokom 2010. godine prvi put je analiziran godišnji satni svedeni dijagram opterećenja na sistemu tople potrošne vode (TPV) na TO Zapad. Bazni dijagram opterećenja od 10 megavata toplotne energije iz tehno-ekonomske analize opravdanosti primene kogeneracije na toplotnom izvoru TO Zapad, koja je tada napravljena i poslata kolegama i tadašnjem menadžmentu, postao je suštinski motiv i potvrda održivosti primene jednog ovakvog postrojenja. Interesantno je da je ova analiza rađena na primeru tada high-end tehnologije gasnog motora GE tip J920, koji je za komercijalnu upotrebu postao dostupan tek od januara 2016. godine, u kojoj je period otplate investicionih ulaganja od približno 2 godine ostao do danas aktuelan.

Dušan Macura, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije: Vizija o transformaciji Novosadske toplane u moderan i održiv sistem daljinske energetike je zaživela u praksi. Primenom kogeneracije na toplotnom izvoru TO Zapad proizvodiće se značajna količina električne energije (preko 80 GWh godišnje), koju će Novosadska toplana plasirati u mrežu po stimulativnoj (fid-in) ceni kao povlašćeni proizvođač električne energije. Istovremeno će se proizvoditi toplotna energija (preko 80 GWh) za pripremu TPV, što će značajno smanjiti potrošnju goriva u postojećim kotlovima na gas.  

Godine 2011, projektantska kuća Termoprojekt, koja je u to vreme jedina imala ozbiljnih iskustava sa kogeneracionim postrojenjima veće snage, izradila je idejni projekat sa studijom opravdanosti. Projektanti su uspeli da u veoma ograničeni prostor iza kotla K6 u TO Zapad u postojeću građevinsku infrastrukturu smeste tri gasna kogeneraciona modula i kompletno postrojenje. Velike zasluge za materijalizaciju ove ideje imaju inženjeri Mirko Nikolić i Marko Gojnić, pioniri kogeneracije sa gasnim motorima na ovim prostorima. Preostalo je da toplana obezbedi sredstva za finansiranje izgradnje CHP postrojenja.

Četiri godine implementacije

Krajem 2011. počeli su pregovori sa nemačkom razvojnom bankom KfW o učešću u fazi 4 njenog programa. Nažalost, tada nije postojala podrška i razumevanje grada da projekat CHP Zapad uđe u investicioni plan toplane. Tek nakon što su eksperti KfW banke videli analizu opravdanosti i idejni projekat i konstatovali izuzetan potencijal i održivost ideje, ulazak projekta u investicioni plan je izdejstvovan. Republika Srbija, Grad Novi Sad i Novosadska toplana potpisali su u aprilu 2012. godine trilateralni ugovor o učešću u programu „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 4“ i korišćenju kredita za tri nominovana projekta u iznosu od 11 miliona evra sa grejs periodom od tri godine i kamatom od 2,5 odsto godišnje. Program je realizovan u naredne četiri godine redosledom prema kriterijumima operacionih rizika i tehnoloških potreba toplane. Pretprošle godine izgrađen je kotao VK6 u TO Sever, a 2015. cirkulaciono postrojenje na TO Istok.

Dobrosav Arsović, direktor Novosadske toplaneKogeneraciono postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije postavilo je Novosadsku toplanu među lidere u zemlji i regionu. Izgradnjom ove kogeneracione elektrane upisani smo u istoriju razvoja sistema daljinskog grejanja u Srbiji.

Priprema tenderske dokumentacije za projektovanje i izgradnju CHP postrojenja sa KfW-ovim konsultantom i tehničkim ekspertom, kolegom Klausom Ajsgruberom, počelo je u avgustu 2014. godine. Međunarodni tender započeo je u januaru 2015. takozvanim pre-bid sastankom, na kom se pojavilo ukupno 18 zainteresovanih, mahom inostranih kompanija. Krajem februara šest inostranih i jedan domaći konzorcijum predali su ponude za projektovanje i izgradnju. CPIU (Central Programme Implementation Unit) tim Ministarstva rudarstva i energetike je prema evaluacionim uslovima tendera ocenio sve ponude i krajem aprila 2015. izabrao najpovoljnijeg ponuđača, te je Novosadska toplana 9. jula te godine potpisala ugovor s kompanijom Energotehnika – Južna Bačka po uslovima ugovaranja iz Fidicove žute knjige: projektuj i izgradi.

Realizaciju je  ispred Novosadske toplane vodio projektni tim stručnog nadzora – Josip Polc, Dušan Macura, Goran Trajanovski i Mirjana Aćimović-Simin. Tim je održao 52 nedeljna sastanka projektnih timova sa izvođačem radova, projektantima, FIDIC inženjerom i KfW-ovim supervizorom.

088-chp-zapad-15-03-2016-10-41_795
Slika 1: Sastanak projektnog tima

U ovom dokumentu pobrojane su ključne tačke i redosled aktivnosti do puštanja u rad kogeneracione elektrane.

Danas, kada je kogeneraciono postrojenje završeno, kada je Novosadska toplana dobila licencu za obavljanje energetske delatnosti kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije i stekla status povlašćenog proizvođača električne energije na period od 12 godina i kada je elektrana krenula u 12-godišnji period eksploatacije sa obezbeđenim ugovorom o potpunom održavanju, mogu da se sumiraju iskustva i da se pređe na planove za budućnost. Konačna vrednost investicije je 6,28 miliona evra. Ugovor o otkupu električne energije garantuje podsticajnu otkupnu cenu (fidin tarifu) u iznosu od 90,5 evra po megavat-času do avgusta 2028. godine. Godišnja vrednost električne energija koja će se proizvoditi u elektrani biće na nivou sedam miliona evra. Pri sadašnjim uslovima, cenom gasa i paritetima, prost period povrata investicionih ulaganja sa svim uključenim troškovima (potrošnjom gasa, održavanjem, amortizacijom, zaradama) iznosi dve godine.

tehnicke-karaktersitike-novog-postrojenja_web
Tabela 1: Osnovne tehničke karakteristike kogeneracione elektrane Zapad

Novosadska toplana je sticanjem statusa povlašćenog proizvođača električne energije uvela novi strateški proizvod – električnu energiju. Obezbedila je dodatni prihod od približno tri miliona evra godišnje, smanjila rizik i povećala stabilnost poslovanja preduzeća. Nakon dvogodišnjeg perioda povrata kapitala, kompletan prihod od elektrane se može preusmeriti na investicije u nove, atraktivne i profitabilne projekte povećanja energetske efikasnosti sistema, čime bi se smanjili troškovi, a proizvodnja i distribucija toplotne energije učinile jeftinijom, efikasnijom i pouzdanijom.

100-chp-zapad-21-04-2016-09-00_795x407px
Slika 2: Kogenerativno postrojenje

Toplana bi u narednoj fazi trebalo da iskoristi potencijal da projekat CHP elektrane Zapad kroz CDM (Clean Development Mechanism – mehanizam čistog razvoja) ili Sistem Evropske unije za trgovanje emisijama (EU ETS phase three) registruje kao klimatski i da ostvareno smanjenje količine ispuštenog ugljen-dioksida kao rezultat kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije sertifikuje i dobijene CER sertifikate (Certified Emissions Reduction) proda na tržištu kupcima iz neke od država iz grupe Aneksa B.

Priznanja

Ovo je trenutno najveća kogeneraciona elektrana sa gasnim motorima u Srbiji i uopšte prva kogeneraciona elektrana na sistemima daljinskog grejanja kod nas. Preduzeće je promovisano u lidera u transformaciji konvencionalnih u moderne i održive sistema daljinske energetike u našoj zemlji. Beogradske elektrane planiraju izgradnju identičnog CHP postrojenja u toplani Voždovac. Magazin Corporate Vision nominovao je toplanu za priznanje 2016 Eastern European Business Elite Awards. Uspešna realizacija ovog projekta i generalno odličan ekonomski efekat u fazi eksploatacije su dobar primer i motiv za druge energetske subjekte i investitore. Za veoma kratko vreme pet mladih ljudi je obučeno i osposobljeno za posao operatera kogeneracionog postrojenja.

Vladislav Pavićević, FIDIC inženjer: Novo postrojenje je po snazi i efikasnosti najveće kogeneraciono postrojenje ovoga tipa u Srbiji. Osim visoke efikasnosti, novo postrojenje zadovoljava sve zakonske odredbe zaštite okoline i zapravo ima u praksi vrijednosti emisije štetnih gasova koje su znatno ispod zakonskih normativa, a u rangu sa najstrožim evropskim propisima.  Izgradnjom ove elektrane Novosadska toplana prestaje da bude isporučilac toplotne energije i postaje sistem daljinske energetike.

Za Novosadsku toplanu od najvećeg značaja je da do kraja implementira strategiju razvoja do 2021. godine. Neophodno je što pre verifikovati potencijal kombinovane proizvodnje kapaciteta približno četiri megavata toplotne energije u toplani TO Jug i iskoristiti podsticajne mere koje važe do kraja 2018. godine. Pored toga, prioritetni ciljevi moraju biti obezbeđivanje baznog izvora toplotne energije na nivou sto megavata za grad Novi Sad iz neke od tehnologija obnovljivih izvora energije u postojećoj infrastrukturi toplifikacionog sistema grada, kao i povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu sanacijom termičkih omotača objekata sa izuzetno visokom specifičnom potrošnjom toplote. Takođe, od ključne važnosti je definisati, izraditi i usvojiti  strategiju razvoja za period od 2021. do 2032. i na vreme se pripremiti za takozvanu energetsku tranziciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. oktobar 2016. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

22. oktobar 2016. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. oktobar 2016. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

22. oktobar 2016. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana