OIE

Ministar najavljuje prelazak na premije – model fid-in tarifa “došao do kraja”

Ministar-najavljuje-prelazak-na-premije-model-fid-in-tarifa-došao-do-kraja

Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Objavljeno

06.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će ubuduće koristiti premije kao model sufinansiranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, najavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Model fid-in tarifa je “dostigao svoj kraj” i Hrvatska ga neće više koristiti za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, već će preći na premije, izjavio je Ćorić u intervjuu za 24 sata.

U toku je rad na energetskoj strategiji Hrvatske, koja će definisati kvote za subvencionisanje modelom premija, rekao je Ćorić.

Premije kao model podsticanja proizvodnje električne energije su već predviđene hrvatskim zakonodavstvom.

Ćorić je u intervjuu takođe rekao da će nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije dospeti do vlade i skupštine u septembru.

Novi zakon će omogućiti pojedincima da uz sufinansiranje instaliraju solarne sisteme na krovovima svojih kuća, rekao je Ćorić i dodao da će u januaru biti pokrenut fond za finansiranje ovih projekata, kao i da je plan da se u tu svrhu potroši preko 50 miliona kuna (oko 6,75 miliona evra) u 2019. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropski parlament glasanje gas nuklearna energija taksonomija

Gas i nuklearke nisu izbačeni iz zelene taksonomije EU – ekološke organizacije najavile tužbu

06 јула 2022 - Evropski parlament odbacio je zahtev da se odbije predlog Evropske komisije da investicije u prirodni gas i nuklearnu energiju budu klimatski prihvatljive

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

vijece za drzavnu pomoc tuzla 7 energetska zajednica

BiH blokirala gradnju bloka 7 u TE Tuzla

05 јула 2022 - Projekat novog bloka u Termoelektrani, za koji je ugovor o gradnji potpisan još 2014. godine. naišao je na još jednu prepreku

Madjarska i Slovenija izgradile prvi zajednicki dalekovod cirkovce pince

Mađarska i Slovenija se povezale prvim zajedničkim dalekovodom

05 јула 2022 - Završen je dalekovod Cirkovce-Pince-Hévíz koji je omogućio prvu interkonekciju između elektroenergetskih sistema dve zemlje