OIE

Ministar najavljuje prelazak na premije – model fid-in tarifa “došao do kraja”

Ministar-najavljuje-prelazak-na-premije-model-fid-in-tarifa-došao-do-kraja

Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Objavljeno

06.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će ubuduće koristiti premije kao model sufinansiranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, najavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Model fid-in tarifa je “dostigao svoj kraj” i Hrvatska ga neće više koristiti za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, već će preći na premije, izjavio je Ćorić u intervjuu za 24 sata.

U toku je rad na energetskoj strategiji Hrvatske, koja će definisati kvote za subvencionisanje modelom premija, rekao je Ćorić.

Premije kao model podsticanja proizvodnje električne energije su već predviđene hrvatskim zakonodavstvom.

Ćorić je u intervjuu takođe rekao da će nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije dospeti do vlade i skupštine u septembru.

Novi zakon će omogućiti pojedincima da uz sufinansiranje instaliraju solarne sisteme na krovovima svojih kuća, rekao je Ćorić i dodao da će u januaru biti pokrenut fond za finansiranje ovih projekata, kao i da je plan da se u tu svrhu potroši preko 50 miliona kuna (oko 6,75 miliona evra) u 2019. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU