Električna energija

Novi projekat UNECE o regulaciji rečnog toka, sedimentaciji i ulaganju u OIE u slivu Drine

Novi-projekat-o-regulacija-recnog-toka-sedimentaciji-u-ulaganju-u-OIE-u-slivu-Drine

Slika: UNECE

Objavljeno

29.06.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2018.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija dogovorile su se da zajedno ispitaju opcije za formalizaciju regulisanja rečnog toka, pojavu erozije i sedimentacije, kao i načine za promovisanje ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) u okviru novog projekta koji finansira italijansko Ministarstvo za životnu sredinu, zemljište i more, a sprovodi Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

Radni plan projekta, kako navodi u saopštenju UNECE, utvrđen je 26. juna u Sarajevu uz učešće zvaničnika iz različitih sektora upravljanja prirodnim resursima, zaštite životne sredine i proizvodnje električne energije.

U uvodnom izlaganju na sastanku u Sarajevu, Salvatore D’Angelo, iz italijanskog Ministarstva za životnu sredinu, zemlju i more, kao ključnu stvar novog projekta naglasio je stratešku ulogu upravljanja vodnim resursima kako bi se osigurala vodna bezbednost, energetske usluge, poljoprivreda i ekološke usluge.

Predviđene aktivnosti direktan su odgovor na zaključke iz izveštaja „Procena neksusa ekosistema voda-hrana-energetika i koristi od prekogranične saradnje u slivu Drine„. Izveštaj, koji je pripremio UNECE, objavljen je 2017. godine i izložio je širok spektar mogućnosti i konkretnih prednosti prekogranične saradnje u više oblasti, ali i poboljšane međusektorske saradnje na nacionalnom nivou.

Cilj procene je bio da pruži zelena rešenja za ekonomski razvoj pograničnog regiona, koji se suočava sa izazovima smanjenja broja stanovnika, nedostatka infrastrukture i ograničenim ekonomskim mogućnostima. Održivo upravljanje zajedničkim resursima može pružiti koristi kroz smanjenje zagađenja, razvoj OIE, kao i promociju eko-turizma i održive poljoprivrede.

Nova studija za lociranje glavnih zona erozije i izvora sedimentacije

Stavovi zvaničnika i ključnih aktera izraženi na radionici pomogli su u pripremi detaljnog paketa aktivnosti u skladu sa Konvencijom o zaštiti i korišćenju prekograničnih vodotokova i međunarodnih jezera (Water Convention), saopštio je UNECE.

Aktivnosti koje će biti sprovedene 2018. i 2019. uključuju pružanje uputstva i izradu procedura za usklađivanje praćenja i bilateralne razmene informacija. To će, kako navodi UNECE, ojačati monitoring kvaliteta vode, posebno tamo gde ni dostupnost podataka, ni razmena između zemalja i institucija nije na adekvatnom nivou za efektivnu podršku odlukama.

Kada je reč o konkretnim pitanjima, sedimentacija se može pomenuti kao primer, koji negativno utiče na različite ekonomske aktivnosti u slivu Drine, uključujući proizvodnju hidroenergije, ali plovidbu.

Novi projekat pripremiće studiju kako bi se locirale glavne zona erozije i izvori sedimentacije kako bi se obezbedilo više informacija za donošenje odluka u cilju otklanjanja ovih problema, naveo je UNECE u saopštenju, dodajući da, osim toga, identifikacija i elaboracija propisa na osnovu dobre međunarodne prakse može da obezbedi bolje balansiranje proizvodnje energije i drugih potreba, posebno zaštitu od poplava i ekosistemske potrebe.

Tri debate o OIE

Saradnja sa Ekspertskom grupom UNECE za OIE (UNECE Group of Experts on Renewable Energy) u projektu će podržati stvaranje pogodnog okruženja za promociju investicija u OIE u regionu.

U tri zemlje sliva Drine biće organizovane debate o OIE u saradnji sa domaćim i međunarodnim akterima kako bi se odredile glavne prepreke i definisale preporuke za olakšavanje ulaganja privatnog sektora u održivu energetiku i povećanje korišćenja OIE, navodi se u saopštenju UNECE-a.

Na sastanku u Sarajevu razgovaralo se i o potrebi definisanja konkretnih aktivnosti na osnovu Agende o održivom razvoju do 2030. godine, kao i značaju međusektorskog pristupa u tom kontekstu.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.