OIE

Mercedes-Benz ugovorio nabavku 50.000 tona “zelenog” čelika godišnje

mercedes-celik

Foto: Toby_Parsons from Pixabay

Objavljeno

15.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemački automobilski gigant Mercedes-Benz potpisao je ugovor o nabavci čelika proizvedenog uz pomoć vodonika i skoro bez emisija CO2 od švedske firme H2 Green Steel (H2GS).

H2GS, startap u kom Mercedes-Benz ima udeo, planira da započne proizvodnju tokom 2025. godine, a ugovorom je predviđena isporuka oko 50.000 tona čelika godišnje za Mercedesove fabrike u Evropi.

Ugovor će omogućiti kompaniji Mercedes-Benz da uvede čelik proizveden skoro bez emisija CO2 u serijsku proizvodnju, a Markus Schäfer, član upravnog odbora nemačkog proizvođača vozila, je rekao da će to omogućiti stvaranje dekarbonizovanog lanca snabdevanja u Evropi

Ugovor će pomoći u dekarbonizaciji lanca snbdevanja u Evropi

Mercedes-Benz i H2GS su potpisali i memodandum o razumevanju sa ciljem uspostavljanja lanca snabdevanja održivim čelikom za proizvodne pogone Mercedesa u Severnoj Americi, što je, kako kaže Schäfer, još jedan važan korak ka unapređenju održivosti automobilske industrije.

Mercedes-Benz i H2GS rade i na održivom čeliku u Americi

H2GS koristi inovativni proizvodni proces koji je skoro bez emisija CO2, za razliku od klasičnih viskokih peći, koje emituju u proseku dve tone CO2 po toni čelika, navodi se u saopštenju Mercedesa. To se postiže korišćenjem električne energije iz 100% obnovljivih izvora umesto koksnog uglja, a kao redukcioni gas se koristi vodonik, pri čemu se oslobađa i vezuje kiseonik iz gvožđa. Za razliku od upotrebe koksnog uglja, ovaj proces ne emituje CO2, već vodenu paru.

H2GS planira da do početka proizvodnje emisije CO2 svede na 0,4 tone po toni čelika

Cilj H2GS je da do početka snabdevaja kompanije Mecedes-Benz emisije svede na 0,4 tone CO2 po toni proizvedenog čelika, navodi se u saopštenju.

Osim H2GS, samo još dva ovakva projekta su u fazi izgradnje

Pored H2GS, u svetu je u toku tek šačica projekata komercijalnih razmera za proizvodnju direktno redukovanog gvožđa upotrebom čistog vodonika. Samo tri poduhvata su dosad došla do faze izgradnje – H2GS (sa kapacitetom od pet miliona tona godišnje), Salzgitterova čeličana Flachstahl u Nemačkoj (dva miliona) i ArcelorMittal-ovo postrojenje Dofasco u Hamiltonu u Kanadi (dva i po miliona tona).

Isplativost ulaganja u proizvodnju zelenog čelika je nadohvat ruke

Ranije ove godine, organizacija Energy Transitions Commission saopštila je da je mogućnost održivosti investiranja u projekte proizvodnje običnog čelika uz niske emisije nadohvat ruke u Evropi i Severnoj Americi.

Pre dve godine, švedska čeličana SSAB proizvela je prve količine čelika u čijoj proizvodnji nije bilo emisija gasova iz fosilnih goriva jer je umesto uglja i koksa korišćen vodonik, a zeleni čelik je isporučen kompaniji Volvo Group.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

15. jun 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

15. jun 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

15. jun 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

15. jun 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače