Električna energija

Ministar Mujović: Vlada ne planira privatizaciju EPCG, ali prodaja dela akcija ne bi bila tragična

sasa mujovic epcg prodaja

Objavljeno

15.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi ministar energetike i rudarstva Saša Mujović izjavio je da Vlada Crne Gore ne planira da proda Elektroprivredu Crne Gore, ali da on ne bi imao ništa protiv da nacionalna energetska firma dobije manjinskog vlasnika.

„Apsolutna je neistina da Vlada Crne Gore planira da proda Elektroprivredu Crne Gore (EPCG)„, rekao je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstava u emisiji „Na kraju dana“ na TV E.

Komentar ministra energetike dolazi posle izjave bivšeg premijera Dritana Abazovića da novi premijer Milojko Spajić planira da proda EPCG. Mujović je istakao da je EPCG porodično blago Crne Gore i da ne bi bio deo Vlade koja bi na početku svog mandata to blago prodala.

EPCG može da izda obveznince i tako obezbedi sredstva za investicije

On je naveo da je premijer rekao da je EPCG kompanija koja može da ostvari profit, kao i da izda svoje obveznice kako bi došla do kredita za investicije po najboljim mogućim uslovima. Takav stav, kako je dodao, podržava i Mujović.

Ipak, novi ministar energetike i rudarstva smatra da prodaja dela akcija ne bi bila tragična, ali se ogradio da to priča ne kao ministar nego kao neko ko je profesor Elektrotehničkog fakulteta.

Mujović je bi bio protiv da neki kredibilni partner, neka izuzetno dobra i respektabilna kompanija koja se bavi proizvodnjom električne energije, kupi nekih 10,20 odsto vlasništva i da uđe u upravljačku strukturu EPCG.

Manjinski vlasnik bi otežao da EPCG bude moneta za potkusurivanje

Taj stav obrazložio je time da je EPCG moneta za potkusurivanje i način kako političari i vlast traže način i prostor da kupe glasove i povećaju kapacitete glasačkog tela, čemu se on protivi.

Strani partner bi, prema njegovim rečima, učestvovao u upravljanju kompanijom i to bi otežalo i crnogorskoj vladi i njemu da sugeriše EPCG da kupuje firme koje nemaju veze sa njenom delatnošću ili da finansira neke sportske ekipe.

Prodaja dela akcija bi čak bila poželjna, istakao je on, i naglasio da time ne želu da prejudicira stvari.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji