Klimatske promene

Najrazvijenije države sveta od početka pandemije dale više subvencija za fosilna goriva nego za zelenu energiju

Najrazvijenije drzave sveta od pocetka pandemije dale vise subvencija za fosilna goriva nego za zelenu energiju g20

Slika: Kristina Kasputienė from Pixabay

Objavljeno

11.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Od početka pandemije COVID-19, u prvom kvartalu prošle goidne, najrazvijenije države sveta, okupljene u grupi G20, osigurale su subvencije od 296 milijardi dolara za kompanije i projekte u sektoru fosilnih goriva, a 227 milijardi za obnovljive izvore energije.

Grupa G20 okuplja najveći deo najmoćnijih ekonomija sveta koje su dobrim delom i najveći emiteri gasova sa efektom staklene bašte, pa ovi podaci govore kako se one ponašaju prema problemu klimatskih promena. Očigledno da većina njih samo deklarativno podržava borbu protiv klimatskih promena, a na drugoj strani daju ogromne subvencije industriji fosilnih goriva.

Najviše novca za fosilna goriva izdvojile su SAD – 72 milijarde dolara

Podaci o državnim subvencijama zemalja G20, koje je pripremio sajt Energy Policy Tracker, posebno su poražavajući u svetlu najnovijeg izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC). U izveštaju se navodi da je intenzivno i brzo smanjivanje emisija ugljen-dioksida jedini način da se izbegnu ekstremne posledice klimatskih promena.

Detaljnija analiza podataka sajt Energy Policy Tracker pokazuje da su od svih članica G20 SAD odvojile najviše novca za fosilna goriva – 72 milijarde dolara. Slede Velika Britanija sa 42 milijarde dolara, Kanada sa 32, Indija sa 31 i Nemačka sa 27 milijardi dolara.

Najviše novca za obnovljive izvore energije dala je Kanada – 41 milijardu dolara

Subvencije za čiste izvore energije su takođe visoke, 227 milijardi dolara, ali bi njihov pravi efekat kroz rast proizvodnje zelene energije mogao da se vidi tek kada ne bi bilo državne pomoći za fosilna goriva, ili kada bi ova pomoć bila preusmerena gradnji vetroparkova i solarnih elektrana.

Među zemljama G20, najveći iznos za obnovljive izvore energije izdvojila je Kanada – 41 milijardu dolara. Indija je na drugom mestu sa 36 milijardi dolara, a Velika Britanija na trećem sa 28.

Gledajući subvencije za fosilna goriva prema vrsti energije i energenta, zemlje G20 su izdvojile najviše za naftu i gas – 218 milijardi dolara, dok je sektor uglja dobio 46,5 milijardi dolara, a projekti za dobijanje vodonika iz fosilnih goriva 11,19 milijardi dolara.

Olakšavajuća okolnost, ako bi se moglo naći tako nešto, je da je od 296 milijardi za fosilna goriva skoro 50 milijardi dato uz uslov da se smanje emisije, pokazuje interaktivna mapa na sajtu Energy Policy Tracker.

g20 subvencije fosilna goriva obnovljivi izvori energije

Ukupna izdvajanja zemalja G20 iz javnih budžeta za energetiku dostgla su skoro 658 milijardi dolara od početaka pandemije bolesti COVID-19. Prema vrsti energenta to izgleda ovako:

  • Fosilna goriva 296 milijardi (247 milijardi bezuslovno i 49 milijardi uslovno)
  • Zelena energija 227 milijardi (53 bezuslovno i 173 uslovno)
  • Ostala goriva i energija (nuklearna energija, biogoriva, biomasa, biogas, vodonik…) 134 milijardi dolara.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ugalj, Klima - 1:0 ili kako je klimatska akcija dozivela poraz u malom nemačkom selu

Ugalj, Klima – 1:0 ili kako je klimatska akcija doživela poraz u malom nemačkom selu

11. avgust 2021. - U selu Licerat u Nemačkoj, policija je tokom ove i prošle nedelje iselila aktiviste iz...

Temperatura okeana 2022 rekord cetvrtu godinu zaredom

Temperatura okeana 2022. dostigla rekord – četvrtu godinu zaredom

11. avgust 2021. - Osim ekstremnih suša, toplotnih talasa, šumskih požara i poplava, 2022. godinu je obeležio četvrti uzastopni rekord visine temperature okeana

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

11. avgust 2021. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize

kopernikus toplotni talasi evropa 2022. izvestaj

2022 – godina klimatskih i vremenskih ekstrema

11. avgust 2021. - Prošlu godinu obeležile su rekordne suše, vrućine, požari, poplave, navodi se u izveštaju evropskog programa Kopernikus