OIE

Najčitanije u julu: eko taksa u Srbiji i demokratizacija energetike u regionu

najcitanije-u-julu-2020

Objavljeno

03.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Plaćanje eko takse u Srbiji, koje je od prošle godine obaveza svih privrednih subjekata, najčitanija je vest na našem portalu u julu. Pažnju javnosti privukla je i priča iz Grčke o 500 domaćinstava koja su se udružila da proizvedu čak 100 MW iz solara, što govori da su građani regiona spremni da sami za sopstvenu potrošnju proizvode energiju iz obnovljivih izvora. O smernicama Energetske zajednice za prozjumere za naš portal pisala je Jasmina Trhulj

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku (Most read in July).

1 – Ko sve mora da plati eko taksu

Država je eko nadoknadu dosad naplaćivala samo najvećim privrednim subjektima te od proizvođača i uvoznika čija roba nakon upotrebe spada u posebne tokove otpada. Eko taksa po uredbi o novoj kategorizaciji važi od 7. decembra prošle godine. Sva preduzeća, preduzetnici, paušalci i udruženja morali su do kraja jula da podnesu prijavu Lokalnoj poreskoj administraciji, a savet o načinu prijavljivanja dao je i Petar Damnjanović, direktor MENTOR preduzeća za knjigovodstvene usluge i finansijski konsalting,

Ažurirano: Rok za prijave za eko taksu 31. jul – plaćaju je firme, organizacije i preduzetnici

2 – Demokratizacija energetike u kolevci demokratije 

Demokratizacija energetike polako počinje da osvaja region jugoistočne Evrope. Za to, naravno, nema boljeg mesta od kolevke demokratije.

Oko pet stotina porodica namerava da zajedno, u okviru energetske zadruge, instalira solarne elektrane ukupne snage 100 megavata što će biti, posmatrano kao celina, najveće postrojenje za proizvodnju električne energije iz Sunca u Grčkoj.

Domaćinstva u Grčkoj zajedno grade solarne elektrane od 100 megavata

3 – Stvaranje uslova da građani i firme postanu prozjumeri

Šta piše u predlogu Smernica o integraciji potrošača sopstvene energije u mrežu koje je Sekretarijat Energetske zajednice pripremio i stavio na javni uvid do 17. jula? Pojašnjenje je dala Jasmina Trhulj, šefica Odeljenja za električnu energiju u Sekretarijatu.

Trhulj kaže da bi u stvaranju novog energetskog modela regiona, ugovorne strane trebalo da prepoznaju i promovišu ulogu koju krajnji kupci imaju u energetskoj tranziciji. Omogućavanje potrošačima da proizvode, troše, skladište i prodaju električnu energiju koju sami proizvode iz obnovljivih izvora, može ubrzati energetsku tranziciju i omogućiti prozjumerima (potrošačima sopstvene energije) da iskoriste prednosti tehnološkog razvoja i smanje račune za energiju.

Definisanje uloge prozjumera iz obnovljivih izvora energije u Energetskoj zajednici

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

3. avgust 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

3. avgust 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. avgust 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

3. avgust 2020. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga