x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Najčitanije u junu: Ministri o energetskoj tranziciji, plastika u lancu ishrane, biogas

01.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: BGEN
Najčitanije u junu: Ministri o energetskoj tranziciji, plastika u lancu ishrane, biogas

Naš izveštaj sa konferencije “Energetska bezbednost u regionu” bila je prva od tri najčitanije objave na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u junu.

Druge dve najčitanije vesti u junu tiču se plastike u lancu ishrane i elektrane na biogas koju planira da gradi MK Group. Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

Mesto broj 1 – Ministri regiona o energetskoj tranziciji: Svaka zemlja ima pravo da odabere svoj energetski miks

Ministri energetike, ekonomije i inostranih poslova Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske i Srbije smatraju da energetika ne poznaje granice, pa je neophodna regionalna saradnja, ali i čvrsto podržavaju ideju da svaka država ima pravo da odredi svoj energetski miks.

U tom miksu, kako su istakli na konferenciji “Energetska bezbednost u regionu”, održanoj u Beogradu, fosilna goriva i dalje će igrati značajnu ulogu, a najavljeni su i novi kapaciteti iz nuklearne energije.

Obnovljivi izvori energije (OIE), kako su naveli predstavnici regionalnih vlada, na konferenciji koju je organizovala Adria Media Group, su budućnost, dok su za Crnu Goru ovi izvori energije sadašnjost.

Ministri regiona o energetskoj tranziciji: Svaka zemlja ima pravo da odabere svoj energetski miks

Mesto broj 2 – Prijatno! Ove nedelje pojeli ste 2.000 komadića plastike ili jednu platnu karticu!

Nedeljno u sebe unesemo oko pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj platnoj kartici, pokazuje novo istraživanje sprovedeno na australijskom Univerzitetu Njukasl, prenela je organizacija WWF na svom sajtu. U njemu se navodi da svaka osoba nedeljno unese oko 2.000 komadića plastike u svoje telo, što na mesečnom nivou iznosi 21 gram, a godišnje doseže količinu od čak 250 grama.

Istraživanje pod nazivom “Bez plastike u prirodi: procena ljudske konzumacije plastike iz  prirode” (No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People) je prva globalna analiza koja koristi podatke iz više od 50 različitih istraživanja sa temom ljudske konzumacije mikroplastike. Rezultati tog istraživanja su, kako se navodi, izuzetno važni za shvatanje uticaja plastičnog zagađenja na ljude, te potvrđuju hitnost konkretnog delovanja u svrhu smanjenja negativnih uticaja na ekosisteme.

Prijatno! Ove nedelje pojeli ste 2.000 komadića plastike ili jednu platnu karticu!

Mesto broj 3 – MK Group ulaže 8,1 milion evra u elektranu na biogas

Kompanija MK Group, preko svoje firme MK Biogas, namerava da investira 8,1 milion evra u elektranu na biogas snage 2,4 MW, koja bi trebalo da bude u sistemu fid-in tarifa. Radovi su u projektnoj fazi, izgradnja postrojenja u Vrbasu je planirana za septembar, a početak rada u februaru 2020. godine.

Biogasno postrojenje će, kako se navodi, koristiti podršku u vidu fid-in tarifa.

MK Group ulaže 8,1 milion evra u elektranu na biogas

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.