Električna energija

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor vredan 3,2 miliona evra

MEPSO i Dalekovod potpisali ugovor Bitola 2

Slika: MEPSO

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Severne Makedonije i hrvatska kompanija Dalekovod potpisali su ugovor o rekonstrukciji trafostanice 400/110 kV Bitola 2 u iznosu od 3,18 miliona evra.

Ovaj sporazum označava poslednju fazu rekonstrukcije Bitole 2, koja je jedno od najvažnijih čvorišta za prenosni sistem zemlje. Trafostanica je povezana sa najvećim proizvođačem električne energije u zemlji – temoelektranom REK Bitola, sa jednim od dva dalekovoda prema Grčkoj i biće sa prvim dalekovodom između Severne Makedonija i Albanije koji je u izgradnji.

Hrvatski Dalekovod dobio je posao jer je, kako je navedeno, dostavio najbolju ponudu. Ugovor uključuje rekonstrukciju 400 kV i 110 kV razvodnih postrojenja u trafostanici Bitola 2, a završetak radova planiran je za tri godine.

MEPSO je obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit EBRD-a

Od 3,18 miliona evra MEPSO je iz sopstvenih sredstava obezbedio 2,2 miliona evra, a ostatak je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj. Sa ovom investicijom MEPSO će ukupno uložiti 6,4 miliona evra u trafostanicu Bitola 2. Oko milion evra je procenjena vrednost 13 prekidača za 400 kV razvodno psotrojenje i oko 2,4 miliona evra nabavka energetskog transformatora 400/110 kV.

Eva Šukleva, izvršna direktorka kompanije MEPSO, izjavila je da je zbog važnosti trafostanice Bitola 2 njena rekonstrukcija sprovedena u nekoliko faza.

Investicija u ovo postrojenje će povećati sigurnost snabdevanja i smanjiti operativne troškove MEPSO-a, dodala je ona.

Ugovor su potpisali Šukleva i Nikola Mazar, predstavnik Dalekovoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

3. novembar 2020. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

3. novembar 2020. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

3. novembar 2020. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

3. novembar 2020. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu