Životna sredina

Na ulicama Beča više bicikala, manje automobila

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Najnoviji podaci bečkog prevoznika Viener Linien pokazuju da se na ulicama glavnog grada Austrije smanjuje broj automobila, dok broj bicikala raste.

Analiza podataka dobijenih brojanjem saobraćaja pokazuje da je broj automobila koji učestvuju u saobraćaju u gradu smanjen za 6,3 odsto u periodu od 2010. do 2015. godine. Do smanjenja je došlo naročito u urbanim sredinama gde je broj automobila na ulicama smanjen za 11,2 odsto, prenosi portal Elitis.

U istom periodu došlo je do porasta broja bicikala na ulicama, pa je tako u centru grada radnim danima broj bicikala povećan za 26 odsto, dok je u pojedinim ulicama taj broj povećan i za gotovo 70 odsto.

„Građani Beča su uvek okrenuti ka zaštiti životne sredine, iako je vozila na ulicama širom Austrije sve više. U Beču je uvek lakše prelaziti svakodnevne rute koristeći javni prevoz, peške ili biciklom,“ izjavila je Marija Vasilaku, zamenica gradonačelnika Beča zadužena između ostalog za urbanističko planiranje, saobraćaj, klimatske promene i energetiku.

Beč ima razgranatu mrežu biciklističkih staza dugu 1.300 kilometara, dok se bicikli mogu iznajmiti na 121 stanici. Bicikle je moguće uneti u metro i tramvaje, osim u vreme špica.

Podaci pokazuju i da je Beč postavio rekord u broju putnika koji koriste javni prevoz treću godinu zaredom. Sa 939 miliona ljudi koji su koristili sredstva javnog prevoza u 2015. godini, ovaj broj je prošle godine porastao na 954 miliona putnika.

„Kontinuirano širenje javnog prevoza se isplaćuje,“ izjavila je Uli Sima, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine i komunalne usluge.

Prema podacima objavljenim na sajtu bečkog prevoznika, oko 2,5 miliona putnika dnevno koristi sredstva javnog prevoza koja pokrivaju razdaljinu od 208.000 kilometara. Zahvaljujući proširenju linija javnog prevoza 2013. godine, bečki metro se sada prostire na oko 78,5 kilometara. Još jedna linija je trenutno u izgradnji i trebalo bi da počne sa radom na jesen 2017. godine.

Jedan od pokazatelja posvećenosti zaštiti životne sredine je i to što se na sajtu kompanije Viener Linien, uz instrukcije o sredstvima prevoza koje putnik treba da koristi kako bi prešao određenu razdaljinu, mogu videti i podaci o ostvarenom smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) ukoliko se umesto automobila koristi javni prevoz.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

9. februar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

9. februar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

9. februar 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

9. februar 2017. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena