OIE

Ministar najavljuje prelazak na premije – model fid-in tarifa “došao do kraja”

Ministar-najavljuje-prelazak-na-premije-model-fid-in-tarifa-došao-do-kraja

Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Objavljeno

06.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će ubuduće koristiti premije kao model sufinansiranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, najavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Model fid-in tarifa je “dostigao svoj kraj” i Hrvatska ga neće više koristiti za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, već će preći na premije, izjavio je Ćorić u intervjuu za 24 sata.

U toku je rad na energetskoj strategiji Hrvatske, koja će definisati kvote za subvencionisanje modelom premija, rekao je Ćorić.

Premije kao model podsticanja proizvodnje električne energije su već predviđene hrvatskim zakonodavstvom.

Ćorić je u intervjuu takođe rekao da će nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije dospeti do vlade i skupštine u septembru.

Novi zakon će omogućiti pojedincima da uz sufinansiranje instaliraju solarne sisteme na krovovima svojih kuća, rekao je Ćorić i dodao da će u januaru biti pokrenut fond za finansiranje ovih projekata, kao i da je plan da se u tu svrhu potroši preko 50 miliona kuna (oko 6,75 miliona evra) u 2019. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

6. jul 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

6. jul 2018. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

6. jul 2018. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

6. jul 2018. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta