Električna energija

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor vredan 3,2 miliona evra

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor Bitola 2

Slika: MEPSO

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Severne Makedonije i hrvatska kompanija Dalekovod potpisali su ugovor o rekonstrukciji trafostanice 400/110 kV Bitola 2 u iznosu od 3,18 miliona evra.

Ovaj sporazum označava poslednju fazu rekonstrukcije Bitole 2, koja je jedno od najvažnijih čvorišta za prenosni sistem zemlje. Trafostanica je povezana sa najvećim proizvođačem električne energije u zemlji – temoelektranom REK Bitola, sa jednim od dva dalekovoda prema Grčkoj i biće sa prvim dalekovodom između Severne Makedonija i Albanije koji je u izgradnji.

Hrvatski Dalekovod dobio je posao jer je, kako je navedeno, dostavio najbolju ponudu. Ugovor uključuje rekonstrukciju 400 kV i 110 kV razvodnih postrojenja u trafostanici Bitola 2, a završetak radova planiran je za tri godine.

MEPSO je obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit EBRD-a

Od 3,18 miliona evra MEPSO je iz sopstvenih sredstava obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj. Sa ovom investicijom MEPSO će ukupno uložiti 6,4 miliona evra u trafostanicu Bitola 2. Oko milion evra je procenjena vrednost 13 prekidača za 400 kV razvodno postrojenje i oko 2,4 miliona evra nabavka energetskog transformatora 400/110 kV.

Eva Šukleva, izvršna direktorka kompanije MEPSO, izjavila je da je zbog važnosti trafostanice Bitola 2 njena rekonstrukcija sprovedena u nekoliko faza.

Investicija u ovo postrojenje će povećati sigurnost snabdevanja i smanjiti operativne troškove MEPSO-a, dodala je ona.

Ugovor su potpisali Šukleva i Nikola Mazar, predstavnik Dalekovoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

3. novembar 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. novembar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

3. novembar 2020. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

3. novembar 2020. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group