x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Nordex Group će isporučiti vetroturbine za prvi vetropark HEP-a

01.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Nordex Group
Nordex Group će isporučiti vetroturbine za prvi vetropark HEP-a

Državna kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP Grupa) naručila je od nemačkog proizvođača vetroturbina Nordex Group-a 18 turbina N131/3600 za vetropark Korlat, saopštila je nemačka kompanija.

Korlat će biti prva vetroelektrana u proizvodnom portfelju HEP Grupe. Nordex Group će, takođe, biti zadužen za servisiranje i održavanje turbina u periodu od 20 godina na osnovu Ugovora o premijum uslugama.

Vetropark Korlat će se nalaziti na nadmorskoj visini između 270 i 340 metara

Vetroelektrana Korlat trebalo bi da bude postavljena na oko 40 kilometara od zadarske luke, u blizini Benkovca, grada u unutrašnjosti Hrvatske. Vetropark će se nalaziti na nadmorskoj visini između 270 i 340 metara.

Brzina vetra na lokaciji je umerena, 7,2 metra u sekundi, što su idealni uslovi za turbine N131/3600, koje su posebno dizajnirane za umerene i vrlo male brzine vetra, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

Očekivana proizvodnja vetroparka Korlat je oko 170 GWh, što je oko 1,5% ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj

Planirano je da isporuka turbina počne krajem 2019. godine, dok je početak rada vetroparka planiran za sredinu 2020. godine. Očekivana proizvodnja vetroelektrane Korlat je oko 170 GWh, što je oko 1,5% ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Vetroelektrana Korlat će biti prva vetroelektrana u proizvodnom portfelju HEP-a, ali i prva elektrana u Hrvatskoj koja proizvodi električnu energiju bez državnih podsticaja, izjavio je  Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, i istakao da su u pripremi i drugi projekti za gradnju vetroelektrana, koji se razvijaju kao deo scenarija razvoja obnovljivih izvora energije (OIE).

HEP je ranije najavio da planira da uloži prosečno oko 135 miliona evra godišnje u OIE, što će omogućiti povećanje udela ovih izvora energije sa 35% na 50% do 2030. godine.

Hrvatska kompanija planira da ovaj cilj ostvari kroz modernizaciju hidroelektrana (HE), što će povećati kapacitete i proizvodnju postojećih HE, kao i kroz izgradnju novih HE i investicije u druge vrste OIE.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.