OIE

Ministar najavljuje prelazak na premije – model fid-in tarifa “došao do kraja”

Ministar-najavljuje-prelazak-na-premije-model-fid-in-tarifa-došao-do-kraja

Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Objavljeno

06.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će ubuduće koristiti premije kao model sufinansiranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, najavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Model fid-in tarifa je “dostigao svoj kraj” i Hrvatska ga neće više koristiti za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, već će preći na premije, izjavio je Ćorić u intervjuu za 24 sata.

U toku je rad na energetskoj strategiji Hrvatske, koja će definisati kvote za subvencionisanje modelom premija, rekao je Ćorić.

Premije kao model podsticanja proizvodnje električne energije su već predviđene hrvatskim zakonodavstvom.

Ćorić je u intervjuu takođe rekao da će nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije dospeti do vlade i skupštine u septembru.

Novi zakon će omogućiti pojedincima da uz sufinansiranje instaliraju solarne sisteme na krovovima svojih kuća, rekao je Ćorić i dodao da će u januaru biti pokrenut fond za finansiranje ovih projekata, kao i da je plan da se u tu svrhu potroši preko 50 miliona kuna (oko 6,75 miliona evra) u 2019. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. jul 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. jul 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. jul 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. jul 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji