Otpad

Novi Sad kaznama i drugim merama protiv divljih deponija

Novi-Sad-kazne-divlje-deponije

Foto: patri69 from Pixabay

Objavljeno

14.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Novi Sad je ovog leta pojačao kontrole nepropisnog odlaganja komunalnog otpada na površinama javne namene.

Od stupanja na snagu izmena i dopuna Odluke o održavanju čistoće, vezanih za povećanje novčanih kazni, Gradska uprava za inspekcijske poslove preduzela je pojačane mere i aktivnosti u vezi sa kontrolom nepropisnog odlaganja komunalnog otpada na površinama javne namene, saopštio je Grad Novi Sad.

U okviru navedenih aktivnosti, komunalni inspektori i komunalna policija izdali su na licu mest, počiniocima prekršaja osam prekršajnih naloga sa izrečenom novčanom kaznom od 25.000,00 dinara, a takođe je izrečen i veliki broj upozorenja.

Takođe, u navedenom periodu, pokrenuto je ukupno 197 upravnih postupaka gde su dati nalozi JKP Čistoća da se ukloni otpad, koji je nepropisno odložen od strane počinilaca koji nisu zatečeni na licu mesta.

Pokrenuto je i ukupno 197 upravnih postupaka gde su dati nalozi JKP Čistoća da se ukloni otpad

Prilikom preduzimanja mera i aktivnosti za kontrolu odlaganja otpada, komunalni inspektori i komunalna policija su preduzimali i preventivne mere koje su se odnosile na obaveštavanje i edukaciju građana, da ne vrše odlaganje otpada suprotno odredbama Odluke o održavanju čistoće.

Odlukom o održavanju čistoće predviđene su novčane kazne:

  • za pravno lice 150.000,00 dinara, odgovorno lice u pravnom licu 25,000,00 dinara
  • za preduzetnike 75.000,00 dinara
  • za fizičko lice 25.000,00 dinara

Grad apeluje na građane da ne odlažu komunalni i drugi otpad suprotno Odluci o održavanju čistoće, jer će u suprotnom biti sankcionisani od strane postupajućih komunalnih inspektora i komunalnih policajaca, navodi se u saopštenju.

Divlje deponije truju izvorište pijaće vode

Javno-komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija saopštilo je u junu da se pojavila još jedna divlja deponija pored izvorišta pijaće vode Petrovaradinska ada i upozorilo da bi to moglo da izazove katastrofalne posledice po snabdevanje Novosađana pijaćom vodom.

U saopštenju preduzeća se navodi da osim deponija pored izvorišta postoji i “divlje naselje”, koje nema kanalizaciju, i jedan ugostiteljski objekat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva