x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Najčitanije u julu: eko taksa u Srbiji i demokratizacija energetike u regionu

03.08.2020. | Komentari: 0Autor:

Najčitanije u julu: eko taksa u Srbiji i demokratizacija energetike u regionu

Plaćanje eko takse u Srbiji, koje je od prošle godine obaveza svih privrednih subjekata, najčitanija je vest na našem portalu u julu. Pažnju javnosti privukla je i priča iz Grčke o 500 domaćinstava koja su se udružila da proizvedu čak 100 MW iz solara, što govori da su građani regiona spremni da sami za sopstvenu potrošnju proizvode energiju iz obnovljivih izvora. O smernicama Energetske zajednice za prozjumere za naš portal pisala je Jasmina Trhulj

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku (Most read in July).

1 – Ko sve mora da plati eko taksu

Država je eko nadoknadu dosad naplaćivala samo najvećim privrednim subjektima te od proizvođača i uvoznika čija roba nakon upotrebe spada u posebne tokove otpada. Eko taksa po uredbi o novoj kategorizaciji važi od 7. decembra prošle godine. Sva preduzeća, preduzetnici, paušalci i udruženja morali su do kraja jula da podnesu prijavu Lokalnoj poreskoj administraciji, a savet o načinu prijavljivanja dao je i Petar Damnjanović, direktor MENTOR preduzeća za knjigovodstvene usluge i finansijski konsalting,

Ažurirano: Rok za prijave za eko taksu 31. jul – plaćaju je firme, organizacije i preduzetnici

2 – Demokratizacija energetike u kolevci demokratije 

Demokratizacija energetike polako počinje da osvaja region jugoistočne Evrope. Za to, naravno, nema boljeg mesta od kolevke demokratije.

Oko pet stotina porodica namerava da zajedno, u okviru energetske zadruge, instalira solarne elektrane ukupne snage 100 megavata što će biti, posmatrano kao celina, najveće postrojenje za proizvodnju električne energije iz Sunca u Grčkoj.

Domaćinstva u Grčkoj zajedno grade solarne elektrane od 100 megavata

3 – Stvaranje uslova da građani i firme postanu prozjumeri

Šta piše u predlogu Smernica o integraciji potrošača sopstvene energije u mrežu koje je Sekretarijat Energetske zajednice pripremio i stavio na javni uvid do 17. jula? Pojašnjenje je dala Jasmina Trhulj, šefica Odeljenja za električnu energiju u Sekretarijatu.

Trhulj kaže da bi u stvaranju novog energetskog modela regiona, ugovorne strane trebalo da prepoznaju i promovišu ulogu koju krajnji kupci imaju u energetskoj tranziciji. Omogućavanje potrošačima da proizvode, troše, skladište i prodaju električnu energiju koju sami proizvode iz obnovljivih izvora, može ubrzati energetsku tranziciju i omogućiti prozjumerima (potrošačima sopstvene energije) da iskoriste prednosti tehnološkog razvoja i smanje račune za energiju.

Definisanje uloge prozjumera iz obnovljivih izvora energije u Energetskoj zajednici

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.