Električna energija

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor vredan 3,2 miliona evra

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor Bitola 2

Slika: MEPSO

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Severne Makedonije i hrvatska kompanija Dalekovod potpisali su ugovor o rekonstrukciji trafostanice 400/110 kV Bitola 2 u iznosu od 3,18 miliona evra.

Ovaj sporazum označava poslednju fazu rekonstrukcije Bitole 2, koja je jedno od najvažnijih čvorišta za prenosni sistem zemlje. Trafostanica je povezana sa najvećim proizvođačem električne energije u zemlji – temoelektranom REK Bitola, sa jednim od dva dalekovoda prema Grčkoj i biće sa prvim dalekovodom između Severne Makedonija i Albanije koji je u izgradnji.

Hrvatski Dalekovod dobio je posao jer je, kako je navedeno, dostavio najbolju ponudu. Ugovor uključuje rekonstrukciju 400 kV i 110 kV razvodnih postrojenja u trafostanici Bitola 2, a završetak radova planiran je za tri godine.

MEPSO je obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit EBRD-a

Od 3,18 miliona evra MEPSO je iz sopstvenih sredstava obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj. Sa ovom investicijom MEPSO će ukupno uložiti 6,4 miliona evra u trafostanicu Bitola 2. Oko milion evra je procenjena vrednost 13 prekidača za 400 kV razvodno psotrojenje i oko 2,4 miliona evra nabavka energetskog transformatora 400/110 kV.

Eva Šukleva, izvršna direktorka kompanije MEPSO, izjavila je da je zbog važnosti trafostanice Bitola 2 njena rekonstrukcija sprovedena u nekoliko faza.

Investicija u ovo postrojenje će povećati sigurnost snabdevanja i smanjiti operativne troškove MEPSO-a, dodala je ona.

Ugovor su potpisali Šukleva i Nikola Mazar, predstavnik Dalekovoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.