OIE

Nordex Group će isporučiti vetroturbine za prvi vetropark HEP-a

Nordex-Group-vetroturbine-prvi-vetropark-HEP

Slika: Nordex Group

Objavljeno

01.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP Grupa) naručila je od nemačkog proizvođača vetroturbina Nordex Group-a 18 turbina N131/3600 za vetropark Korlat, saopštila je nemačka kompanija.

Korlat će biti prva vetroelektrana u proizvodnom portfelju HEP Grupe. Nordex Group će, takođe, biti zadužen za servisiranje i održavanje turbina u periodu od 20 godina na osnovu Ugovora o premijum uslugama.

Vetropark Korlat će se nalaziti na nadmorskoj visini između 270 i 340 metara

Vetroelektrana Korlat trebalo bi da bude postavljena na oko 40 kilometara od zadarske luke, u blizini Benkovca, grada u unutrašnjosti Hrvatske. Vetropark će se nalaziti na nadmorskoj visini između 270 i 340 metara.

Brzina vetra na lokaciji je umerena, 7,2 metra u sekundi, što su idealni uslovi za turbine N131/3600, koje su posebno dizajnirane za umerene i vrlo male brzine vetra, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

Očekivana proizvodnja vetroparka Korlat je oko 170 GWh, što je oko 1,5% ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj

Planirano je da isporuka turbina počne krajem 2019. godine, dok je početak rada vetroparka planiran za sredinu 2020. godine. Očekivana proizvodnja vetroelektrane Korlat je oko 170 GWh, što je oko 1,5% ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Vetroelektrana Korlat će biti prva vetroelektrana u proizvodnom portfelju HEP-a, ali i prva elektrana u Hrvatskoj koja proizvodi električnu energiju bez državnih podsticaja, izjavio je  Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, i istakao da su u pripremi i drugi projekti za gradnju vetroelektrana, koji se razvijaju kao deo scenarija razvoja obnovljivih izvora energije (OIE).

HEP je ranije najavio da planira da uloži prosečno oko 135 miliona evra godišnje u OIE, što će omogućiti povećanje udela ovih izvora energije sa 35% na 50% do 2030. godine.

Hrvatska kompanija planira da ovaj cilj ostvari kroz modernizaciju hidroelektrana (HE), što će povećati kapacitete i proizvodnju postojećih HE, kao i kroz izgradnju novih HE i investicije u druge vrste OIE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane petka kriza

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane

13 маја 2022 - Reč je o prvoj solarnoj elektrani Elektroprivrede Srbije, koja je planirana na deponiji jalovine ugljenokopa u kostolačkom basenu

EU 2025 sve javne zgrade krovne solarne panele

EU planira da do 2025. na sve javne zgrade postavi krovne solarne panele

12 маја 2022 - Evropska komisija će, po nezvaničnim informacijama, sprovesti mere da do 2025. svaka javna zgrada dobije krovne solarne panele

vetar-solar-kapaciteti-obnovljivih-izvora-eu-iea

EU u 2021. instalirala 30% više kapaciteta obnovljivih izvora

12 маја 2022 - U EU je prošle godine instalirano 36 GW novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što je 30% više nego u 2020. godini