Energetska kriza

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Foto: Ásgeir Eggertsson / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

09.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška priprema pravni okvir za ograničavanje izvoza električne energije u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski. Postoji i mala mogućnost restrikcija u snabdevanju strujom u proleće, mada samo za firme, izjavio je ministar za naftu i energetiku Terje Aasland.

Operateri hidroelektrana su u koordinaciji s vladom već ograničili proizvodnju radi štednje vode, ali će propisi u razradi takođe omogućiti ograničavanje izvoza. Evropska unija pokušava da okonča svoju zavisnost o ruskim fosilnim gorivima. Neke od njenih država članica računaju na Norvešku da im nadomesti manjak, ali kapaciteti su joj ograničeni.

Ispalo je da je i suša među ozbiljnim faktorima. S obzirom na ovogodišnje smanjenje količine padavina, Norveška mora biti spremna da zaštiti svoje potrošače i da se usredsredi na punjenje svojih akumulacija, izjavio je u parlamentu ministar za naftu i energetiku Terje Aasland. On je obećao da će pravni okvir za promenu u upravljanju tim resursima biti sastavljen ove sedmice.

 Norveška mora da se navikne na sušne periode i evropsku energetsku krizu, upozorilo je Aasland

Nema razloga da se pretpostavi da će nestašica energenata u Evropi uskoro biti prevaziđen, a klimatske promene prisiljavaju Norvešku da zbog manjka vode uvede mere koje uključuju mogućnost ograničavanja izvoza, napomenuo je Aasland. Proleće i leto su na jugu zemlje bili suvlji nego obično, podsetio je.

Akumulacije u Norveškoj su na ispod polovine kapaciteta, dok je prosek za ovo doba godine 74,4 odsto.

Evropske cene struje ruše rekorde

Cene električne energije su na glavnim tržištima u Evropi naglo skočile, a investitori proračunavaju rizike od nestašica i isključenja. Cene za isporuku sledeće godine su u Francuskoj dostigle rekordnih 550 megavata po megavat-satu, u poređenju sa takođe dosad neviđenih 415 evra u Nemačkoj.

Merama štednje vode su u akumulacijama za hidroelektrane očuvane znatne količine energije

S vedrije strane, Aasland je parlamentarcima rekao da je u akumulacijama trenutno više vode nego što se predviđalo za početak jeseni i da su u njima tako pohranjene „znatne količine energije“. Napredak je pripisao koordinisanom smanjenju proizvodnje. Ministar je upozorio da bi struja mogla da postane i skuplja bez delotvornog upravljanja hidroelektranama, ocenivši takav pristup dugoročnijim osiguranjem.

Hidroenergetski sistem Norveške mora da se pripremi za godine niskog priliva, istakao je i uporedio štednju vode s planom EU da do kraja marta potražnju za gasom smanji za 15 odsto.

Eventualne restrikcije na proleće ne bi pogodile domaćinstva

„Mi prvi put posle mnogo godina ne možemo da odbacimo mogućnost restrikcija električne energije na proleće. Ali naše stručne službe naglašavaju da su male šanse da se to dogodi. A ukoliko se nađemo u takvoj situaciji, ticala bi se ograničenog područja u zemlji i to na par dana ili par nedelja u aprilu, maju, i prvenstveno bi je osetila preduzeća“, podvukao je Aasland, uz tvrdnju da bi domaćinstva bila zaštićena.

Budući mehanizam za upravljanje hidroenergetskim sektorom bi bio pokrenut kada je količina vode u akumulacijama niska, izjavio je.

Ministar je podsetio poslanice i poslanike na energetske veze sa Švedskom, Danskom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Finskom i Holandijom. Po njegovom mišljenju, ta saradnja ne sme da bude prekinuta. Na primer, u oblast južne Norveške je prošle nedelje uvezen 61 gigavat-sat električne energije, naveo je Aasland.

Konsultantska kuća Cornwall Insight pretpostavlja da će objedinjeni godišnji računi u Ujedinjenom Kraljevstvu za struju i gas za domaćinstva u oktobru imati skok od 70 odsto. Ostrvo je s Norveškom povezano podmorskim kablom snage 1,4 gigavata i iz nje povlači električnu energiju iz hidroelektrana kada oslabi proizvodnja u britanskim vetroelektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcka zeleni koridor Zapadni Balkan izvoz struje Evropu

Grčka traži zeleni koridor kroz Zapadni Balkan za izvoz struje u Evropu

9. avgust 2022. - Grčka planira interkonekcije za izvoz vlastite struje iz obnovljivih izvora i iz Afrike, i to preko Zapadnog Balkana

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

9. avgust 2022. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik kod rafinerije u Banatu

9. avgust 2022. - NIS je do 7. aprila produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

9. avgust 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti