Konferencija 22 februar registracija - srpski
Klimatske promene

Najveći svetski emiteri CO2 SAD i Kina neočekivano se dogovorili da sarađuju na smanjenju emisija

emiteri-kina-sad-klimatske-promene

Slika: Pixabay/catazul

Objavljeno

11.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kina i Sjedinjene Američke Države, najveći svetski emiteri gasova sa efektom staklene bašte, objavile su plan saradnje na smanjenju emisija tokom ove decenije sa ciljem da premoste “jaz između trenutnih napora i ciljeva iz Pariskog sporazuma”. Ovaj neočekivani potez najavljen je tokom konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu.

U zajedničkoj deklaraciji, dve zemlje se obavezuju na saradnju u cilju smanjenja emisija CO2 iz saobraćaja, energetike i industrije, kao i na kontroli i smanjenju emisija metana.

Saradnja obuhvata i politike usmerene na povećanje udela obnovljivih izvora energije

Saradnja obuhvata i politike čiji je cilj da se obezbedi uspešna integracija pristupačne obnovljive energije, kao i politike koje će podstaći integraciju solarne energije, skladištenja i drugih čistih tehnologija bliže potrošačima električne energije.

Cilj SAD je da do 2035. godine proizvodi električnu energiju bez emisija CO2, navodi se u tekstu deklaracije. Kina, sa druge strane, će smanjivati potrošnju uglja i učiniti sve da taj proces ubrza, stoji u dokumentu.

Svetski lideri i eksperti su mahom pozdravili deklaraciju

Svetski lideri i eksperti su pozdravili najavu saradnje SAD i Kine. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres rekao je da je to “važan korak u dobrom pravcu,” napomenuvši da rešavanje klimatske krize zahteva međunarodnu saradnju i solidarnost.

Frans Timmermans, izvršni potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju, rekao je da bi dogovor SAD i Kine mogao pomoći da se postigne sporazum svih učesnika COP26.

Greenpeace primećuje da deklaracija ne uvažava zahteve za podizanjem klimatskih ciljeva svake godine

Izvršna direktorka Greenpeace Internationala Jennifer Morgan je takođe pozdravila najavu, ali je primetila da deklaracija ne uvažava zahteve zemalja koje su manje otporne na klimatske promene da se klimatski ciljevi podižu svake godine kako bi se premostio jaz koji svet deli od ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Kina i SAD nisu prihvatile ni predlog Velike Britanije da se nacionalni planovi za smanjenje emisija (NDC) ažuriraju do kraja 2022. godine. U deklaraciji stoji da obe zemlje nameravaju da 2025. godine objave svoje planove za 2035. godinu.

UNEP: novi nacionalni ciljevi objavljeni tokom COP26 verovatno neće pomoći da se izbegne scenario globalnog zagrevanja od 2,7 stepeni do kraja veka

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) upozorio je da novi nacionalni ciljevi za smanjenje emisija koji su objavljeni tokom COP26 verovatno neće pomoći da se izbegne scenario globalnog zagrevanja od 2,7 stepeni do kraja veka, uglavnom zato što se najveća smanjenja emisija najavljuju za period posle 2030. godine.

U nacrtu sporazuma sa COP26 se poziva na delotvornu akciju tokom “ove presudne decenije”

U međuvremenu je Velika Britanija, koja predsedava skupom, objavila nacrt sporazuma koji na kraju konferencije treba da usvoje sve zemlje učesnice. U tekstu se naglašava da je ova decenija “presudna” za ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5 stepen.

To, prema nacrtu sporazuma, zahteva značajnu i delotvornu akciju svih potpisnika Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama, zasnovanu na najboljim dostupnim naučnim saznanjima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

Nova nemačka vlada najavila ambiciozan plan dekarbonizacije i velika ulaganja u obnovljive

Nova nemačka vlada najavila ambiciozan plan dekarbonizacije i velika ulaganja u obnovljive

13 јануара 2022 - Nemačka ima plan da ubrza ekspanziju energije iz obnovljivih izvora, dekarbonizaciju industrije i elektrifikaciju transporta i grejanja

Zajednicki frizider

Zajednički frižider na Dorćol plazu: Ne bacajmo hranu, pomozimo gladnima

12 јануара 2022 - U vreme kada se toliko hrane baca, a istovremeno mnogo dece gladuje širom planete, dve vredne devojke osmislile su Zajednički frižider.

Photo by Kindel Media from Pexels

Leto 2021. najtoplije u Evropi od kako se vrše merenja

12 јануара 2022 - Leto 2021. u Evropi je bilo najtoplije u istoriji. Na svetskom nivou, prošla godina je nastavila niz od ukupno sedam najtoplijih godina.