OIE

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Foto: bsdrouin from Pixabay

Objavljeno

06.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Američki softverski gigant Microsoft potpisao je ugovor vredan 10 milijardi dolara koji će mu omogućiti da dobija struju iz preko 10,5 GW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora. Izgradiće ih Brookfield Asset Management i njegova kompanija za obnovljive izvore Brookfield Renewable Partners. Ugovor je skoro osam puta vredniji od najvećeg do sada potpisanog korporativnog ugovora o otkupu električne energije (PPA), saopštio je Brookfield.

Petogodišnji ugovor sa kompanijom Microsoft će pomoći firmi Brookfield da izgradi 10,5 GW zelenih kapaciteta između 2026. i 2030. godine, a softverskom gigantu omogućiti da podmiri rastuću potražnju za veštačkom inteligencijom (AI) i klaud (cloud) uslugama koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Sporazum će pomoći da se Microsoft dekarbonizuje dok raste potražnja za AI i klaud uslugama

U saopštenju kompanije Brookfield se navodi da globalni trend digitalizacije i razvoja veštačke inteligencije nastavlja da podstiče rast potražnje za električnom energijom, a da će saradnja pomoći da Microsoft izađe u susret zahtevima svojih korisnika.

Microsoft se obavezao da će najkasnije od 2030. godine pokrivati 100% svoje potrošnje električne energije iz izvora bez neto emisija gasova s efektom staklene bašte.

Novi kapaciteti će se graditi u SAD i Evropi

Sporazum se neće odnositi samo na vetar i solar, već i na nove tehnologije za proizvodnju energije bez emisija CO2, navodi se u saopštenju kompanije Brookfield. Predviđeni kapaciteti će se graditi u Sjedinjenim Državama i Evropi, ali sporazum uključuje mogućnost da se njihov obim poveća te da dođe do proširenja na region Azije i Pacifika, Indiju i Latinsku Ameriku, navodi se u saopštenju.

Brookfield Asset Management upravlja aktivom ukupno vrednom preko 900 milijardi dolara. Brookfield Renewable Partners je njegova kompanija za obnovljivu energiju. Ima 33 GW kapaciteta hidroenergije, vetra, sunca, malih elektrana i skladišta energije u Severnoj Americi, Južnoj Americi, Evropi i Aziji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

6. maj 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

6. maj 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

6. maj 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

6. maj 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže