Energetska efikasnost

Novi kredit od pet miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.04.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Fizička lica, skupštine stanara, proizvođači, uslužne delatnosti, snabdevači i prodavci zelenih tehnologija sada imaju na raspolaganju kredit vredan pet miliona evra za ulaganje u energetsku efikasnost u stambenom sektoru.

Sredstva je obezbedila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i biće plasirana preko MKF Partnera, mikrofinansijske institucije koja posluje u Bosni i Hercegovini.

„Finansiranje je deo 85 miliona evra vrednog programa Finansiranje zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan. Podršku i tehničku pomoću cilju promovisanja zelene tehnologije obezbediće Evropska unija (EU), austrijsko Savezno ministarstvo finansija i Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan“, navodi se u saopštenju Evropske banke za obnovu i razvoj.

Banka objašnjava da će pet miliona evra biti dodeljeno fizičkim licima, skupštinama stanara, proizvođačima, uslužnim delatnostima, snabdevačima i prodavcima zelenih tehnologija za investicije koje modernizuju postojeće stambene resurse i podržavaju primenu održivih energetskih tehnologija.

Novi kredit od pet miliona evra prati prethodnu investiciju iz 2017. godine, čime je na raspolaganju ukupno 22 miliona evra za zelene stambene kredite u Bosni i Hercegovini. EBRD je prošle godine obezbedila 17 miliona evra za projekte energetske efikasnosti u stambenim zgradama i to za Unikredit banku u Mostaru, Unikredit banku u Banja Luci i Sparkase banku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

3. april 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

3. april 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

3. april 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

3. april 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik