OIE

Nikšić iz solara, vetra može da proizvede dovoljno struje za celu Crnu Goru

Mapirane potencijale lokacije za razvoj projekata solara i vetra u opštini Nikšić

Foto: The Nature Conservancy

Objavljeno

01.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Iz obnovljivih izvora energije na optimalnim lokacijama oko drugog po veličini grada u Crnoj Gori moglo bi da se proizvede dovoljno struje za sva domaćinstva u toj zemlji, pokazuju rezultati studije Mapiranje potencijala solara i vjetra na teritoriji opštine Nikšić, čiju izradu su predvodile organizacije Eko-tim i The Nature Conservancy, u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Crna Gora se obavezala da će do 2030. godine povećati udeo obnovljivih izvora energije na 50 odsto u svojoj bruto energetskoj potrošnji kao i da će postepeno obustavljati upotrebu uglja.

Za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora potrebno je mnogo zemljišta. Ukoliko se pažljivo ne odredi prostor na kome će se ovi projekti razvijati, to može izazvati konflikte i naneti štetu prirodi, doprineti krizi biodiverziteta ili ugroziti kulturne i društvene vrednosti nekog područja.

Kako bi se potencijalni konflikti izbegli, The Nature Conservancy je razvio pristup pametnog mapiranja. To je pronalaženje lokacija za razvoj projekata vetra i solara sa najmanjim potencijalnim negativnim uticajem na prirodu i ljude.

Vejnović: Nikšić ima realan potencijal za niskokonfliktne projekte iskorišćavanja obnovljivih izvora energije

Vodeći se ovakvim pristupom, The Nature Conservancy i Eko-tim su uradili studiju Mapiranje potencijala solara i vjetra na teritoriji opštine Nikšić, kojom je identifikovano četiri kvadratna kilometra za vetroelektrane i 50 kvadratnih kilometara za solarne elektrane.

Razvojni potencijal vetra
Foto: The Nature Conservancy

“Rezultat ovog pilot-istraživanja je potvrdio da Nikšić ima realan potencijal za razvoj niskokonfliktnih obnovljivih izvora energije. Studija se dalje može koristiti za utvrđivanje novih lokacija, kako od strane potencijalnih investitora, tako i od strane organa nadležnih za prostorno planiranje, zbog čega smo i omogućili da bude javno dostupna”, rekao je Igor Vejnović iz organizacije The Nature Conservancy.

razvojni potencijal solara
Foto: The Nature Conservancy

Vetar i solar bi pokrili potrošnju električne energije svih 217.000 domaćinstava

Potencijalni kapacitet za iskorišćavanje vetroenergije iznosi oko 40 megavata, a solara čak 2,7 gigavata. Već sa samo trećinom mogućeg fotonaponskog kapaciteta, iz ova dva izvora bi moglo da se proizvodi ukupno 1,4 teravat-sata električne energije, ističu autori. Radi poređenja, to je skoro kao učinak termoelektrane Pljevlja iz 2020, i to do tada rekordni, a činio je polovinu proizvodnje struje u Crnoj Gori, piše u studiji. 

Takođe, ovo bi pokrilo ukupnu potrošnju stambenog sektora iz 2022. u Crnoj Gori, koja je iznosila 1,38 teravat-sati, navedeno je u dokumentu. Njega čini skoro 400.000 stambenih jedinica i 217.000 domaćinstava, po podacima statističke agencije Monstat iz nedavnog popisa.

“Nikšić, teritorijalno najveća opština, bila je predmet naše studije, kojom Crnoj Gori želimo da pomognemo da uhvati korak sa zemljama Evropske unije, od kojih se, u okviru REPowerEU plana, zahtjeva da što prije odrede takozvana područja za ubrzani razvoj obnovljivih izvora energije”, kaže Diana Milev Čavor iz Eko-tima.

Tokom izrade studije konsultovano je više od 40 nezavisnih eksperata i osoba iz različitih grupacija uključujući lokalne zajednice i opštinske i vladine institucije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji