Električna energija

Nastavak problema za EPS: TENT B van sistema zbog dve uzastopne havarije

EPS-TENT-B-van-sistema-dve-uzastopne-havarije

Foto: EPS

Objavljeno

28.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

28.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Nakon tvrdnje EPS-a da se proizvodnja u termoelektrani Nikola Tesla B odvija nesmetano nakon oštećenja jednog od osam mlinova na bloku B2, Vlada Srbije je otkrila da je to postrojenje prekinulo proizvodnju. B1 je van pogona još od 26. decembra zbog požara.

Samo dve nedelje nakon što su dve najveće termoelektrane u Srbiji stale, što je nekoliko dana ozbiljno ugrožavalo snabdevanje strujom, TENT B u Ušću kod Obrenovca je ponovo obustavio rad i to zbog dve havarije zaredom. Elektroprivreda Srbije je RTS-u saopštila da će blok B2 biti vraćen na mrežu u toku dana, a B1 sutra.

I posle revitalizacije ima loše opreme

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je malo kasnije na televiziji K1 rekla da će oba pogona proraditi već večeras i da se u zemlji koristi 40 odsto termokapaciteta. Upitana za troškove na ime uvoza električne energije, procenila je da će se za celu zimsku sezonu meriti u stotinama miliona evra i da je za tu sumu mogla da se izgradi jedna reverzibilna hidroelektrana.

Mihajlović je podsetila da je blok B1 revitalizovan pre mesec dana, ali je i priznala da „ima loše opreme.“ Kazala je i da EPS nije obavestio vladu ni o jednoj o dve poslednje havarije. Nakon predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, i ona je navela da će vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić ubrzo biti smenjen.

Skok uvoza električne energije

B1 nije u sistemu od 26. decembra zbog požara na gorioniku mazutnog sistema. To gorivo se dodaje uglju, jer je lignit lošeg kvaliteta. U bloku B2 je juče došlo do oštećenja jednog od osam mlinova, a EPS je zatim saopštio da proizvodnja nije ugrožena. Vlada Srbije je kasnije objavila da je isključen i da će cela elektrana danas biti na mreži.

Iskorišćenost kapaciteta termoelektrana na ugalj u Srbiji je juče u jednom trenutku pala na 1,6 gigavata, u poređenju sa 3,2 gigavata zabeleženih 24. decembra, najvišim nivoom od prethodnog kolapsa. Danas je učinak podignut na 2,2 gigavata, prema podacima na aplikaciji Elektromreže Srbije Energy Flux.

Uvoz se noćas podigao i do dva gigavata, a trenutno je 1,1 gigavat.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović podsetio je za Betu na rezultate analize iz 2019. da su investicije u EPS-u nedovoljne, ponekad čak i manje od amortizacije. Tada je ukazano i na kašnjenje na otkrivkama i na to da su gubici u distribuciji među najvećima u Evropi.

Treba pomenuti i da je na Kosovu* počela popravka bloka B2 u termoelektrani Kosovo B, nakon dolaska jednog eksperta iz Nemačke, kako prenose lokalni mediji. Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati izjavio je da uvoz struje košta 2,4 miliona evra na dan. Više havarija zaredom desilo se ove sezone u Kosovu A i Kosovu B.

Tamo je proglašeno vanredno stanje u energetici, uz restrikcije struje koje bi mogle da potraju dva meseca. Na nekim mestima se struja isključuje i po 12 sati dnevno, javljaju mediji.

Komentara: (1)
Dejan / 02.01.2022.

Smenjivati i unapredjivati.
Nestručan i neefikasan sistem ljudske povezanosti poremetiti.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

28. decembar 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

28. decembar 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

28. decembar 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

28. decembar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta