Električna energija

Najveći vetropark u Hrvatskoj postao deo virtuelne elektrane slovenačke firme GEN-I

gen vetropark senj virtuelna elektrana norinco

Vetropark Senj (foto: GEN-I)

Objavljeno

08.10.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Senj, najveći vetropark u Hrvatskoj, postao je deo virtuelne elektrane slovenačke firme GEN-I. Firma iz Slovenije je sada jedan od najvećih agregatora u Hrvatskoj koji pruža sistemske usluge Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS).

Vetropark Senj, snage 56 MW, koji je izgradila kineska kompanija Norinco, nedavno je dobio dozvolu da sa probne konačno pređe na redovnu proizvodnu električne energije. Ubrzo se vetropark pridružio i virtuelnoj elektrani GEN-I grupe, naveo je GEN-I, deo slovenačke državne elektroprivrede GEN.

GEN-I je sa firmom Energija projekt, koja je u vlasništvu kineske kompanije, potpisala ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) i ugovor o pružanju fleksibilnosti. PPA ugovor  uključuje i kupovinu garancija porekla.

GEN-I je po prvi put primenio inovativno rešenje za ugovore sa proizvođačima struje

Slovenačka firma je navela da je ovo prvi put da koristi svoj inovativni proizvod, koji kombinuje PPA ugovor i pružanje usluga fleksibilnosti.

PPA, kako su istakli u GEN-I-ju obezbeđuje vetroparku pristup tržištu za proizvedenu struju, kao i svu neophodnu infrastrukturu za trgovinu tom energijom, uključujući obezbeđivanje unapred određenih cena za određene periode, i balansiranje viškova i manjkova. Time vetroelektrana Senj, kako su dodali, dobija stabilan i predvidljiv izvor prihoda, što smanjuje finansijske rizike povezane sa kolebanjima cena energije.

Potpisivanjem ugovora sa hrvatskim operatorom prenosnog sistema HOPS, GEN-I je dobio priliku da bude agregator za pružanja sistemskih (pomoćnih) usluga.

Virtuelna elektrana GEN-I grupe sada upravlja sa više od 100 proizvođača i potrošača energije u pet zemalja

Virtuelna elektrana GEN-I grupe radi od 2015. godine i sa vetroparkom Senj sada u pet zemalja ima više od 100 potršača i proizvodnih jedinica na različitim lokacijama.

Virtuelna elektrana daje veliki doprinos održavanju stabilnosti elektroenergetskog sistema kroz sistemska rešenja za HOPS, obezbeđujući negativnu tercijarnu rezervu, navela je slovenačka firma.

Inače, virtuelna elektrana je napredni sistem upravljanja električnom energijom koji mrežu izvora energije, korisnika i sistema za skladištenje energije na različitim lokacijama spaja u zajedničku platformu. Ovaj pametni sistem se u svakom trenutku prilagođava situaciji u elektrodistributivnom sistemu, donoseći dodatnu vrednost svojim članovima i elektroenergetskom sistemu u celini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eles siemens energy memorandum mervar presern slovenija

ELES i Siemens Energy sklopili strateško partnerstvo za razvoj digitalnih tehnologija za elektromreže

8. oktobar 2024. - ELES i Simens Energy će sarađivati na razvoju naprednih digitalnih tehnologija i održivih rešenja za međunarodni sektor električne energije

hrvatska leto struja uvoz soalr potrosnja izvestaj oieh

Hrvatska tokom leta uvezla struju za 135 miliona evra

8. oktobar 2024. - Trošak je mogao biti izbegnut proizvodnjom iz solarnih elektrana snage oko 2.700 MW, što je snaga projekata za zelenu energiju koji čekaju na realizaciju

gen vetropark senj virtuelna elektrana norinco

Najveći vetropark u Hrvatskoj postao deo virtuelne elektrane slovenačke firme GEN-I

8. oktobar 2024. - Firma iz Slovenije je sada jedan od najvećih agregatora u Hrvatskoj koji pruža sistemske usluge Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava

Jugoistocna Evropa vazna Masdar cilj 100 GW Ahmed Al Awadi el Avadi

Jugoistočna Evropa važna za Masdar da ostvari cilj od 100 GW

8. oktobar 2024. - Srbija, kroz koju je Masdar ušao na Balkan, ostaje njegovo strateško tržište, izjavio je direktor za razvoj poslovanja i investicije Ahmed el-Avadi