x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ministar: EPS u narednom periodu neće podizati cenu električne energije

02.10.2018. | Komentari: 1Autor:

Foto: Twitter/Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije
Ministar: EPS u narednom periodu neće podizati cenu električne energije

Elektroprivreda Srbije (EPS) neće povećavati cenu električne energije u narednom periodu, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Prema njegovim rečima, Srbija pred međunarodnim finansijskim institucijama – Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom – „brani cenu električne energije dobrim poslovnim rezultatima“ EPS-a i time što ima „zahvalan energetski miks“, odnosno Đerdap 1 i 2 kao snažne proizvođače iz hidropotencijala, preneli su mediji.

„Elektroprivreda posluje pozitivno, i iako predstavnici međunarodnih finansijskih institucija nisu srećni što je cena električne energije najniža u Evropi, oni razumeju da je pozicija Vlade vrlo odgovorna po tom pitanju i da mora da bude prilagođena socijalno ekonomskoj situaciji u Srbiji. Kako se ona bude popravljala, nijansiraće se i cena“, rekao je ministar gostujući na Prva TV.

Na konstataciju da je cena električne energije u Srbiji niža nego u Makedoniji, koja ima „niži standard“ od Srbije i pitanje kako to utiče na stvaranje konkurencije među trgovcima električnom energijom u Srbiji, Antić je odgovorio: „Cena struje u Srbiji je 20% niža od prve sledeće zemlje, ne vidim da ijedna kompanija ima interes da ovde prodaje struju kada može skuplje to da radi u svojoj zemlji“, preneo je B92.

James Roaf, šef misije MMF-a za Srbiju, prethodno je izjavio da je EPS „verovatno najvažnija kompanija u Srbiji“ s obzirom da je najveći poslodavac u zemlji i kompanija koja je veoma važna za funkcionisanje mnogih drugih kompanija i domaćinstava u Srbiji, kao i da je za MMF važno da vidi „proces poboljšanja efikasnosti u EPS-u, poboljšanja menadžmenta i upravljanja u EPS-u“.

Prema video snimku na Tanjugovom sajtu, Roaf je dodao: „Drago nam je da vidimo da se ostvaruje napredak i očekujemo mnogo veći napredak u budućnosti“.

Neimenovani izvor je za Blic izjavio da ovo znači „tajm-aut“ u primeni uslova iz kredita Svetske banke.

Svetska banka je u martu odobrila Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća (PEPU DPL 2) u iznosu od 160,6 miliona evra, koji će podržati vladine napore u narednih nekoliko godina na podizanju efikasnosti i produktivnosti javne potrošnje kao i transformaciji sektora energetike i saobraćaja, uključujući EPS.

PEPU DPL 2 pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64% na kraju 2014. godine na 80% na kraju 2018., uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

EPS očekuje procenat naplate od 100,7% na kraju 2018.

Milorad Grčić, v. d. drirektora EPS-a, izjavio je da je jedan od zahteva MMF-a bio da EPS podigne naplatu na više od 96%, a da će EPS završiti 2018. godinu sa dostignutim procentom naplate od 100,7%, navodi se u saopštenju EPS-a. Grčić je izjavio i da EPS planira da revitalizaciju blokova A1 i A2 u svojoj najvećoj elektrani na ugalj, Termoelektrani Nikola Tesla (TENT), uradi sopstvenim sredstvima, zahvaljujući uštedama, navodi se u saopštenju.

Prema ranijem saopštenju EPS-a, Grčić je septembru izjavio da bi projekat homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja vredan 54 miliona evra trebalo da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine.

Projekat će omogućiti uštede od 10% uglja u termoelektranama i pouzdaniji rad termo blokova, izjavio je Grčić tada.

Komentari (1)

Petar / 31.01.2019.

Cena el. Energije možda je među nižim od neke zemlje u Evropi. Cene el. energije je prikazana kao najeftinije, ali POSEBNO SE NAPLAĆUJE PRENOS I DISTRIBUCIJE ENERGIJE DO KUPCA, KOJU PLAĆA KUPAC. ZAR OVO NIJE PREVARA NAS KUPACA. KOJA ROBA IMA CENU, A & A SE POSEBNO NAPLAĆUJE PRENOS-“PREVOZ I DISTRIBUCIJE – PRODAJA. OVO JE PREVARA NAS POTROŠAČA, SRAM VAS BILO !!!

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.