Električna energija

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor vredan 3,2 miliona evra

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor Bitola 2

Slika: MEPSO

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Severne Makedonije i hrvatska kompanija Dalekovod potpisali su ugovor o rekonstrukciji trafostanice 400/110 kV Bitola 2 u iznosu od 3,18 miliona evra.

Ovaj sporazum označava poslednju fazu rekonstrukcije Bitole 2, koja je jedno od najvažnijih čvorišta za prenosni sistem zemlje. Trafostanica je povezana sa najvećim proizvođačem električne energije u zemlji – temoelektranom REK Bitola, sa jednim od dva dalekovoda prema Grčkoj i biće sa prvim dalekovodom između Severne Makedonija i Albanije koji je u izgradnji.

Hrvatski Dalekovod dobio je posao jer je, kako je navedeno, dostavio najbolju ponudu. Ugovor uključuje rekonstrukciju 400 kV i 110 kV razvodnih postrojenja u trafostanici Bitola 2, a završetak radova planiran je za tri godine.

MEPSO je obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit EBRD-a

Od 3,18 miliona evra MEPSO je iz sopstvenih sredstava obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj. Sa ovom investicijom MEPSO će ukupno uložiti 6,4 miliona evra u trafostanicu Bitola 2. Oko milion evra je procenjena vrednost 13 prekidača za 400 kV razvodno psotrojenje i oko 2,4 miliona evra nabavka energetskog transformatora 400/110 kV.

Eva Šukleva, izvršna direktorka kompanije MEPSO, izjavila je da je zbog važnosti trafostanice Bitola 2 njena rekonstrukcija sprovedena u nekoliko faza.

Investicija u ovo postrojenje će povećati sigurnost snabdevanja i smanjiti operativne troškove MEPSO-a, dodala je ona.

Ugovor su potpisali Šukleva i Nikola Mazar, predstavnik Dalekovoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

3. novembar 2020. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

3. novembar 2020. - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska elektroprivreda - HEP, ući u proces dokapitalizacije

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

3. novembar 2020. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

miroslav tomasevic eps

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

3. novembar 2020. - Miroslav Tomašević vodi EPS od marta 2022. kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i struje zamenio Milorada Grčića