Životna sredina

Nema registracije vozila u Srbiji bez katalizatora i DPF filtera

katalizatori dpf filteri vozila registracija zagadjenje vazduha

Slika: Andreas Lischka from Pixabay

Objavljeno

11.01.2021.

Država

Komentari

2 Comments

Podeli

Objavljeno

11.01.2021.

Država

Komentari

2 Comments

Podeli

Vozila bez katalizatora i DPF filtera – delova izduvnih sistema koji smanjuju štetne emisije, od jula ove godine neće moći da prođu tehnički pregled, pa samim tim ni da se registruju.

Srbija je još 2018. godine usvojila strožija pravila za tehnički pregled koja, između ostalog, podrazumevaju merenje izduvnih emisija vozila, kao i ispravnost sistema za izduvne gasove, ali je početak primene odložila do jula 2021. godine.

To znači da će vozila morati da ispune standarde za izduvne gasove iz fabričke specifikacije, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova, kao što su katalizatori i DPF filteri (eng. Diesel Particulate Filter), koje mnogi automobili nemaju.

Nova pravila mogla bi da smanje zagađenje vazduha koje potiče iz saobraćaja

Saobraćaj je jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha, pa bi nova pravila mogla da doprinesu poboljšanju kvaliteta vazduha, koji je u Srbiji veoma loš, zbog čega je juče održan i protest u Beogradu.

Prosečna starost oko 2,2 miliona vozila u Srbiji je oko 17 godina. Nema zvaničnih procena koliko vozila neće moći da ispuni standarde za emisije kao i ispravnost sistema za izduvne gasove. Nezvanične procene govore da bi taj broj mogao da bude od nekoliko stotina hiljada do čak milion.

Strožiji standardi za vozila prvi put registrovana u Srbiji posle 1. marta 2014.

Kada je reč o standardima za izduvne gasove vozila će morati sa ispoštuju ono što je propisao proizvođač kada ih je proizveo. To znači poštovanje standarda od pre 15 godina za vozilo koje je tada proizvedeno. Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkoj ispravnosti strožiji standardi važiće za sva vozila koja su u u Srbiji prvi put registrovana posle 1. marta 2014. u odnosu na ona registrovana pre ovog datuma, bez obzira kada su proizvedena.

Trošak popravke vozila od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra

Prilikom ispunjavanja uslova koji se odnose na izduvne sisteme najviše će biti problema sa katalizatorima i DPF filterima, delovima koji smanjuju štetne emisije. Mnogi automobili, pre svega polovni, ih nemaju jer su ih ili prethodni vlasnici ili preprodavci skinuli, kako bi zaradili na njihovoj prodaji ili smanjili troškove njihovog servisiranja. Cena ponovne ugradnje ovih delova je od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Manje emisije suspendovanih čestica

U Pravilniku o tehničkom pregledu se spominju katalizatori, koje imaju i benzinci i dizelaši – i oni sa DPF filterom i oni bez njega. Kod dizelaša sa ovim filterom katalizator je na istom mestu, pa ako takva vozila nemaju DPF filter obično nemaju ni katalizator.

Katalizatori i DPF filteri zadržavaju nečistoću iz sagorevanja goriva. Tako DPF filteri sprečavaju da čađ i pepeo ili suspendovane čestice završe u vazduhu.

Veći problem izduvni sistemi, nego standardi za emisije

Povodom novih pravila Mirko Gordić, direktor sektora za vozila Centra za motorna vozila Auto moto saveza Srbije, izjavio je za Tanjug da će najveći broj vozila biti vraćen sa tehničkog pregleda zbog nekompletnosti izduvnog sistema, a ne zbog emisija koje će biti izmerene jer granične vrednosti definisane Pravilnikom o tehničkom pregledu nisu stroge.

To će za vlasnike vozila značiti ili da kompletiraju izduvni sistem ili da ih zamene, dodao je on.

Komentara: (2)

Žarko / 12.01.2021.

Kako čovek u Srbiji sa 400€ Plate da živi a potrošačka korpa 500€ znači svakog meseca je u minusu za 100€ pa vi meni objasnite kako mi vozimo stara vozila kada ni nema para da ih kupimo dobro da smo i živi a i dobra kola i vozimo kakav nam je standard sa nula prihoda

gigi / 08.02.2021.

uvodite evropske standarde de su vam evropske plate gori smo od albanije

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

erion veliaj gradonacelnik tirane odrzivi urbani transport 21 heroes 2021

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj jedan je od heroja urbane mobilnosti u svetu u 2020.

19 February 2021 - Inicijativa za transformativnu urbanu mobilnost (Transformative Urban Mobility Initiative) uvrstila ga je u publikaciju 21Heroes2021.

Petrol 35 investicionog plana 2025 energetsku tranziciju

Petrol namenio 35% investicionog plana do 2025. za energetsku tranziciju

03 February 2021 - U okviru svoje diverzifikacije, Petrol će više od trećine petogodišnjeg plana za kapitalnu potrošnju usmeriti u energetsku tranziciju

Posao za inzenjere istrazivacki centar Continental Automotive Serbia

Posao za inženjere u istraživačkom centru Continental Automotive Serbia

13 January 2021 - Kompanija koja se bavi razvojem inovativnih tehnologija i usluga za održivu mobilnost, traži inženjere, ekonomiste, ali nudi i stažiranje.

katalizatori dpf filteri vozila registracija zagadjenje vazduha

Nema registracije vozila u Srbiji bez katalizatora i DPF filtera

11 January 2021 - Vozila će morati da ispune standarde za izduvne gasove, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih emisija.