OIE

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

evropa baterije skladistenje energije rekord

Foto: SolarPower Europe

Objavljeno

12.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023. godini, što je povećanje od 94 odsto u odnosu na 2022. i treća uzastopna godina da se njihov kapacitet duplira za 12 meseci, navodi se u najnovijoj analizi organizacije SolarPower Europe.

Na kraju 2023. godine ukupan kapacitet  baterija za skladištenje energije iz solarnih elektrana u EU dostigao je oko 36 GWh. Udeo baterija povezanih sa elektranama u stambenom sektoru bio je  63 odsto, onih povezanih sa velikim postrojenjima 21 odsto i solarnih panela koje koristi privreda devet odsto.

Nemačka je prednjačila sa 5,9 GWh baterija

Nemačka je zadržala vodeću poziciju, sa 34 odsto udela na tržištu EU. Instalirale je 5,9 GWh prošle godine, što je 152 odsto više u odnosu na 2022. Italija je sa rekordnih 3,7 GWh ostvarila rast od 86 odsto,  a zatim sledi Velika Britanija sa 2,7 GWh i rastom od 91 odsto, naveo je SolarPower Europe.

Očekuje se da će se rast nastaviti i 2024. godine, ali projekcije pokazuju da je to i  dalje ispod 200 GW kapaciteta potrebnog do 2030. da se iskoristi solarni potencijal EU. Između 2025. i 2028. godine, SolarPower Europe predviđa stabilan, ali sporiji rast, od 30-40 odsto.

Očekivani rast u narednim godinama ispod je potrebnih 200 GW do 2030.

Prepreke bržem uvođenju baterijskih sistema u Evropi su nepostojanje ciljeva, slabi tržišni signali, dvostruko oporezivanje i restriktivne politike operatora prenosnih sistema za hibridne obnovljive instalacije.

Kreatori politike u Evropi fokusirali su se na baterije za elektrifikaciju automobilske industrije, ali je njihova kritična uloga u zelenoj tranziciji elektroenergetskog sistema uglavnom zanemarena, kaže Mihael Šmela, direktor sektora za istraživanje tržišta u organizaciji SolarPower Europe.

SolarPower Europe poziva na sveobuhvatnu strategiju za skladištenje energije

„Fleksibilnost kroz skladištenje u baterijama nije samo tehničko pitanje za regulatore i tela za standardizaciju. Ona zahteva hitnu pažnju političara i postavljanje kao prioriteta“, upozorio je Šmela.

S obzirom na to da se rast obnovljivih izvora energije oslanja na čiste izvore fleksibilnosti kao što su baterije, SolarPower Europe poziva na sveobuhvatnu strategiju EU za skladištenje električne energije i cilj od 200 GW do 2030. godine, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

12. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

12. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

12. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

12. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.