Otpad

Novi Sad kaznama i drugim merama protiv divljih deponija

Novi-Sad-kazne-divlje-deponije

Foto: patri69 from Pixabay

Objavljeno

14.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Novi Sad je ovog leta pojačao kontrole nepropisnog odlaganja komunalnog otpada na površinama javne namene.

Od stupanja na snagu izmena i dopuna Odluke o održavanju čistoće, vezanih za povećanje novčanih kazni, Gradska uprava za inspekcijske poslove preduzela je pojačane mere i aktivnosti u vezi sa kontrolom nepropisnog odlaganja komunalnog otpada na površinama javne namene, saopštio je Grad Novi Sad.

U okviru navedenih aktivnosti, komunalni inspektori i komunalna policija izdali su na licu mest, počiniocima prekršaja osam prekršajnih naloga sa izrečenom novčanom kaznom od 25.000,00 dinara, a takođe je izrečen i veliki broj upozorenja.

Takođe, u navedenom periodu, pokrenuto je ukupno 197 upravnih postupaka gde su dati nalozi JKP Čistoća da se ukloni otpad, koji je nepropisno odložen od strane počinilaca koji nisu zatečeni na licu mesta.

Pokrenuto je i ukupno 197 upravnih postupaka gde su dati nalozi JKP Čistoća da se ukloni otpad

Prilikom preduzimanja mera i aktivnosti za kontrolu odlaganja otpada, komunalni inspektori i komunalna policija su preduzimali i preventivne mere koje su se odnosile na obaveštavanje i edukaciju građana, da ne vrše odlaganje otpada suprotno odredbama Odluke o održavanju čistoće.

Odlukom o održavanju čistoće predviđene su novčane kazne:

  • za pravno lice 150.000,00 dinara, odgovorno lice u pravnom licu 25,000,00 dinara
  • za preduzetnike 75.000,00 dinara
  • za fizičko lice 25.000,00 dinara

Grad apeluje na građane da ne odlažu komunalni i drugi otpad suprotno Odluci o održavanju čistoće, jer će u suprotnom biti sankcionisani od strane postupajućih komunalnih inspektora i komunalnih policajaca, navodi se u saopštenju.

Divlje deponije truju izvorište pijaće vode

Javno-komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija saopštilo je u junu da se pojavila još jedna divlja deponija pored izvorišta pijaće vode Petrovaradinska ada i upozorilo da bi to moglo da izazove katastrofalne posledice po snabdevanje Novosađana pijaćom vodom.

U saopštenju preduzeća se navodi da osim deponija pored izvorišta postoji i “divlje naselje”, koje nema kanalizaciju, i jedan ugostiteljski objekat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

14. avgust 2019. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

14. avgust 2019. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

14. avgust 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

14. avgust 2019. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene