OIE

Na Filipinima se gradi najveća solarna elektrana na svetu s baterijama

najveca solarna elektrana Filipini

Foto: Freepik

Objavljeno

20.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Filipinska agencija za promociju investicija BOI označila je projekat izgradnje najveće solarne elektrane na svetu, snage 3,5 gigavata, takozvanom zelenom trakom i tako mu dodelila strateški status. Kompanija Terra Solar Philippines pravi hibridni sistem – uključuje baterije za skladištenje energije kapaciteta 4,5 gigavat-sati.

Projekat Terra Solar je sa zelenom trakom od filipinske Komisije za investicije BOI, koja radi u sklopu Ministarstva trgovine i industrije, dobio pojednostavljen i ubrzan proces izdavanja dozvola. Postrojenje gradi firma Terra Solar Philippines, Inc. (TSPI), koju su osnovali SP New Energy Corporation (SPNEC) i MGen Renewable Energy (MGreen), zeleni ogranak elektroprivrede Manila Electric Co. (Meralco).

Pripremni radovi su krenuli još pre skoro devet meseci.

Solarna elektrana sa baterijama će se prostirati na 3.500 hektara u provincijama Nueva Esiha i Bulakan, severno od Manile. U julu ju je Ministarstvo energetike proglasilo projektom od nacionalnog značaja. Taj status dobijaju investicije čija vrednost premašuje 59 miliona dolara i koji doprinose rastu privrede kroz poboljšanje pristupa električnoj energiji i bezbednosti snabdevanja.

Projekat Terra Solar je procenjen na 3,2 milijarde dolara, a investitori su najavili da će otvoriti 4.165 radnih mesta.

Terra Solar će zadovoljiti 12 odsto potražnje za električnom energijom u zemlji

Očekuje se da će fotonaponsko postrojenje snage 3,5 gigavata sa baterijama za skladištenje energije kapaciteta 4,5 gigavat-sati proizvoditi više od pet teravat-sati godišnje, što je 12 odsto potražnje za strujom u zemlji. TSPI tvrdi da je ovaj projekat najveća kombinacija solarne elektrane i pogona za skladištenje energije na svetu.

Završetak prve faze planiran je za februar 2026. godine, dok bi druga trebalo da bude gotova naredne godine.

Filipini imaju za cilj da do 2030. godine instaliraju 15 gigavata za proizvodnju čiste energije. To je jedna od retkih zemalja Jugoistočne Azije koje su se posvetile tranziciji ka obnovljivim izvorima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

20. avgust 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

20. avgust 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

20. avgust 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

20. avgust 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici