OIE

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Foto: iStock

Objavljeno

03.10.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

03.10.2023.

Država

Podeli

Srbija je dobila dugoočekivanu novu Uredbu o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom koja unosi dosta novina u priključenje novih elektrana na prenosni i distributivni sistem, pre svega solarnih elektrana i vetroparkova.

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom važiće i za više od 100 investitora koji su već podneli zahtev za priključenje solarnih parkova i vetroparkova na prenosni sistem Elektromreže Srbije (EMS), ali nisu potpisali ugovor o izradi studije priključenja.

Naime, u Uredbi se navodi da će se primenjivati na započete postupke za zaključenje ugovora o izradi studije priključenja na prenosni sistem, odnosno distributivni sistem, koji nisu okončani do dana njenog stupanja na snagu.

Bez ugovora o izradi studije priključenje je 105 zahteva investitora za priključak na mrežu

Vlada Srbije je Uredbu usvojila u prošli četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku. Na snagu će stupiti osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Ako se pogleda spisak svih podnetih zahteva u postupku priključenja kod operatora prenosnog sistema EMS-a može se videti da postoji 142 zahteva. Četiri elektrane su već priključene, 33 imaju potpisan bar ugovor o izradi studije priključenje, a bez tog ugovora je 105 zahteva.

Ne računajući četiri elektrane koje već rade, snaga elektrana u ostalim zahtevima je 22.000 MW. EMS je nedavno saopštio da bez ikakvih ulaganja može da prihvati 5.800 MW, s tim da u to ulaze i vetroparkovi snage 400 MW koji su već na mreži.

Rok za podnošenje zahteva za zaključenje ugovora o izradi studije priključenja je 1. decembar

Studija priključenja na prenosni sistem, kako se navodi u Uredbi, izrađuje se na zahtev pravnog ili fizičkog lica čiji se objekat priključuje, nakon zaključenja ugovora o izradi studije priključenja.

Zahtev za zaključenje ugovora podnosi se najkasnije do prvog dana u mesecu koji prethodi prvom mesecu intervala u kojem EMS izrađuje studije priključenja. Kompanija će to raditi svake godine u dva intervala – od 1. marta do 30. juna i od 1. septembra do 31. decembra.

Izuzetak su strateški partneri, a jedan bi uskoro mogao i da se zna, čiji se zahtev rešava u rokovima predviđenim Zakonom o korišćenje obnovljivih izvora energije.

Prvi interval za izradu studije priključenja biće malo drugačiji, kao i rokovi za podnošenje zahteva za zaključenje ugovora o izradi studije priključenja.

Prelaznim i završnim odredbama Uredbe je predviđeno da prvi interval počinje 20. decembra 2023. i traje do 20. aprila 2024, a rok za podnošenje zahteva 1. decembar 2023.

Nakon 20. aprila 2024. interval i rokovi će biti kako je to i propisano Uredbom.

Potrebno deponovati najmanje 50.000 evra

Podnosilac zahteva za zaključenje ugovora o izradi studije priključenja obavezan je da deponuje 50.000 evra za objekte proizvođača, kupaca i skladišta električne energije, čija je zahtevana snaga manja ili jednaka 50 MW. Taj iznos se uvećava za 400 evra za svaki MW ako je snaga od 51 MW do 100 MW, 300 evra za svaki MW ako je snaga 101-250 MW i 200 evra za svaki MW ako je snaga veća od 250 MW.

Studija priključenja prestaje da važi ako:

  • u roku od 60 dana od dana uručenja studije podnosilac zahteva ne dostavi bankarsku garanciju;
  • ukoliko se ugovor o priključenju ne zaključi u roku od 60 dana od dostavljanja bankarske garancije;
  • ukoliko podnosilac zahteva ne dobije odobrenje za priključenje u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o priključenju;
  • istekom roka važenja odobrenja za priključenje.

U slučaju prestanka važenja studije priključenja, prestaje da važi i ugovor o priključenju. Odobrenje za priključenje na prenosni sistem izdaje se sa rokom važenja od tri godine, a može se produžiti samo jednom na zahtev investitora, i to najduže za dve godine.

Garancija od 25.000 evra po MW

Investitori su dužni da u roku od 60 dana od uručenja studije priključenja dostave bankarsku garanciju u korist EMS-a i to 25.000 evra po MW snage određene studijom priključenja, navodi se u Uredbi.

Bankarska garancija mora biti izdata od poslovne banke koja je registrovana i posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije, sa rokom važenja od 37 meseci.

Garancijom se garantuje da će vlasnik studije priključenja, između ostalog:

  • zaključiti ugovor o priključenju u roku od 60 dana od dana dostavljanja bankarske garancije;
  • pribaviti odobrenje za priključenje u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o priključenju;
  • izgraditi objekat u roku važenja rešenja o odobrenju za priključenje.
Komentara: (6)
Dex / 03.10.2023.

Zdravo, kad ce moci mali potrosaci da prodaju struju elektroprivredi? I ako ima nacina, koji je to nacin da domacinstvo sto bezbolnije kad ugradi solarne panele proda visak el.energije. Svi znamo da u zimskim.periodima nemozemo akumulirati dovoljno el.energije da bi je u tom periodu kad nema dovoljno sunca eksplotisali i malo placali tj.neplacali racune elektoprivredi. Jer svi znamo da baterine kone akumuliraju visak el.energije kstaju vise od 15000e.

Mj / 04.10.2023.

Ma toje super samo jeftino ma po 100000hiljada eura da ulože ima narod joŝ love.

Djordje / 04.10.2023.

Ne shvatam kakva su ovo monstrunska pravila sa garancijama. Sta pokusavaju da ucine, sem da obeshrabre ljude da se upustaju u ovo

Milan / 04.10.2023.

Ovo nisu pravila za gradjane, vec za investitore. Sada cemo videti ko je ozbiljan igrac, a ko nije.

Sima / 06.10.2023.

Alo ljudi,dozvolite uvoz jeftinih BYD Dolphin ili Seagull elektro vozila i prodajte viškove od solara ljudima koji voze elektro automobile.
Pravite restorane i pumpe u blizini takvih elektrana.
Prosečna mesečna potrošnja e vozila je od 200 do 400 kilovat časova po vozilu.

Marko / 06.10.2023.

Rok do 1. Decembra???
Cemu sluzi rok?
Drzava treba da moli (stimulise) fizicka lica da uloze svoj privatan novac u zelenu energiju, a ne da im postavlja rokove. Ovo je neki relikt iz socijalistickog samoupravljanja.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji