Električna energija

Ministar: EPS u narednom periodu neće podizati cenu električne energije

Foto: Twitter/Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Objavljeno

02.10.2018.

Država

Podeli

Objavljeno

02.10.2018.

Država

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) neće povećavati cenu električne energije u narednom periodu, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Prema njegovim rečima, Srbija pred međunarodnim finansijskim institucijama – Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom – „brani cenu električne energije dobrim poslovnim rezultatima“ EPS-a i time što ima „zahvalan energetski miks“, odnosno Đerdap 1 i 2 kao snažne proizvođače iz hidropotencijala, preneli su mediji.

„Elektroprivreda posluje pozitivno, i iako predstavnici međunarodnih finansijskih institucija nisu srećni što je cena električne energije najniža u Evropi, oni razumeju da je pozicija Vlade vrlo odgovorna po tom pitanju i da mora da bude prilagođena socijalno ekonomskoj situaciji u Srbiji. Kako se ona bude popravljala, nijansiraće se i cena“, rekao je ministar gostujući na Prva TV.

Na konstataciju da je cena električne energije u Srbiji niža nego u Makedoniji, koja ima „niži standard“ od Srbije i pitanje kako to utiče na stvaranje konkurencije među trgovcima električnom energijom u Srbiji, Antić je odgovorio: „Cena struje u Srbiji je 20% niža od prve sledeće zemlje, ne vidim da ijedna kompanija ima interes da ovde prodaje struju kada može skuplje to da radi u svojoj zemlji“, preneo je B92.

James Roaf, šef misije MMF-a za Srbiju, prethodno je izjavio da je EPS „verovatno najvažnija kompanija u Srbiji“ s obzirom da je najveći poslodavac u zemlji i kompanija koja je veoma važna za funkcionisanje mnogih drugih kompanija i domaćinstava u Srbiji, kao i da je za MMF važno da vidi „proces poboljšanja efikasnosti u EPS-u, poboljšanja menadžmenta i upravljanja u EPS-u“.

Prema video snimku na Tanjugovom sajtu, Roaf je dodao: „Drago nam je da vidimo da se ostvaruje napredak i očekujemo mnogo veći napredak u budućnosti“.

Neimenovani izvor je za Blic izjavio da ovo znači „tajm-aut“ u primeni uslova iz kredita Svetske banke.

Svetska banka je u martu odobrila Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća (PEPU DPL 2) u iznosu od 160,6 miliona evra, koji će podržati vladine napore u narednih nekoliko godina na podizanju efikasnosti i produktivnosti javne potrošnje kao i transformaciji sektora energetike i saobraćaja, uključujući EPS.

PEPU DPL 2 pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64% na kraju 2014. godine na 80% na kraju 2018., uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

EPS očekuje procenat naplate od 100,7% na kraju 2018.

Milorad Grčić, v. d. drirektora EPS-a, izjavio je da je jedan od zahteva MMF-a bio da EPS podigne naplatu na više od 96%, a da će EPS završiti 2018. godinu sa dostignutim procentom naplate od 100,7%, navodi se u saopštenju EPS-a. Grčić je izjavio i da EPS planira da revitalizaciju blokova A1 i A2 u svojoj najvećoj elektrani na ugalj, Termoelektrani Nikola Tesla (TENT), uradi sopstvenim sredstvima, zahvaljujući uštedama, navodi se u saopštenju.

Prema ranijem saopštenju EPS-a, Grčić je septembru izjavio da bi projekat homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja vredan 54 miliona evra trebalo da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine.

Projekat će omogućiti uštede od 10% uglja u termoelektranama i pouzdaniji rad termo blokova, izjavio je Grčić tada.

Komentara: (2)
Petar / 31.01.2019.

Cena el. Energije možda je među nižim od neke zemlje u Evropi. Cene el. energije je prikazana kao najeftinije, ali POSEBNO SE NAPLAĆUJE PRENOS I DISTRIBUCIJE ENERGIJE DO KUPCA, KOJU PLAĆA KUPAC. ZAR OVO NIJE PREVARA NAS KUPACA. KOJA ROBA IMA CENU, A & A SE POSEBNO NAPLAĆUJE PRENOS-„PREVOZ I DISTRIBUCIJE – PRODAJA. OVO JE PREVARA NAS POTROŠAČA, SRAM VAS BILO !!!

Vojkan stojanovic / 15.01.2021.

Strujomer to jes brojno mesto koje se nalazilo na kuci Mikaila Aksamovica sa bratom Boskom Aksamovicem prebacili taj strujomer u poslovno nelegalni objekat gde je 47 god tu struju placao Aksamovic Mikailo. Posle njegove smrti to jes mikailove naslednici su njegove ćerke i supruga.oni su otisli u distribuciju i trazili da se taj strujomer vrati na postojace mesto medjutim nisu dobili nego su morali da plate novo bŕojno mesto.ataj stari strujomer su preveli na sinovca to jes na boskovog sina zato sto je on otiso u distribuciju cacak sa dva svedoka i rekao da mu je pokojnik otac i zeli da prevede strujomer na negovo ime kome se obratiti za ovaj slucaj da se istera pravda

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

2. oktobar 2018. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

2. oktobar 2018. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

2. oktobar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

2. oktobar 2018. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune