OIE

Mesihovina, prva vetroelektrana u BiH puštena u rad

Mesihovina prva vetroelektrana u BiH pustena u rad

Slika: ephzhb.ba

Objavljeno

15.03.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prva elektrana na vetar u Bosni i Hercegovini, Mesihovina, instalirane snage 50,6 MW, puštena je u rad i ubuduće će snabdevati strujom više od 27.000 domaćinstava opštine Tomislavgrad.

Izgradnjom ove elektrane sa 22 Siemensova agregata tipa SWT-2.3-108, biće povećana proizvodnja električne energije u toj opštini za 165,17 GWh godišnje, odnosno 10 odsto.

Vetropark Mesihovina se prostire na 22 kilometara u centralnom području opštine Tomislavgrad. U njegovu gradnju investirano je oko 82 miliona vera, a glavni investitor je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB).

Uz EPHZHB, novac za izgradnju prvog vetroparka u BiH je obezbeđen iz više izvora. Kako je ranije saopštila EPHZHB, vlada Savezne Republike Nemačke dala je donaciju od jedan milion evra a nemačka razvojna banka KfW je obezbedila kredit of 71 miliona evra.

Konzorcijum Siemens, u kome su firme Siemens Danska i Siemens Hrvatska, isporučio je turbine sa temeljima i obavezao se da ih održava u prve dve godine rada. Ugovor za postavljanje interne kablovske mreže i povezivanje u nacionalni elektroprivredni sistem BiH je potpisan sa konzorcijumom ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o.

Mesihovinu je u pogon pustila Borjana Krišto, predsedavajuća Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je pre sedam godina položila kamen temeljac za izgradnju ovoe vetroelektrane.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

15. mart 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

15. mart 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

15. mart 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

15. mart 2018. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.