OIE

Na dolar investiran u fosilna goriva, dva idu u zelenu energiju

iea-cista-energija-investicije

Foto: Freepik

Objavljeno

06.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Investicije u tehnologije i infrastrukturu za čiste izvore energije bi u 2024. godini trebalo da dostignu dva biliona dolara na svetskom nivou, što će biti skoro duplo više od ulaganja u fosilna goriva. To pokazuje nezadrživ rast ulaganja u zelenu energiju s obzirom da su 2023. te investicije prvi put premašile iznos potrošen na fosilna goriva.

Rast se očekuje uprkos većim troškovima finansiranja, koji koče nove projekte čiste energije, posebno u zemljama u razvoju, navodi Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Bolja situacija u lancu snabdevanja i niže cene čistih tehnologija glavni su pokretači rasta investicija u ovaj sektor, što uključuje obnovljive izvore energije, električna vozila, nuklearnu energiju, elektroenergetske mreže, skladištenje energije, goriva sa niskim emisijama, energetsku efikasnost i toplotne pumpe, navodi IEA u najnovijem godišnjem izveštaju o ulaganjima u energetiku u svetu.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol rekao je da investicije u čistu energiju postavljaju nove rekorde uprkos izazovnim ekonomskim uslovima.

„Za svaki dolar koji danas ide na fosilna goriva, skoro dva dolara se ulaže u čistu energiju“, podvukao je Birol.

Očekuje se da će investicije u ugalj, prirodni gas i naftu u 2024. godini dostići nešto više od jednog biliona dolara, saopštila je IEA, podsećajući da je u 2023. ukupno ulaganje u obnovljive izvore energije i mreže po prvi put premašilo iznos potrošen na fosilna goriva.

Solar dominantan u transformaciji energetskog sektora, uz investicije od 500 milijardi dolara u 2024.

U izveštaju se, takođe, ističe da je, kada je postignut Pariski sporazum 2015, ukupno ulaganje u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i nuklearne energije bilo dvostruko veće od iznosa koji je uložen u fosilna goriva, ali da će 2024. godine taj odnos porasti na jedan prema deset.

Najveću ulogu u transformaciji energetskog sektora ima solar, budući se sada više novca ulaže u fotonaponsku energiju nego sve druge tehnologije za proizvodnju električne energije zajedno. U 2024. godini, investicije u solar trebalo bi da porastu na 500 milijardi dolara zahvaljujući padu cena fotonaponskih modula, navela je IEA.

Ulaganja u baterije za skladištenje energije ove godine 54 milijarde dolara

U izveštaju se takođe navodi da investicije u mreže rastu i da će u ovoj godini iznositi 400 milijardi dolara, u poređenju sa oko 300 milijardi dolara godišnje između 2015. i 2021. godine. U isto vreme, ulaganja u skladištenje energije u baterijama takođe rastu i trebalo bi da dostignu 54 milijarde dolara u 2024. godini zahvaljujući daljem padu troškova, navodi IEA.

Globalna nejednakost u investicijama u čistu energiju

Očekuje se da će Kina imati najveći udeo u investicijama u čistu energiju u 2024. godini, sa procenjenim ulaganjima od 675 milijardi dolara, a slede Evropa i Sjedinjene Države, sa 370 milijardi dolara, odnosno 315 milijardi dolara.

Na ove tri privrede otpada više od dve trećine svetskih investicija u čistu energiju, što naglašava globalni disparitet u ovoj oblasti, upozorava IEA.

Ulaganja u zemljama u razvoju čine samo 15 odsto globalnog iznosa

Obim ulaganja u čiste izvore energije u privredama u razvoju, ne uključujući Kinu, trebalo bi da premaši 300 milijardi dolara, ali to čini samo oko 15 odsto globalnih investicija.

U mnogim od ovih zemalja, visoka cena kapitala koči razvoj novih projekata, upozorila je IEA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

6. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

6. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

6. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

6. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.