OIE

Novi propisi – mamac za investitore u oblasti obnovljivih izvora energije

Slika: CMS

Objavljeno

23.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulativa u oblasti obnovljivih izvora energije koju je Srbija usvojila u junu privući će investitore i pokrenuti projekte u tom sektoru, ocenili su učesnici konferencije “Novi propisi u Srbiji – glavni izazovi”, koja je 22. septembra održana u Beogradu.

Skup je organizovala advokatska firma Petrikić i partneri a.o.d. u saradnji sa CMS Rajh-Rorvig Hajnc (Reich-Rohrwig Hainz), uz podršku Advantidža Austrija (Advantage Austria Belgrade).

Obnovljivi izvori energije za Srbiju su još nedovoljno istražena i nerazvijena oblast, prema oceni učesnika. Oni su rekli da je usvajanje propisa kasnilo šest meseci ali da su  ipak dobar signal. Ocena je i da kvalitet regulative čini Srbiju najnaprednijom u regionu.

Od usvajanja Zakona o energetici 2014. godine, sa ciljem da se legislativa uskladi sa Trećim energetskim paketom Evropske unije, investitori su čekali neophodne podzakonske akte da krenu sa realizacijom projekata.

U novom paketu su tri uredbe. Jedna propisuje uslove i način sticanja statusa povlašćenog proizvođača, privremenog povlašćenog proizvođača i proizvođača energije iz obnovljivih izvora. Druga uredba reguliše mere podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, a treća propisuje model ugovora za otkup struje (PPA).

participants-at-panel_cms
Slika 1: Učesnici panela raspravljaju o novom modelu ugovora o otkupu struje: PPA: EBRD, CMS, Fintel Energia, Erste Bank, UniCredit Bank 

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Luis Borgo ocenio je da je Srbija ozbiljna po pitanju korišćenja obnovljivih izvora energije i da se stvara dobar ambijent.

On je naveo da u primeni propisa država treba da ima u vidu iskustva zemalja iz regiona i da izbegne neke loše primere i zamke.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner poručio je da Srbija nije ostrvo i da se svojim propisima mora prilagoditi okruženju i na taj način postati konkurentna.

Željko Đurić, direktor kompanije Vetroelektrane Balkana, kazao je da je novim propisima Ministarstvo rudarstva i energetike učinilo dobar potez. Prema njegovoj oceni, oni su u svakom segmentu jasni i precizni, te dostupni i na engleskom, što je veoma bitno za investitore.

“Postepeno se svuda u svetu prelazi sa konvencionalnih na obnovljive izvore energije. Ovaj paket propisa je konačno omogućio da investitori u Srbiji krenu sa projektima i izgradnjom”, kazao je.

Partner u CMS-u Radivoje Petrikić izjavio je da su uslovi za investitore znatno poboljšani i da se očekuje da oni u pregovorima sa bankama zatvore finansijski krug, nabave opremu.

“Najveći potencijal Srbije leži u energiji vetra i tu je učinjen najveći pomak. Pojedini projekti iz te oblasti se sprovode poslednjih četiri ili pet godina. Što se tiče solarne energije, projekata je nešto manje i tu nismo napravili toliki pomak”, kazao je.

On je istakao da je zajednička ocena investitora da su propisi u ovoj oblasti sada značajno unapređeni i da ih treba doslovno primenjivati.

Stariji pravni savetnik u CMS-u Đorđe Popović zaključio je da je glavna poruka konferencije da je tržište Srbije spremno da učini projekte u oblasti obnovljivih izvora energije operativnim. Ipak, dodao je, postoji još prepreka.

“Potrebna su prilagođavanja nekih opštih očekivanja banaka i finansijera realnim potrebama projekta, odnosno realnim garancijama koje projekat može dati, uzimajući u obzir trenutne propise. Ono što smo čuli od finansijera je da spremnost postoji“, rekao je Popović.

On je kazao da je jedno od glavnih pitanja od kada je paket propisa postao punovažan  to da li su bankarske garancije zaista neophodne.

“Na konferenciji smo čuli da možda neće biti neophodno da se traže, ali da će fokus biti na izvodljivosti projekata, kreditnoj sposobnosti otkupljivača, pitanjima izgradnje i na produženju privremenog statusa povlašćenog proizvođača, koje će i dalje biti kamen spoticanja“, dodao je Popović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

23. septembar 2016. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

23. septembar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

23. septembar 2016. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

23. septembar 2016. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije