OIE

Nemačka auto industrija traži ambicioznije ciljeve za obnovljiva goriva

bmw obnovljiva goriva nemacka

Foto: Pexels

Objavljeno

26.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačka auto industrija smatra da obnovljiva goriva, a ne samo električna vozila, mogu da daju veliki doprinos borbi protiv klimatskih promena, pa zato zahteva da se postave ambiciozniji ciljevi u toj oblasti. Direktiva Evropske unije o obnovljivoj energiji (RED III) je do sada bila “suviše neambiciozna” kada je u pitanju povećanje upotrebe obnovljivih goriva, tvrdi nemačko udruženje automobilske industrije VDA.

Korišćenje obnovljivih goriva bi na dugi rok omogućilo da se postojeći fond vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u velikoj meri koristi na klimatski neutralan način, tvrdi VDA.

Promovisanje samo električnih vozila nije dovoljno, smatraju u udruženju. „Čak i ako se ispuni cilj savezne vlade od 15 miliona električnih automobila do 2030. godine, najmanje 40 miliona automobila i kamiona sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem će i dalje biti na nemačkim putevima,” izjavila je predsednica VDA Hildegard Miler.

Promovisanje električnih vozila nije dovoljno za dekarbonizaciju saobraćaja

Za ovaj vozni park hitno su potrebna obnovljiva goriva, te VDA poziva da se podkvota za vodonik i sintetička goriva postavi na na najmanje 5% za 2030.

“Auto industrija želi da obezbedi da, pored električnih automobila, goriva kao što su biogoriva i e-goriva dospeju na tržište u dovoljnim količinama kako bi se postojeći vozni parkovi automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem učinili klimatski prihvatljivim,” navodi u objavi na LinkedIn-u Jorgo Chatzimarkakis, izvršni direktor udruženja Hydrogen Europe.

Chatzimarkakis: Nemački proizvođači automobila žele da se najkasnije 2045. prestane sa korišćenjem benzina i dizela

On je takođe napomenuo da nemačka auto industrija želi da izbaci fosilna goriva i da se najkasnije do 2045. godine prestane sa korišćenjem benzina i dizela.

Pored ambiciozne reforme uredbe RED III, VDA je pozvala i na dodatne mere, kao što je dugoročni plan smanjenja upotrebe fosilnih goriva, sa prolaznim ciljevima za 2035. i 2040.godinu, ali i reforma poreza na energiju.

Među zahtevima je i rastuća kvota za gasove sa efektom staklene bašte (GHG), što znači da se, ukoliko se kvota prekorači, ona automatski povećava kroz definisani mehanizam kako bi se nastavilo sa podsticanjem ulaganja u obnovljive izvore energije, navodi se u saopštenju VDA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bmw obnovljiva goriva nemacka

Nemačka auto industrija traži ambicioznije ciljeve za obnovljiva goriva

26. avgust 2024. - Nemačka auto industrija smatra da obnovljiva goriva, a ne samo električna vozila, mogu da daju veliki doprinos borbi protiv klimatskih promena

core elektricni skuter bih

BiH dobila prvi e-skuter proizveden od domaće pameti – E-Scooter by Core

26. avgust 2024. - Namera kompanije Core je da uz podršku svog strateškog partnera izgradi fabriku za masovnu proizvodnju e-skutera u BiH

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

26. avgust 2024. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

26. avgust 2024. - Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg uradio je istraživanje koja zemlja ima najviše električnih automobila, koji modeli su najprodavaniji, ko su najveći proozvođači