Električna energija

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor vredan 3,2 miliona evra

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor Bitola 2

Slika: MEPSO

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Severne Makedonije i hrvatska kompanija Dalekovod potpisali su ugovor o rekonstrukciji trafostanice 400/110 kV Bitola 2 u iznosu od 3,18 miliona evra.

Ovaj sporazum označava poslednju fazu rekonstrukcije Bitole 2, koja je jedno od najvažnijih čvorišta za prenosni sistem zemlje. Trafostanica je povezana sa najvećim proizvođačem električne energije u zemlji – temoelektranom REK Bitola, sa jednim od dva dalekovoda prema Grčkoj i biće sa prvim dalekovodom između Severne Makedonija i Albanije koji je u izgradnji.

Hrvatski Dalekovod dobio je posao jer je, kako je navedeno, dostavio najbolju ponudu. Ugovor uključuje rekonstrukciju 400 kV i 110 kV razvodnih postrojenja u trafostanici Bitola 2, a završetak radova planiran je za tri godine.

MEPSO je obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit EBRD-a

Od 3,18 miliona evra MEPSO je iz sopstvenih sredstava obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj. Sa ovom investicijom MEPSO će ukupno uložiti 6,4 miliona evra u trafostanicu Bitola 2. Oko milion evra je procenjena vrednost 13 prekidača za 400 kV razvodno psotrojenje i oko 2,4 miliona evra nabavka energetskog transformatora 400/110 kV.

Eva Šukleva, izvršna direktorka kompanije MEPSO, izjavila je da je zbog važnosti trafostanice Bitola 2 njena rekonstrukcija sprovedena u nekoliko faza.

Investicija u ovo postrojenje će povećati sigurnost snabdevanja i smanjiti operativne troškove MEPSO-a, dodala je ona.

Ugovor su potpisali Šukleva i Nikola Mazar, predstavnik Dalekovoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

damir miljevic energetska tranzicija intervju repcons

Energetska tranzicija nije pretnja za Zapadni Balkan, nego razvojna šansa

27 октобра 2021 - Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije, objasnio je za naš portal šta ova industrijska revolucija donosi i kako da te prilike iskoristimo za privredni razvoj

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove

Vucic Srbija zeli da ucestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Madjarskoj

Vučić: Srbija želi da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj

25 октобра 2021 - Srbija želi da da postane manjinski suvlasnik nuklearne elektrane u mađarskom gradu Pakš

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman da plati više za ekološku rekonstrukciju, samo da obezbedi dovoljno struje

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje