Električna energija

Ministar Mujović: Vlada ne planira privatizaciju EPCG, ali prodaja dela akcija ne bi bila tragična

sasa mujovic epcg prodaja

Objavljeno

15.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi ministar energetike i rudarstva Saša Mujović izjavio je da Vlada Crne Gore ne planira da proda Elektroprivredu Crne Gore, ali da on ne bi imao ništa protiv da nacionalna energetska firma dobije manjinskog vlasnika.

„Apsolutna je neistina da Vlada Crne Gore planira da proda Elektroprivredu Crne Gore (EPCG)„, rekao je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstava u emisiji „Na kraju dana“ na TV E.

Komentar ministra energetike dolazi posle izjave bivšeg premijera Dritana Abazovića da novi premijer Milojko Spajić planira da proda EPCG. Mujović je istakao da je EPCG porodično blago Crne Gore i da ne bi bio deo Vlade koja bi na početku svog mandata to blago prodala.

EPCG može da izda obveznince i tako obezbedi sredstva za investicije

On je naveo da je premijer rekao da je EPCG kompanija koja može da ostvari profit, kao i da izda svoje obveznice kako bi došla do kredita za investicije po najboljim mogućim uslovima. Takav stav, kako je dodao, podržava i Mujović.

Ipak, novi ministar energetike i rudarstva smatra da prodaja dela akcija ne bi bila tragična, ali se ogradio da to priča ne kao ministar nego kao neko ko je profesor Elektrotehničkog fakulteta.

Mujović je bi bio protiv da neki kredibilni partner, neka izuzetno dobra i respektabilna kompanija koja se bavi proizvodnjom električne energije, kupi nekih 10,20 odsto vlasništva i da uđe u upravljačku strukturu EPCG.

Manjinski vlasnik bi otežao da EPCG bude moneta za potkusurivanje

Taj stav obrazložio je time da je EPCG moneta za potkusurivanje i način kako političari i vlast traže način i prostor da kupe glasove i povećaju kapacitete glasačkog tela, čemu se on protivi.

Strani partner bi, prema njegovim rečima, učestvovao u upravljanju kompanijom i to bi otežalo i crnogorskoj vladi i njemu da sugeriše EPCG da kupuje firme koje nemaju veze sa njenom delatnošću ili da finansira neke sportske ekipe.

Prodaja dela akcija bi čak bila poželjna, istakao je on, i naglasio da time ne želu da prejudicira stvari.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Privredi preti poskupljenje struje od 60 odsto

15. novembar 2023. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

15. novembar 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

15. novembar 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

15. novembar 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava