OIE

Nordex Group će isporučiti vetroturbine za prvi vetropark HEP-a

Nordex-Group-vetroturbine-prvi-vetropark-HEP

Slika: Nordex Group

Objavljeno

01.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP Grupa) naručila je od nemačkog proizvođača vetroturbina Nordex Group-a 18 turbina N131/3600 za vetropark Korlat, saopštila je nemačka kompanija.

Korlat će biti prva vetroelektrana u proizvodnom portfelju HEP Grupe. Nordex Group će, takođe, biti zadužen za servisiranje i održavanje turbina u periodu od 20 godina na osnovu Ugovora o premijum uslugama.

Vetropark Korlat će se nalaziti na nadmorskoj visini između 270 i 340 metara

Vetroelektrana Korlat trebalo bi da bude postavljena na oko 40 kilometara od zadarske luke, u blizini Benkovca, grada u unutrašnjosti Hrvatske. Vetropark će se nalaziti na nadmorskoj visini između 270 i 340 metara.

Brzina vetra na lokaciji je umerena, 7,2 metra u sekundi, što su idealni uslovi za turbine N131/3600, koje su posebno dizajnirane za umerene i vrlo male brzine vetra, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

Očekivana proizvodnja vetroparka Korlat je oko 170 GWh, što je oko 1,5% ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj

Planirano je da isporuka turbina počne krajem 2019. godine, dok je početak rada vetroparka planiran za sredinu 2020. godine. Očekivana proizvodnja vetroelektrane Korlat je oko 170 GWh, što je oko 1,5% ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Vetroelektrana Korlat će biti prva vetroelektrana u proizvodnom portfelju HEP-a, ali i prva elektrana u Hrvatskoj koja proizvodi električnu energiju bez državnih podsticaja, izjavio je  Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, i istakao da su u pripremi i drugi projekti za gradnju vetroelektrana, koji se razvijaju kao deo scenarija razvoja obnovljivih izvora energije (OIE).

HEP je ranije najavio da planira da uloži prosečno oko 135 miliona evra godišnje u OIE, što će omogućiti povećanje udela ovih izvora energije sa 35% na 50% do 2030. godine.

Hrvatska kompanija planira da ovaj cilj ostvari kroz modernizaciju hidroelektrana (HE), što će povećati kapacitete i proizvodnju postojećih HE, kao i kroz izgradnju novih HE i investicije u druge vrste OIE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

damir miljevic energetska tranzicija intervju repcons

Energetska tranzicija nije pretnja za Zapadni Balkan, nego razvojna šansa

27 октобра 2021 - Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije, objasnio je za naš portal šta ova industrijska revolucija donosi i kako da te prilike iskoristimo za privredni razvoj

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove